Mektić: Prisluškivanjem hrvatskih političara štitimo interese BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u srijedu u Sarajevu da je sasvim legalno i legitimo pravo svake države pa i BiH da štiti sve svoje interese i interese svih građana BiH.

Prema tome, naveo je, institucije BiH, pa i niži nivi vlasti su u obavezi da štite te interese.

Obavještajna agencija BiH i sve druge sigurnosne agencije unutar BiH, pored nekih ključnih taksativnih nabrojanih nadležnosti, dužna je da zaštiti i štiti i ekonomske interese BiH i da zaštiti BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu utjecati ili ugroziti ekonomske osnove i ekonomske temelje ove države i nanijeti ekonomsku štetu državi, odnosno građanima BiH.

Sasvim legalno
, legitimno pravo i ništa novo u tome nema – kazao je Mektić odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s napisom o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Po njegovim riječima, to radi svaka država, ne samo u Europi već u svijetu i „to rade sigurnosne institucije BiH, to radi i obavještajna agencija BiH“.

– Ali, sve te interese BiH i svih njenih građana i ekonomske interese koje mi nastojimo zaštititi od nelojalnih i profiterskih udara, dužni smo da radimo u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

Sve do čega smo došli, sve što smo saznali u čitavoj ovoj situaciji o kojoj su nešto pisali portal „Žurnal“ i zagrebački „Nacional“, smo radili u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći prije svega ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH.

To ćemo raditi i dalje, ali nećemo nikoga nelegalno prisluškivati, to nemamo namjeru – istaknuo je Mektić.

Naveo je da “pogotovo ovdje nije bilo namjere da se bilo tko nelegalno prisluškuje“.

– Nećemo raditi nijednu drugu nelegalnu mjeru i radnju, ali ovdje su neki, rekao bih, privatni interese udarili na cjelokupne ekonomske interese i temelje ove države i naravno da ćemo to sprečavati u skladu sa zakonom i Ustavom ove države.

Hoće li to nekome u BiH, pojedincima i grupama koji su se našli u svemu ovome smetati, hoće li će to smetati interesima neke druge zemlje, to nas u ovom trenu ne zanima.

Nas obvezuje interes građana ove države, ali nećemo ništa raditi ni protiv interesa pa i ekonomskih interesa drugih država – istaknuo je Mektić.

(Fena)

1 komentar

  • Mektić je javno rekao ono što se radi tajno. On je malo budalast i naivan, poravnao je sve jer se stavio u službu islamista pod izrekom da “štiti državu” i zna da ga više nikada neće biti na javnoj sceni, te s toga uzima i “piljku” kako bi se financijski zbrinuo do kraja života. Pitanje je da li će moći on i njegova obitelj uživati u “plodovima” njegova rada, jer u okolnostima BiH, to je ipsk izdaja vlastitog naroda, a izdajnici će biti opjevani u narodnim pjesmama i guslama.

Komentiraj: