”Matijino stoljeće rata” u Širokom Brijegu

Predstavljanje romana ”Matijino stoljeće rata” autora Ivana Šimića iz Gruda bit će održano u utorak, 14. svibnja 2024. godine, s početkom u 19:00 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Jedna od najčitanijih knjiga u posljednjih pola godine do sada je predstavljena u Grudama, Mostaru, Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Roman će predstaviti fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, prof. Blanka Kraljević te sam autor.
Voditeljica programa biti će Viktorija Pejić, a u glazbenom dijelu sudjeluje Ivan Zadro.

”Matijino stoljeće rata” donosi priču o ženi rođenoj 1912. godine koja je preživjela čak tri rata, izgubivši u svakom od njih nekoga od svojih najrođenijih. U prvome od njena tri rata ubijen joj je otac, u drugome muž, a u trećemu sin i unuk. Umrla je 1995.

Prvo poglavlje čitatelje vodi na putovanje od Hercegovine do New Yorka, prati se neuspjeli pokušaj Matijina oca Mate da odseli u Ameriku. Drugo poglavlje govori o Matinoj tragičnoj sudbini u Prvome svjetskom ratu, od borbi i zarobljavanja u Galiciji do zatočeništva u Rusiji, a treće i četvrto o sudbinama njegovih potomaka kroz dvije nove kataklizme, od Hercegovine u Drugome svjetskom ratu do Sarajeva u posljednjem ratu iz devedesetih.

Brojni čitatelji i recenzenti knjigu doživljavaju kao ”sažetu povijest našeg naroda kroz 20. stoljeće”.

Autor Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama, nakon čega je 1989. diplomirao na FESB-u u Splitu.

Predstavljanje, a sve u sklopu ”Svibanjskih sjećanja 2024.”, organiziraju Grad Široki Brijeg i Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Danas svatko piše i ovjavljuje, a ovaj roman Ivana Šimića je jedan od rijetkih koji zalužuje najvišu ocjenu.
    Hvala autoru i organizatoru za kulturni dogadaj u našem gradu.
    Čestitke!

  • Valja knjigu procitat!,Bravo grudanine tsko triba pisati …neka vide guzonje ,ali kao da njih briga jesam i ja lud …njih ne zani.a ovp nego samo.mani mani

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.