MEĐUGORJE: Pola milijuna gostiju, a nijedno prijavljeno noćenje

Turističke zajednice, međunarodne organizacije koje pružaju podršku razvoju turizma u BiH, Svjetska turistička organizacija (WTO) koja je BiH promovirala kao turističku destinaciju u usponu, procjenjuju i ističu da je broj prijavljenih i registriranih turista i noćenja u BiH maksimalno od 30 do 40 posto od stvarnog broja turista i noćenja koje ostvare, što znači da je oko 60 posto turizma u tzv. sivoj zoni.

U Federaciji BiH u prošloj godini ostvareno je 998.199 registriranih noćenja gostiju. Ukupan prihod Turističke zajednice Federacije BiH u 2012. bio je 1.616.280 KM, međutim, od toga je prihod od boravišne pristojbe bio samo 181.419 KM, što nije ni 35 posto od ukupnog broja noćenja ukoliko se uzme u obzir da je ostvareno gotovo milijun registriranih noćenja.

Turistička boravišna pristojba raspoređuje se tako da 20 posto ide Turističkoj zajednici FBiH, a 80 posto turističkoj zajednici županije u kojem je ostvareno noćenje.

Na ostvareni skoro milijun noćenja u prošloj godini i turističku pristojbu od dvije KM, odnosno očekivani prihod od dva milijuna KM, Turistička zajednica FBiH je trebalo minimalno da naplati od boravišne pristojbe 400.000 KM.

Navedeni podaci se, kako ističe glasnogovornica Turističke zajednice FBiH Asija Hadžiefendić-Mešić u razgovoru za Fenu, odnose samo na registrirani broj gostiju i noćenja i navedeni podaci jasno pokazuju da se radi o prijavljenim gostima i noćenjima za koje je naplaćena boravišna pristojba, ali koja nije isplaćena onima kojima po zakonu i pripada -turističkim zajednicama.

U Županiji Sarajevo je naplata boravišne pristojbe  po osnovi registriranih noćenja oko 55 posto, dok je na nivou FBiH oko 35 posto.

Nadalje, od ukupnog broja registriranih gostiju i noćenja, ostaje nenaplaćeno gotovo 50 posto sredstava po osnovu boravišne pristojbe, a prije svega zbog nedovoljnog angažmana nadležnih organa koji treba da provode nadzor i kontrolu.

U prošloj godini uvjerljivo najviše noćenja je ostvareno na području Županije Sarajevo, 512.434, a zatim slijedi Hercegovačko-neretvanska s registriranim 260.291 noćenjem, što odmah, ističe glasnogovornica TZ FBiH, izaziva sumnju jer su na prostoru te županije kao atraktivne destinacije i Mostar i Međugorje i Neum.

Također podsjeća, da je procjena Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije da je prošle godine u Međugorju boravilo 490.000 gostiju i da je ostvareno 1.455.000 noćenja, s tim da Turističkoj zajednici te županije nije prijavljeno nijedno noćenje.

Prema posljednjim podacima, i dalje se pokazuje tendencija pada prihoda i pored porasta broja turista u FBiH u prvih šest mjeseci za oko 13,9 posto, jer je Turistička zajednica FBiH u tom razdoblju po osnovu boravišne pristojbe naplatila 85.822 KM, što je manje nego za isto razdoblje prošle godine.

Poseban problem u naplati prihoda, koji po zakonu pripadaju turističkim zajednicama, jeste članarina, koju su dužni plaćati privredni subjekti koji imaju izravne ili neizravne koristi od razvoja turizma – svi poslovni subjekti iz oblasti pružanja usluga.

Turističku članarinu privredni subjekti iz tih oblasti plaćaju u iznosu od 80 posto izravno turističkim zajednicama županija, a 20 posto Turističkoj zajednici FBiH.

„Nerijetko se događa da taj subjekt uplati 80 posto članarine turističkoj zajednici županije, a TZ FBiH 20 posto ne uplati nikad“, navodi Hadžiefendić- Mešić.

Ona također podsjeća da je do 2003. godine iznos članarine bio 0,2 posto od ukupnog prihod poslovnih subjekata, 2003. smanjen je na 0,1 posto, a 2009. na 0,05 posto.

„To praktično znači da od 2009. do 2012. TZFBiH ima prihod manji za 1,06 milijuna KM upravo zbog izmjene uredbe, financijske nediscipline i nedosljednog i neselektivnog provođenja zakona“, tvrdi glasnogovornica TZFBiH.

Za poboljšanje rada turističkih zajednica na području Federacije BiH, kao i uvođenja više reda u turističkim zajednicama, boljoj i kvalitetnijoj promociji turizma, poboljšanju turističke ponude, smanjenje rada na crno, te povećanje naplate prihoda od članarina i boravišne pristojbe, nužno je pojačati nadzor nad subjektima koji pružaju usluge smještaja kako bi se urednije uplaćivala boravišna pristojba, zaključak je iz Informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma koju je prošli tjedan usvojila federalna Vlada.

Glasnogovornica TZFBiH ističe da Federalna uprava za inspekcijske poslove, županijski organ nadležan za inspekcijske poslove i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti, trebaju pojačati nadzor nad prijavom boravka gostiju, naplatom i uplatom boravišne pristojbe i raspoređivanju sredstava od boravišne pristojbe.

Kao jedno od mogućih rješenja iz Turističke zajednice FBiH, su resornom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma uputili inicijativu da se razradi zakonska regulativa u vezi s uvođenjem elektronske prijave i boravka turista i gostiju u FBiH. (Fena)

(www.jabuka.tv)
5 komentara

  • Nemojte tako, Gospa je zaštitnica Međugorja, pa zar mislite da bi ona dopustila da plate porez ovoj kvazi državi, nikad, nikad…Gospa je kraljica

  • mi smo nevjerovatni..pita li se autor ovog članka koliko je prijavljenih noćenja na Buni..na Ajvatovici..pa uostalom koliko je prijavljenih studenata u Sarajevu,osim onih koji su u studentskim domovima..molim da Zakon..ali svugdje i za sve isto mjerilo.

  • ne daj boze da sam protiv medjugorja i gospinih ukazanja al tuzno je da te vidjelice imaju kuce,hotele,motele ,vile ,bazene i teski su po par milijuna eura na racun medjugorja,bogu bozije caru carevo bas tako

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.