Merkel: Ne mogu bataci koštati dva eura

Njemačka kancelarka Angela Merkel organizirala je krizni sastanak na koji je pozvala menadžere najvećih maloprodajnih lanaca, a glavni zahtjev koji je stavila pred njih je da meso pod hitno mora poskupjeti.

Kancelarka je na sastanak koji je organizirala zajedno sa ministarkom poljoprivrede Julijom Klöckner te ministrom privrede Peterom Altmaierom, pozvani su predstavnici Lidla, Aldija, Rewea te Edeke.

Pileći bataci u maloprodaji koštaju samo dva eura za kilogram i to je jednostavno nepristojno, to je neizdrživo, kazala je ministarka Klöckner.

Ministar privrede Altmaier je najavio kako se razmatraju i regulativne mjere, odnosno posebni nameti ako cijena mesa ne bude rasla.

Mediji prenose da se poskupljenje mesa traži da bi se višak zarade prenio na farmere, uzgajivače mesa, te male posrednike u poljoprivredi. Veliki lanci jednostavno ih “gaze” spuštanjem cijena, odnosno uvjetovanjem otkupa proizvodnjom skoro bez zarade.

Tako snižene su maloprodajne cijene mesa, ali je ugrožen opstanak cijelog jednog sektora poljoprivredne proizvodnje u Njemačkoj.

Veliki lanci jednostavno idu prema uzgajivačima sa stavom “prihvati ili odbij ponuđenu cijenu“, koja je nerijetko ispod granice isplativosti. Pogotovo kada se uzme u obzir i relativno visok trošak opreme za peradarsku ili svinjogojsku proizvodnju, bez koje je nemoguće postići dovoljno dobru konverziju kako bi cijela proizvodnja bila isplativa, prenosi Klix.ba.

Slična je situacija i s proizvođačima jaja koji svoje proizvode moraju pakovati u posebnu ambalažu, prema zahtjevima navedena četiri maloprodajna lanca koji drže čak 85 posto tržišta mesa i jaja u Njemačkoj.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.