Mesić: Nisam svjedočio o Praljku, Haški sud odigrao je pozitivnu ulogu

Stipe Mesić

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u nedjelju da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vance-Owenov plan te da u Haagu nije svjedočio ništa osobno o generalu Slobodanu Praljku, a tvrdnje da je surađivao s Udbom, zloglasnom jugoslavenskom komunističkom tajnom policijom nazvao je “notornim besmislicama”.

Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vance-Owenov plan jer je predviđao prostore za Hrvate, Bošnjake i Srbe pa je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje, rekao je Mesić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Na pitanje je li Franjo Tuđman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob odgovorio je kako se Tuđmana ne može gledati jednostrano. Na početku je Hrvatska pomagala obrani BiH, ali poslije Vens-Owenovog plana ta se politika mijenja, rekao je Mesić ustvrdivši kako je politika prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva.

Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana, rekao je Mesić koji se s prvim hrvatskim predsjednikom razišao sredinom 1994. Smatra kako je Haaški je sud odigrao pozitivnu ulogu, no zamjera mu “dugo vrijeme” za donošenje odluka.

Kao svjedok, u Haagu sam govorio što znam, govorio sam istinu, odgovorio je bivši predsjednik države držeći da ga zbog svjedočenja napadaju oni koji su pokušavali sakriti istinu te da bi bilo dobro da se “prikaže” što je govorio u Haagu.

Odgovarajući na upit je li Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH kako stoji u haaškoj presudi, Mesić je rekao kako Hrvatski sabor nikada nije donio odluku da Hrvatska vojska prijeđe hrvatsku granicu

Na opasku da je u BiH bilo više hrvatskih brigada, uputio je voditelja kako to mora pitati one koji su takvu odluku donijeli, jer on je nije donio.

Nisam ništa svjedočio osobno o generalu Praljku, ustvrdio je Mesić. Za današnje stanje u Hrvatskoj rekao je kako se događa jedna pošast, a to je da se mijenja povijest te da se pobjednici iz Drugoga svjetskoga rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima.

Krivac za to je, smatra Mesić, obrazovanje jer se po njegovu mišljenju mladim ljudima nude falsifikati povijesti.

Ustašizacija ne da disati Hrvatskoj

Ocijenio je kako ustažizacija ne da disati Hrvatskoj te ustvrdio kako u Crkvi postoje »čisti fašisoidi«.
Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a.

Svoje ustaštvovanje devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je HDZ, ustvrdio je Mesić, smatrao da moramo angažirati sve da bismo spriječili uspjeh agresije. Na pitanje je li Vladimir Šeks surađivao s Udbom ustvrdio je kako za to postoje sumnje.

Za odnose sa Slovenijom i pitanje arbitraže okrivio je hrvatsku diplomaciju jer smatra da ona nije odradila posao kako treba. Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović zamjerio je nošenje zastave, što je usporedio s nošenjem Titove štafete.

(Hina)

15 komentara

 • Hrvatski narod ce dovijeka bit zahvalan Mesiću i Pusićki sto su otkrili prljavu istinu o domovinskom ratu.Zelimo Mesića za predsjednika

  3
  18
 • Ne baljezgajte, covjeka mrzite zato sto je rekao istinu, a sjetite se i Isusa svi vi koji tvrdite da je trebao lagati. Ne mogu vjerovati da postoji vjernik koji tvrdi da smo trebali lazima i sakrivanjem istine kokosare i ratne zlocince!!!

  2
  14
  • Ma da,vjerojatnije je to da smo svi mi u zabludi a ne da je ovaj propali pučist 90ih sve to činio iz obijesti da se osveti svom mrtvom protivniku. Gledaj kredibiliteta svjedoka koji je jedan od vodećih antifašista pred tisućama govorio kako smo pobijedili i 41.-e!! Pa zamisli da u Njemačkoj jedan političar kaže kako smo jaki bili 30ih prošlog stoljeća. Gotova karijera.
   I otvori udžbenik povijesti,molim te i nađi popis nepravednih i korumpiranih presuda pa se javi..

 • Zar ova spodoba nije javno objesena.? Glup tup lazljiv i neupotrebljiv. Slican Nasoj luci koja bi u rat sa slovencima i branila savudriju sa svoim didom ali iz svice preko tipkovnice. Da nije smjesno bilo bi zalosno.

 • Ova hulja i ljudski izrod poput ovog Burduša ne sreće se svaki dan.
  Da živimo u imalo pravoj i pravednoj demokratskoj državi ovog bi veleizdajnika sudili i osudili za mnoga zla koja je nanio hrvatskom narodu.
  Bilo bi pošteno javno ga uškopiti a potom ga javno objesiti i ostaviti da visi na kakvom stubu kao opomenu kako završavaju ljudski pacovi bez imalo časti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.