Merkel poručila Zvizdiću: Europska perspektiva za BiH postoji, ali… – Jabuka.tv

Merkel poručila Zvizdiću: Europska perspektiva za BiH postoji, ali…

Europska perspektiva za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve države Zapadnog Balkana, postoji, ali BiH da bi ostvarila svoje težnje za što skorije dobivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU-u morat će odgovoriti na preostala pitanja iz Upitnika, poručila je kancelarka SR Njemačke Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Za BiH je važno također, da se što skorije aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO-u, a prema riječima Merkel, postoje “dobri uvjeti da taj proces bude uspješno okončan tijekom ove godine”.

Njemačka kancelarka je kazala kako je sa Zvizdićem, koji danas boravi u jednodnevnom službenom posjetu Berlinu, razgovarala i o pojačanom priljevu migranata i izbjeglica u BiH, rekavši kako je to pitanje moguće riješiti u suradnji sa susjednim zemljama.

Razgovarali smo i o temi migracija. BiH je prijavila dolazak većeg broja izbjeglica nego što je to bilo prije godinu dana. Razgovarali smo i o uzrocima neregularnih migracija, i to može biti rješeno samo u suradnji sa Srbijom i Hrvatskom. Mišljenja sam da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržala BiH, kazala je Merkel zahvalivši na tome što se, usprkos svim problemima, BiH pokušava na human način ophoditi sa tim ljudima.

Njemačka kancelarka je izrazila žaljenje što je ostalo još malo vremena do održavanja općih izbora u BiH, (7. listopada), a da nije okončana reforma izbornoga zakonodavstva.

Smatramo da Venecijanska komisija može biti ključ kako bi se postiglo neko rješenje, ali to pretpostavlja volju i spremnost na kompromise svih strana. I još je od većeg značaja što u kontekstu kaznenog prava imamo jednu pravnu prazninu, i to kažem u punom uvjerenju i rekla sam to i predsjedniku vlade, da ćemo mi sa njemačke strane obratiti pažnju na to da kazneno gonjenje slučajeva korupcije, organiziranog kriminala i terorizma moraju biti omogućeni i ojačati. Zbog toga su takve pravne praznine nešto što nije prihvatljivo, poručila je Merkel.

Rekla je kako je vrlo bitno za njemačke tvrtke koje posluju u BIH da imaju adekvatnu pravnu zaštitu i da je od Zvizdića dobila uvjeravanje kako će BiH na tome raditi korak po korak. Kad je riječ o mladima u BiH, Merkel je kazala da Njemačka tu može pomoći direktnim investicijama i dualnim obrazovanjem.

Usprkos svim problemima, po ocjeni Merkel, poboljšana je suradnja između zemalja Zapadnog Balkana, naročito kroz Berlinski proces.

Sada moramo vidjeti kako da dogovorenu znanstvenu fondaciju pokrenemo do sljedeće godine, jer upravo je pitanje znanosti i obrazovanja od velikog značaja za budućnost zemalja Zapadnog Balkana, rekla je Merkel.

Dodala je da Njemačka podržava blisku suradnju između vođa država Zapadnog Balkana na tom području.

Njemačka stoji uz vas, ponekad smo zemlja koja vrlo otvoreno kaže što želi da bude bolje, ali imamo i smisao za ono što je moguće. Hvala vam na vašem radu, i želimo vašoj zemlji veliki uspjeh, kazala je njemačka kancelarka.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.