Međugorje: Vjerujemo da je Gospa posjetila ovaj hercegovački krš natopljen krvlju mučenika – Jabuka.tv

Međugorje: Vjerujemo da je Gospa posjetila ovaj hercegovački krš natopljen krvlju mučenika

Više desetaka tisuća vjernika okupilo se u nedjelju u Međugorju, gdje se obilježavala 36. obljetnica navodnih Gospinih ukazanja čiju vjerodostojnost istražuje Katolička Crkva.

Hodočasnici iz BiH i Hrvatske, od kojih su brojni stigli pješice iz obližnjih mjesta, ali i iz Austrije, Italije, Njemačke, Poljske, SAD-a i drugih zemalja svijeta, sudjelovali su na misama i drugim okupljanjima, te su se penjali na mjesto prvih navodnih ukazanja Blažene Djevice Marije na Podbrdu, javlja Hina.

Pučku svetu misu u 11.00 sati predvodio je župni vikar iz Međugorja fra Karlo Lovrić koji je istaknuo da su kroz godine u ovome mjestu zabilježena brojna duhovna i fizička ozdravljenja što vjerodostojno svjedoči o Gospinoj nazočnosti.

“Zato vjerujemo da je Gospa posjetila ovaj hercegovački krš koji je kroz stoljeća natopljen krvlju mučenika, jednako kao što je to učinila u Fatimi, Lourdesu ili Guadalupeu. Uvijek nastupa kao majka koja vodi vjernike prema Isusu Kristu”, rekao je fra Karlo Lovrić.

Pri tome je naveo kako Gospine poruke koje šalje nije mudro odbiti, jer su samo podsjetnik na svakodnevni život vjernika.

“Poruke su samo podsjetnik na ono što se zaboravilo. Te poruke podsjećaju na svetost braka, obiteljskoga ognjišta, molitve, nedjeljno misno slavlje, ispovijed, pomirenje s Bogom i ljudima”, dodao je.

Prema tvrdnjama ovoga župnoga vikara iz Međugorja, Gospine poruke su jednostavne, zbog čega su brojni vjernici promijenili svoj život te su počeli bolje razumijevati Crkvu.

“To je dokaz da je ovdje Nebo na djelu i da je svaka ljudska manipulacija isključena”, istaknuo je fra Karlo Lovrić.

Tijekom dana služile su se mise na dvadesetak svjetskih jezika, a središnju svečanu misu u 19 sati služio je fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Neposredno prije obljetnice međugorskoga fenomena održan je tradicionalan “Hod mira” od Ljubuškoga do Međugorja, koji je 1992. pokrenuo Nijemac Hubert Liebherr.

On je, zgrožen nemirima na ovim prostorima, zajedno s još nekoliko prijatelja Međugorja iz inozemstva, pokrenuo taj hod za mir, vjerujući da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti.

Podsjetimo, šestero djece reklo je da je na mjestu Podbrdu 24. lipnja 1981. vidjelo ženu koja im je uputila poruku. Pobjegli su prestrašivši se ali su se ponovno vratili dan kasnije otkad kažu da im se Gospa ukazuje i upućuje poruke.

Sveta Stolica osnovala je posebno povjerenstvo za istraživanje međugorskoga fenomena koje je svoje izvješće predalo Kongregaciji za nauk vjere, a konačni sud o svemu dat će papa Franjo.

Papa Franjo u nekoliko je navrata izrazio sumnju u svakodnevna Gospina ukazanja, a mediji su objavili kako istražno povjerenstvo smatra da su ukazanja prvih sedam dana bila vjerodostojna.

Ovoga proljeća papa Franjo je imenovao i posebnoga izaslanika za Međugorje, poljskoga nadbiskupa Henryka Hosera koji je zadužen za donošenje mjera za pastoralnu skrb vjernika.

Nadbiskup Hoser je davao krajnje afirmativne poruke o međugorskom fenomenu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.