Međunarodni dan kave: Čarobni napitak u kojem uživamo

Ljubitelji kave diljem svijeta znaju da je taj čarobni napitak mnogo više od običnog napitka. Kava je ritual, kultura, inspiracija i razgovor u jednom.

Svake godine, 1. listopada, cijeli svijet slavi Međunarodni dan kave kako bi istaknuo značaj ovog napitka u našim životima. U ovom članku, istražit ćemo neke zanimljive činjenice o kavi i kako se Međunarodni dan kave obilježava diljem svijeta.

Popis zemalja u kojima se pije najviše kave: Evo gdje je BiH

Počeci kave

Priča o kavi započinje u Etiopiji, gdje su pastiri primijetili da njihove koze postaju energičnije nakon što su jele plodove kave. Kava potječe od tih plodova koji su kasnije postali poznati kao “kavina zrna”. Arapi su prvi počeli uzgajati kavu, a u 15. stoljeću proširila se na Bliski istok. Ubrzo su se otvorile prve kavane, a kava je postala omiljeni napitak u arapskom svijetu.

Spriječite nuspojave kofeina uz ovaj način ispijanja kave

Kava i renesansa

Kava je stigla u Europu u 17. stoljeću i brzo postala popularna. Prve europske kavane otvorene su u Veneciji, a potom su se proširile diljem kontinenta. Kava je igrala ključnu ulogu u razvoju renesanse i širenju ideja i kulture.

Stranci oduševljeni kavom naručenom u BiH: “Mi to zovemo merak”

Različite vrste kave

Danas postoje mnoge vrste kave, ali dvije najpoznatije vrste kave su Arabica i Robusta. Arabica ima blaži okus i manje kofeina, dok Robusta ima intenzivniji okus i više kofeina. Svaka vrsta kave ima svoje posebne karakteristike i regije u kojima se uzgaja.

Unatoč krizi, kave se ne odričemo

Kava i zdravlje

Iako se kava nekad smatrala lošom za zdravlje, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija može imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Kava je bogata antioksidansima i povezana je s nižim rizikom od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Smiju li osobe s povišenim krvnim tlakom piti kavu?

Međunarodni dan kave

Međunarodni dan kave obilježava se svake godine 1. listopada kako bi se proslavila ljubav prema kavi i njezina uloga u svakodnevnom životu. Ovaj dan pruža priliku da se istraže različite vrste kave, nauče novi recepti za pripremu kave i sudjeluje u raznim događanjima u kavanama u cijelom svijetu.

Kava u različitim kulturama

Kava je više od pića – ona je duboko ukorijenjena u različite kulture širom svijeta. U Turskoj se tradicionalno priprema poznata turska kava, u Italiji espresso, dok u Etiopiji kava ima poseban ritual pripreme. Svaka kultura ima svoj način uživanja u ovom napitku i svoje vlastite tradicije koje ga okružuju.

Kava kao inspiracija

Mnogi umjetnici, pisci i mislioci kroz povijest bili su inspirirani kavom. Kavana je često bila mjesto gdje su se ljudi okupljali da bi razgovarali, raspravljali o idejama i stvarali umjetnost. Mnoga velika djela nastala su uz šalicu kave u ruci. Čisti primjer za to je poznati autor Honoré de Balzac čije ste knjige vjerojatno čitali. Pio je oko pedeset šalica kave dnevno kako bi mogao ostati budan i pisati. Navodno je i Voltaire dnevno pio isti broj šalica.

Kava je mnogo više od jednostavnog napitka – ona je dio naše kulture, povijesti i svakodnevnog života. Međunarodni dan kave prilika je da se zajedno s ljudima diljem svijeta prisjetimo i proslavimo ovaj dragocjeni napitak koji nas svakodnevno ispunjava energijom i užitkom. Bez obzira jeste li ljubitelj espressa, cappuccina ili jednostavne crne kave, ovaj dan je prilika da podijelite svoju ljubav prema kavi s drugima i istražite bogatu svjetsku kavu i njenu raznolikost.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.