Mektić Europi: Napravili ste problem, riješite ga

U Bihaću je danas održan sastanak ministra sigurnosti Dragana Mektića sa predstavnicima vlasti USŽ povodom migrantske krize u ovom dijelu BiH.

Apsolutno sam nezadovoljan i ogorčen ponašanjem prije svega EU prema BiH po pitanju migrantske krize. Otvoreno im poručujem: Gospodo iz EU vi ste napravili ovaj problem i rješavajte ga. Nama migracije dolaze iz Bugarske i Grčke i žele dalje u EU. Mi smo dio tranzita i vi ste odgovorni. Mi smo posljedica ove krize. Vrlo neefikasni, spori i birokracijom opterećeni, ništa ne možemo da riješimo sa EU. Čak nam u određenim rješenjima smeta jer oni postavljaju uslove. Kažem im: Niste donatori, ovo je vaša obaveza, vi ste napravili problem BiH i imamo tu nesreću da se nalazimo ovdje, kazao je Mektić.

Kazao je da se sve manje slaže sa postupcima EU.

Sve se manje slažem s tim što EU radi i ovdje se ponaša, čak sam i protiv nekih rješenja mada oni to naslovljavaju nekim donatoriskim sredstvima. Žele nas prisiljavati na neka rješenja, a nisam siguran da su dobronamjerna po BiH. Ne vjerujem više u njihova rješenje i sve ćemo se više okretati vlastitim rješenjima bez obzira što smo u teškoj situaciji, ali ako EU dozvoli da mi zbog nedostata finansijskih sredstava ove ljude dovedemo u poziciju da nemaju šta da jedu, onda je to njihov problem.

Istakao je da su rješenja koja se nude vrlo teška za BiH, prenosi N1.

Rješenja su vrlo teška za BiH, posebno što se nalazimo na vanjskoj granici EU. Mi želimo da budemo zemlja tranzita i u tu svrhu ćemo osigurati humanitarni pristup tim ljudima, ali ne želimo biti zemlja pred kojom će EU zatvarati svoja vrata pa da mi budemo žrtva problema koji je napravila EU, kazao je i dodao:

USŽ je u najvećoj mjeri ili skoro u potpunosti isključivo posljedica migrantske ilegalne krize.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.