Međunarodni je dan muškaraca: Razmazite svoje muškarce i dječake

Međunarodni dan muškaraca obilježava se danas u više od 60 zemalja svijeta.

Iako se u Bosni i Hercegovini ovaj dan ne obilježava posebnim programima, Udruženje za razvoj društva Kap, koje je 2011. godine pokrenulo prvi put obilježavanje 19. studenoga, Međunarodnoga dana muškaraca, poziva posebno žene da doprinesu obilježavanju ovoga dana tako što će danas pokloniti posebnu pažnju svojim muškarcima i dječacima.

”Samo ravnopravnim odnosom i tretmanom možemo postići da s iste polazne osnove razgovaramo o ravnopravnoj ulozi žena i muškaraca -priopćeno je iz udruženja Kap koje je 2010. godine podnijelo inicijativu “International Men’s day (IMD)” asocijaciji za uvrštavanje naše zemlje na svjetsku mapu gdje se obilježava ovaj dan. BiH je primljena u svjetsku IMD asocijaciju 2011. godine.

Godine 2011. u BiH je prvi put održan događaj “Men’s day party” u Sarajevu, a Međunarodni dan muškaraca u BiH tada je okončan izborom “Najmuškarca godine”, priznanjem koje je tada uručeno novinaru Muhamedu Miziću, koji je dobio 2.561 glas javnosti.

Dan muškaraca prvenstveno treba slaviti s ciljem podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškaraca koji su, kao i žene, temelj obitelji i društva.

Ovaj dan idealna je prilika za slavljenje postignuća i doprinosa muškaraca i dječaka prema zajednici i obitelji jer je uloga muškaraca kao saveznika žena veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama. Posebno ovoga dana muškarci trebaju povesti računa o svom zdravlju jer istraživanja pokazuju da “snažniji” spol rjeđe posjećuje liječnike, iako češće obolijevaju od kardiovaskularnih oboljenja, bolesti pluća, prostate…

Međunarodni dan muškaraca obilježava se u više od 60 zemalja svijeta, a inauguriran je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Danas se obilježava ne samo u BiH već i u Australiji, Indiji, Kini, SAD-u, Singapuru, Malti, Mađarskoj, Irskoj, Kanadi, Danskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama svijeta.

Poruka ovogodišnjega Međunarodnoga dana muškaraca neka bude poruka ženama – razmazite danas svoje muškarce i dječake i nastavite ih njegovati i svih ostalih dana u godini, poručili su iz Udruženja Kap.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.