Medicinari zabušavaju: Otvore bolovanje pa rade privatno

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) nedavno je imenovao članove Komisije za provjeru bolovanja zaposlenika.

U priopćenju za javnost navode da će to radno tijelo provjeriti sve one koji su na bilo koji način zloupotrijebili bolovanje te ističu da je Komisija razmatrala već nekoliko predmeta gdje je očigledno došlo do nezakonitog korištenja.

”Otkriveni su zaposlenici koji su odsutni s radnog mjesta zbog navodne bolesti, a provjerom je utvrđeno da rade u privatnoj praksi, da sami sebi pišu otpusna pisma iz ordinacija koje su u njihovom vlasništvu ili da bolovanje koriste da bi se aktivirali tijekom političkih kampanja u strankama, čiji su članovi. Ovakvim protuzakonitim izostancima ugrožavaju funkcioniranje KCUS-a izravno, a neizravno život i zdravlje bolesnika koji moraju čekati zbog vještački nastalih lista čekanja”, navodi se.

Također, kako se ističe, ugrožavaju kolege koje vrijedno rade i izlažu se dodatnom stresu pokušavajući da urade i svoj i njihov posao. U konačnici “oni ugrožavaju Zavod zdravstvenog osiguranja KS kao i samu državu”.

”Samo u tijekom studenog 2017. godine, po osnovu bolovanja do 42 dana izdvojena su sredstva u iznosu od 155.044,33 KM i to radnice, servirke i pralje 11.482,80 KM; medicinske sestre i tehničari 72.537,29 KM; više medicinske sestre i tehničari 14.858,45 KM; liječnici na specijalizaciji 5.114 KM; Specijalisti: 54.051, 79 KM. Osim 155.044,33 KM moraju se izdvojiti i dodatna sredstva za zaposlenike na zamjeni”, ističe se u priopćenju Službe za odnose s javnošću KCUS-a.

Kako se ističe, Komisija je utvrdila da su na popisu zaposlenika KCUS i bračni parovi koji su isti dan otvorili bolovanje.

”Ima i onih koji su u KCUS primljeni mimo natječajne procedure u vrijeme bivšeg menadžmenta, a veći dio radnog staža su odsutni zbog “bolesti”, dok istovremeno u našoj zdravstvenoj ustanovi osim njih rade i njihovi roditelji, braća ili sestre. Članovi istih obitelji često uzimaju bolovanje u isto vrijeme, osobito bračni parovi. Neki najavljuju po 2 do 3 mjeseca ranije da će ići na bolovanje koje, redovno, spajaju s godišnjim odmorom”, naglašava se.

Od 3.300 zaposlenika KCUS-a, 13 posto je na bolovanju. Na bolovanju do 42 dana u studenom evidentirana su 294, a više od 42 dana 102 zaposlenika.

Napominju da KCUS želi zaštititi zaposlenike koji su zaista bolesni i biti im na raspolaganju.

”Međutim, sad ćemo svaku zloupotrebu sankcionirati, jer se ogromna novčana sredstva izdvajaju za one koji su navodno odsutni jer imaju zdravstvene probleme, dok one koji vrijedno rade ne možemo adekvatno novčano nagraditi. Ta praksa će se promijeniti, nagrađivat će se oni koji predano i požrtvovano obavljaju svoj posao. Također, protiv zdravstvenih ustanova čiji zaposlenici otvaraju nezakonita bolovanja tražit ćemo odštetu, a tužit ćemo sve one koji na bilo koji način pomažu zloupotrebu bolovanja”, poručeno je u priopćenju Službe za odnose s javnošću KCUS-a.

(Fena)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.