Mercedes Benz 350 S najskuplji automobil uvezen u BiH

U BiH je za deset mjeseci ove godine uvezeno ukupno 53.567 putničkih motornih vozila ukupne vrijednosti 419 milijuna KM, na koje je plaćena trošarina od 78 milijuna KM, izjavio je Srni glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Ratko Kovačević.

On je naveo da je među najskuplje uvezenim vozilima u tom razdoblju bio “mercedes benz 350 S”, čija vrijednost je bila 228.636 KM, a uvozne trošarine plaćene na uvoz ovog vozila su iznosile 38.940 KM.

“Tu su i ”mercedes benz 350 S”, čija vrijednost je bila 227.276 KM, a uvozne trošarine plaćene na uvoz ovog vozila iznosile su 38.662 KM, zatim ”land rover” vrijednosti 197.974 KM, uvozne tršarine od 33.674 KM”, naveo je Kovačević.

On je dodao da je među najskupljim, također, “mercedes benz S 350″, vrijednosti 189.647 KM, na koji su uvozne trošarine bile 33.254 KM, piše Srna.

Kovačević je podsjetio da se od početka prošle godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz EU ne plaća carina, već samo PDV od 17 posto, ukoliko uvoznik dokaže da je riječ o vozilu koje ima porijeklo iz neke od zemalja članica EU. Prema njegovim riječima, porijeklo se dokazuje izjavom na fakturi ili obrascem “EUR 1″.

U skladu sa trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, carina se na polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU postupno ukidala u razdoblju od 2008. do 2013. godine, dok je za nova vozila porijeklom iz EU carina ukinuta već na početku 2009. godine, navodi Srna.

“UNO BiH vrši provjeru vjerodostojnosti faktura koje se prilažu prilikom uvoznog carinjenja i sve fakture se šalju na provjeru nadležnoj carinskoj službi zemlje gdje je auto kupljeno”, naglasio je Kovačević.

On je istaknuo da, ukoliko se provjerom utvrdi da je uvoznik priložio lažnu i umanjenu fakturu, pokreće se postupak naknadne naplate uvoznih trošarina, uz obračun zateznih kamata i izdavanje prekršajnog naloga.

(Srna)



17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.