MCP BiH: Nuspojave s AstraZenecom su rijetke, nije potvrđena uzročno-posljedična veza s ugrušcima

U vezi s nedavnim znanstvenim pregledima cjepiva AstraZeneca (AZ) COVID-19, Ministarstvu civilnih poslova BiH su se obratili predstavnici COVAX mehanizma.

Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebice zajamčena samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih cjepiva za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ cjepiva. Odluke o uporabi cjepiva temelje se na smjernicama SZO.

7. travnja, 2021. godine, Globalni savjetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) je pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita nakon cijepljenja AZ cjepivom. Ovaj se pregled odvijao zajedno s nalazima Europske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

Globalni savjetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između cjepiva i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka te da se daljnja uporaba AZ cjepiva pažljivo prati, ističu iz Ministarstva civilnih poslova.

Na temelju toga, WHO savjetuje da zemlje nastave s primjenom AZ cjepiva.

Kao što je ponovljeno u izjavama Europske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva (GVACS) AZ cjepivo ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasano je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti.

Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sustave nadzora i nastave s praćenjem i izvješćivanjem putem regulatora za lijekove, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pogledajte promotivni plakat o pet vrsta cjepiva koja su dostupna u BiH

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.