Mato Zeko: Jedini Čovićev veleposlanik koji je opstao kod Komšića

Veleposlanik BiH u Ammanu, čini se, uspio je nemoguće – biti dobar i sadašnjem i bivšem hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Mato Zeko, veleposlanik BiH u Jordanu, jedini je diplomat iz reda hrvatskog naroda kojeg pri nedavnoj smjeni veleposlanika nije opozvao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi Avaz.ba

Podsjećamo, Komšić je smijenio 12 diplomata koji su imenovani na prijedlog bivšeg njegovog prethodnika Dragana Čovića. No, Zeko je pošteđen, ali upućene nije mnogo začudilo zbog čega ga je Komšić odlučio zadržati na mjestu veleposlanika u Jordanu.

Mato Zeko bio je, naime, savjetnik u Komšićevom uredu u njegovom prošlom mandatu kolektivnog šefa države te je uživao njegovo ogromno povjerenje.

Često je Komšić Zeku kao svog izaslanika slao i na brojne značajne skupove, a kada je Komšić osnivao svoju stranku, tada se pričalo da će Zeko dobiti i neku stranačku funkciju. No, sadašnji veleposlanik u Jordanu ostao je skoro pet posljednjih godina na poziciji zamjenika glavnog tajnika Tajništva Predsjedništva BiH, a s te funkcije razriješen je 14. listopada 2018. zbog isteka mandata.

Prije toga Zeko je, na Čovićev prijedlog, imenovan za veleposlanika BiH u Jordanu, što znači da je ovaj diplomat vjerovatno jedina osoba u BiH na koju “tipuju” i Čović i Komšić, a koji se u svemu drugom gledaju “preko nišana”.

Zeko je pripadnik HVO-a i spominjan je kao svjedok ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tijekom agresije na BiH.

Mnogima je čudno da ga je s ugledom Komšićevog prijatelja Čović poslao u veleposlanike. I dok je Komšić kao opravdanje za smjenu naveo između ostalog i to da su bili na večeri s Čovićem, koja je ljetos u pojedinim medijima ocijenjena “neprijateljskom po BiH”, a ispostavit će se kobnom za one koji su joj nazočili, ipak mu nije zasmetalo što se pozivu toj večeri odazvao i Zeko.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.