Merkel ulazi u četvrti mandat, SPD podržao koaliciju s demokršćanima

Članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) podržali su na glasovanju ulazak svoje stranke u koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, čime je gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora otvoren put formiranju nove njemačke vlade na čelu s Angelom Merkel, objavljeno je u nedjelju u Berlinu.

Sada je jasno: SPD će biti dio buduće njemačke vlade, rekao je tehnički predsjednik SPD-a Olaf Scholz nakon objavljivanja rezultata glasovanja. Prije toga je blagajnik SPD-a Dietmar Nietan objavio da je za ulazak u koaliciju glasovalo 66 posto članova SPD-a.

Time je otvoren put stvaranju novoga izdanja tzv. velike koalicije na čelu s Angelom Merkel, koja bi na sjednici Bundestaga 14. ožujka mogla biti ponovno izabrana za kancelarku. Kršćansko-demokratska unija (CDU) je već predstavila svoje članove kabineta, dok će Kršćansko-socijalna unija i SPD to učiniti naknadno.

Nakon izbora u rujnu, čelništvo SPD-a odbacilo je mogućnost ponovnoga ulaska u veliku koaliciju na čelu s Angelom Merkel. No, nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih, socijaldemokrati su, na pritisak njemačkoga predsjednika Frank-Walera Steinmeiera, pristali na razgovore o formiranju novoga izdanja velike koalicije.

Jedan od uvjeta bio je da koalicijske pregovore potvrdi stranački kongres, a sam koalicijski ugovor članovi SPD-a glasovanjem. Na stranačkom kongresu krajem siječnja poslanici SPD-a su tijesnom većinom od 56 posto prihvatili prijedlog predsjedništva stranke za početkom pregovora s Unijom CDU/CSU.

Veliki dio stranačke baze, predvođen Socijaldemokratskom mladeži, protivio se ulasku u koaliciju s Unijom, smatrajući da je nakon sudjelovanja dosadašnjim velikim koalicijama SPD izlazio oslabljen.

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.