Među budućim blaženima je i jedan franjevac rođen u Hrvatskoj

Papa je 30. kolovoza odobrio objavljivanje dekreta za troje slugu Božjih kojima se priznaju herojske krjeposti te će biti proglašeni blaženim. Među njima je i jedan franjevac kapucin rođen u Hrvatskoj.

Kako je obznanio Tiskovni ured Svete Stolice, papa Franjo je u ponedjeljak primio u audijenciju kardinala Marcella Semerara, pročelnika Kongregacije za kauze svetaca. Tijekom audijencije Sveti je Otac ovlastio ovu Kongregaciju za objavljivanje dekreta kojim se priznaju herojske krjeposti za:

  • slugu Božjega fra Placida Cortesea (krsnim imenom Nikola Matej), svećenika Reda manje braće konventualaca koji je rođen 7. ožujka 1907. na hrvatskom otoku Cresu, a umro mučeničkom smrću u Trstu u studenom 1944.
  • službenicu Božju Mariju Cristine Celle Mocellin, vjernicu laiku i majku obitelji, koja je rođena 18. kolovoza 1969. u talijanskom mjestu Cinisello Balsamu, a preminula u Bassano del Grappa (Italija) 22. listopada 1995.
  • službenicu Božju Enrice Beltrame Quattrocchi, vjernicu laikinju; rođenu 6. travnja 1914. u Rimu gdje je i preminula 16. lipnja 2012.

Fra Placido je uz ostalo, tijekom svećeništva obavljao službu ispovjednika u crkvi Sv. Antuna u Padovi te vodio Glasnik Sv. Antuna.

Budući da je u vrijeme II. svjetskog rata pomagao Židovima nacističke su ga snage uhitile 8. listopada 1944., a skončao u mukama u studenom iste godine te mu se za grob ne zna, prenosi Nedjelja.ba.

Zbog pripadnosti istom Redu franjevaca konventualaca, a i sličnosti okolnosti smrti, uspoređuju ga sa Sv. Maksimilijanom Kolbeom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.