Međugorje: 90 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu

Navršilo se 90 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu u Međugorju i slavlja prve svete mise pod tim križem.

Tim povodom u subotu je bila organizirana molitva križnog puta na Križevcu koju je pred mnoštvom župljana i hodočasnika predmolio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Ideju tadašnjeg župnika fra Bernardina Smoljana o izgradnji križa na brdu Šipovac (nazvanog tako po brojnim divljim šipcima koji na njemu rastu), u spomen na 1900. obljetnicu muke i smrti Isusove (33.-1933.) župljani su radosno prihvatili. Uz neviđen trud i novčane priloge križ je podignut 1934. godine. Od odluke da se križ gradi (21. siječnja 1934.) do dovršetka njegove izgradnje protekla su samo 52 dana. A gradio se od 12. veljače do 10. ožujka 1934. godine.

U sjecištu dvaju krakova križa ”uzidane su svete moći” koje je župnik ”dobio ad hoc iz Rima”. Nakon toga župnik je zamolio biskupa Mišića da mu dopusti jednoga radnog dana blagosloviti križ, što je biskup rado učinio. Križ je blagoslovljen u petak 16. ožujka 1934. godine, a župnik je zapisao kako se ”vijest o podignuću spomenika proširila brzo po svoj župi i svi su nestrpljivo očekivali skori početak izvođenja toga narodnoga zavjeta i zaključka”.

Danas je Križevac neizostavna postaja milijuna međugorskih hodočasnika iz cijelog svijeta, a svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju i redovitu pobožnost Križnoga puta, izvjestio je Radio Mir Međugorje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Novoustrojena Župa u Medugorju je bila oko god. 1874god
    Prvi Župnik bio ne fra Jako Kraljevic bratic biskupa fra Anđela Kraljevica. L l.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.