Matko Vekić za Jabuka.tv: Djela govore o pravom Orijentu koji miruje u nama

Matko Vekić u prostoru njegove izložbe "Orijenta(liza)cija" u MUO

Matko Vekić, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije, u mostarskoj Galeriji kraljice Katarine Kosače u četvrtak otvara izložbu “Orijenta(liza)cija”.

Kao što smo već pisali, izložba koja – u svojevrsnoj igri riječi – nosi naziv “Orijenta(liza)cija” novi je ciklus slika Matka Vekića, a čine ga dvije tematske cjeline – “Džihad” i “Maska slike Božje”.

Kako je za portal Jabuka.tv rekla koordinatorica izložbe Adriana Prlić, Mostar je treće mjesto na kojem se prikazuju ovi radovi.

“Prva je izložba bila u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a druga u Gradskom muzeju u Varaždinu. U Mostaru, u gornjem i u donjem prostoru Galerije kraljice Katarine Kosače, Vekićeva djela su se vrlo dobro uklopila. Naime, postoji i izvjesna gradacija u samoj postavci. Donja (veća) galerija daje djelima jednu intimnost i na neki način djela su se trebala prilagođavati ovom prostoru, dok su se u gornjem, manjem ali prozračnijem izložbenom prostoru, jasno uklopila i iskazala u svom potencijalu. U donjem izložbenom prostoru popratni je tekst izložbe, koji je pisao sam umjetnik. Moglo bi se kazati kako su njegova djela u biti njegove crtice o životu i svijetu, koje upotpunjuje i kratkim tekstovima”, navodi Prlić.

Matko Vekić naglasio je da mu je osnovna namjera ovim djelima promatrača potaknuti na razmišljanje.

“Jesam li u tome uspio, to će prosuditi sami gledatelji. Naizgled se angažirano bavim društveno-političkim situacijama u kojima se nalazi svijet. To je, zapravo, jedan povod i to je znak iza kojega se krije nešto posve drugo. U filmu o Albertu Giacomettiju, Giacometti kaže da je oko znak koji zamjenjuje pogled. Tako bih ja rekao da ove maske i ovi aktovi, ovako prikazani, zapravo zamjenjuju nešto drugo. To drugo bi svatko trebao sam otkriti”, rekao je Matko Vekić za portal Jabuka.tv.

Foto: MUO; “Taj odnos potpune razgolićenosti i maske koja može svašta značiti me zanimao”, rekao je Matko Vekić.

Kako navodi Matko Vekić, ova djela već imaju relativno dugu povijest razvoja. Ciklus “Slika maske Božje” započeo je raditi prije četiri-pet godina.

“Sve je krenulo na poticaj male zidne slike u maloj kapelici u Beramu u Istri. Radi se o poznatoj slici ‘Ples mrtvaca’ Vincenta iz Kastva. To je bio povod da radim figure maski u beskrajnom nizu. Kad sam ih napravio nekoliko, izgledale su mi nepotpuno. Htio sam ih upotpuniti i onda je sam po sebi izronio novi ciklus, koji sam nazvao ‘Džihad‘. Dakle, upotpunjavao sam ih s burkama i ženskim aktovima, koji su u određenim pozama. Imaju rukom prikrivenu glavu, nikad se ne vidi glava – identitet. Taj odnos potpune razgolićenosti i maske koja može svašta značiti me zanimao”, navodi Vekić.

Na naš upit što je to u stvari Orijent, Vekić odgovara: “Orijent je pojam koji označava najdublju točku u ljudskom biću. Svatko posjeduje svoj početak, svoj Orijent i, bez obzira  na to koliko je čovjek danas udaljen od te točke vlastitoga početka, može s njom uspostaviti odnos. Taj se odnos uspostavlja u posebnim prilikama, u prilikama kontemplacije i mira. Naravno, naslov izložbe je igra riječi. Nisam mislio na civilizaciju današnjega Orijenta, nego upravo na taj Orijent, pravi Orijent koji miruje u nama”, zaključio je Matko Vekić za portal Jabuka.tv.

Podsjetimo, izložba “Orijentalizacija” otvara se u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, s početkom u 19 sati. Izložba je dio repertoara Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske 2017., realizirat će se u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt, a ostat će otvorenom do 11. svibnja u objema izložbenim dvoranama Galerije kraljice Katarine Kosače.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.