Među migrantima u BiH najviše Afganistanaca

Vijeće ministara BiH usvojilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za veljaču 2023. godine.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je 1.543 nezakonita migranta u veljači 2023. godine, što je za 4 % manje nego u siječnju.

Međutim, u prva dva mjeseca ove godine evidentirano je skoro tri puta više nezakonitih migranta nego u istom razdoblju prošle godine.

Migracijska kretanja u veljači ove godine bila su pod utjecajem povoljnijih vremenskih uvjeta, mogućnosti bezviznog pristupa u pojedine zemlje Zapadnog Balkana, odakle migranti pokušavaju nezakonit ulazak na područje Europske unije, ali i drugih pokretača koji su oblikovali migracije duž zapadnobalkanske rute.

Među prvih pet zemalja podrijetla migranata su Afganistan, Maroko, Kuba, Turska i DR Kongo, s tim da su državljani Afganistana osmi uzastopni mjesec najbrojnija skupina nezakonitih migranata evidentirana na teritoriju BiH i u veljači su činili gotovo polovicu svih nezakonitih migranata (47 %).

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 1.326 osoba, оd čega je samo njih sedam podnijelo zahtjeve. U četiri privremena prihvatna centra (ukupni kapacitet 4.880 mjesta) prosječno je u veljači ove godine boravilo 855 migranata, a na dan 28. 2. 2023. godine boravilo je njih 657.

Najviše osoba iz ove skupine boravilo je u Privremenom prihvatnom centru „Blažuj“ prosječno njih 558, gdje je 28. 2. 2023. godine evidentirana 421 osoba. Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska evidentirala 682 osoba, što je za 10 % manje u odnosu nа prethodni mjesec.

Na rutama iz pravca Srbije i Crne Gore tijekom veljače 2023. godine otkriveno je 277 osoba, među kojima je njih 221 odvraćeno od pokušaja nezakonitog ulaska sukladno Zakonu o graničnoj kontroli.

Najveći teret migracijskog pritiska na ulazu u BiH evidentiran je na području djelovanja jedinica Granične policije Zvornik, Hum Foča i Bijeljina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.