Mesić u Mostaru: Hrvati moraju BiH osjećati kao svoju domovinu

Unatoč odaslanim upozorenjima gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića i predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Denisa Lasića da odgodi posjet Mostaru, bivšu hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić ipak je u petak navečer došao u grad na Neretvi.

Mesić je održao predavanje na temu “Koliko Hrvatska kao članica EU i garant Daytonskog sporazuma može pomoći u opstanku cjelovite BiH”.

Iako su bili najavljeni masovni prosvjedi zbog Mesićevog dolaska na Španjolskom trgu, to se nije dogodilo.

Rijetki prolaznici, sa kojima su novinari Slobodne Dalmacijeporazgovarali ističu da je Stjepan Mesić, osvjedočeni prijatelj i zagovaratelj cjelovite Bosne i Hercegovine te da je u Mostaru uvijek dobrodošao.

Predavanje u organizaciji portala tačno.net i Centra za kritičku misao održao je u hotelu Bristol.

“Hrvatska mora pokrenuti reviziju Daytona”, kazao je Stjepan Mesić, pred dvjestotinjak okupljenih Mostaraca, naglašavajući da zapravo govori u svoje vlastito ime, a ne u ime RH.

Dayton je prekinuo brutalni i krvavi rat i to je njegova najveća vrijednost a sa vremenom je postala i jedina vrijednost. Međunarodna zajednica uključujući i Eurospku uniju odgovorna je što se ništa nije učinilo na reviziji Daytona, zbog čega je stanje u Bosni i Hercegovini iznimno teško i složeno, smatra Mesić te nastavlja:

– Često se griješi kada se Hrvatskoj pridaje važnost garanta Deytonskog sporazuma. Hrvatska je samo potpisnica a velike sile su garanti toga sporazuma koji je stvorio kao nedonošče, državu Bosnu i Hercegovinu, prihvaćajući entitetsku podijelu kao nešto trajno i vječno.

Ističući zatim da su Hrvati u BIH konstitutivan narod, a ne dijaspora Mesić je naglasio kako je odgovornost Hrvatske prema BiH velika upravo kroz brigu za tamošnje Hrvate.

Hrvati su konstitutivan narod i moraju Bosnu i Hercegovinu osjećati kao svoju domovinu bez zatvaranja u nacionalna geta, kazao je Mesić, koji želi jedinstvenu a ne unitarnu BIH.

Želim Bosnu i Hercegovinu kao državu svih njezinih građana koji se neće dijeliti po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Možda sve to zvučio kao utopija ali ja tako mislim i rado pristajem da me se smatra nerealnim, zaključio je Mesić.

Gostovanja gospodina Stjepana Mesića u Mostaru u trenutačnim okolnostima ne može pridonijeti stabiliziranju političke i sigurnosne situacije u ovome gradu i županiji, isticali su gradski i županijski čelnici.

– Pozivamo gospodina Mesića da odgodi svoj planirani dolazak u Mostar, jer će na taj način najbolje pomoći Mostaru i HNŽ-u – naveli su u zajedničkom priopćenju za javnost gradonačelnika Bešlić i Lasić.

(Bljesak.info | Foto: Fena)

Nema komentara

 • bravo stipe, kralju, pokazao si se kao veliki humanist. Kako su jadni ispali Laske i Ljubica u namjeri da ti začepe usta. Živjela sloboda govora.

 • Naravno da je BiH domovina Hrvata iz iste. Kao manjina tražimo stvarnu konstitutivnost i vlastitu samoupravnu jedinicu tzv treći entitet.
  A Ustaša Mesić koji je krao čekove sa dolarima iz Australije kao i ostali huškači, koji su Hrvate huškali u herceg bosnu pa nam okrenuli leđa 95. u Daytonu nam se trebaju ispričati. I ne samo isprike, nego odšteta u materijalnom i pravnom smislu.
  Hvala dragom Bogu da se nismo pripojili Hrvatskoj jer bi nas ocijedio Sanader pa dokrajčio lopovčić Linić i slični.
  Bili bi veća zabit od Imotskog.
  Sreća da je to bila Hrvatska službena politika 1992-1995 pa se ima koga pozivati na odgovornost.
  LP

 • IZDAJICA HRVTATSKE TAKO ĆE GA UPAMTITI POVJEST—-LAŽNO SVJEDOČIO U HAGU PROTIV HRVATSKE I GENERALA KOJI SU DOBILI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU……I ZA HAG JE VIŠE NEVJERODOSTOJAN SVJEDOK U BILO KOJEM PROCESU JER JE DOKAZANO LAŽNO SVJEDOČIO(HAG-WEB STRANICE)…I TAJ IZDAJICA TREBA NAM GOVORIT STA I KAKO..NEGO TREBA GA SUDITI I ODUZETI MU SVA PRAVA KOJA JE SEBI NAMAKO KROZ PRESJDNIČKE DUŽNOSTI I KROZ NJEGOVU PRIVATIZACIJU TEKOM 90-STIH—NAJVEĆ LOPOV ZAJEDNO SA SVOJIM UDBASIMA U PRIVATIZACIJI

 • nosite đava ko te ovamo zove iđi u svoju državu i ispiri im mozak ti si svoje prema nama kazao a kada smo te ovdje krstili vjenčali i dr ugo onda smo bili dobri koji čovjek nezna koja je njegova država

 • Mesicu ti si jedna svinja bezobrazna komunisticka,neznam kako se uopce imas obraza pojaviti u hercegovini a kamoli na govoriti sta da radimo..koja bih,ja sam hrvat i volim hrvatsku

 • za umjerenog…ti ako voliš hrvatsku idi tamo, vdit ćeš kako oni tebe vole…
  bih je i domovina Hrvata i to moramo shvatiti i kad to shvatimo bit će nam puno bolje ovdje.

 • BiH je naša domovina i 3. Treći entitet samo da se zna, da ne bi hranili Bakirove parazite i uhljebe 🙂
  Ps. Kakva Hrvatska, sve su to lopovčići najobičniji što pokazuju redovno. HDZ pa SDP, na kraju sve isti bijednici. Prije su im Hercegovci bili krivi za sve, sada traže krivce po bijelom svijetu “Tko je kriv što u hrvatskoj nema ptičjeg mlijeka”, katastrofa. Lov na vještice jer su lopovi rasprodali i pokrali što se dalo, pa sada fali novaca, a narod naivan pa ga lako zavadit.
  Zanimljivo kako se niti Slavonci, Zagrepčani, Istrijami, Dalmatinci nemogu međusobno, a da bi nas podnosili. To je bijedna država gdje se građani mrze i izdaju međusobno tako da je bolje ne bit dio toga. Kao Srbi kad kažu da se “ceo svet urotio protiv srbije”.

 • “Hrvati su konstitutivan narod i moraju Bosnu i Hercegovinu osjećati kao svoju domovinu bez zatvaranja u nacionalna geta, kazao je Mesić, koji želi jedinstvenu a ne unitarnu BIH.”
  A da i drugi narodi u BiH počnu osjećati da su Hrvati sastavni dio te iste vukojebine, ha?

 • Stipe Mesić je najrealniji političar.On bi za BiH imao najbolje rješenje kako da izađemo iz ovog pakla. On bi bio jedini presjednik koji bi dao svim građanima BiH jednaka prava . Nikada nije bio nacionalno obojen i nikada nije mijenjao svoj lični stav kada je u pitanju BiH. Živio ti Stipe još punooo godina

 • stipina odnosno stevina domovina nije hrvatska on je roden da bude ceribasa naj bojle je da ode na bisce polje nize mostara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.