Matični uredi u Mostaru preopterećeni

U cilju provođenja jednoobrazne obuke korisnika softverske aplikacije za matično poslovanje i pripreme za aktiviranje pristupa Jedinstvenom Središnjem matičnom registru FBiH, Grad Mostar organizirao je obuku za svoje matičare i službenike koji rješavaju građanskih stanja i evidencija na temelju Zakona o matičnim knjigama, stoji na službenoj stranici grada Mostara.

Obuka je održana u sali Gradske vijećnice u ponedjeljak, 30. 6.2014. godine, a vodila ju je Ana Blažević, stručna savjetnica za projektiranje razvoja i uvođenje novih tehnologija.

Kroz ovu obuku matičari su upoznati s aktivnostima vezanim za uvezivanje Matičnog registra Grada Mostara sa Središnjim matičnim registrom FBiH. Također su pojašnjene nove funkcionalnosti aplikacije za matično poslovanje i aktivnosti vezane za unapređenje interne komunikacije sa matičarima.

U Gradu Mostaru izvodi iz svih matičnih knjiga Mostara mogu se dobiti u bilo kojem gradskom matičnom uredu. Unatoč toj činjenici i dalje su najopterećeniji gradski područni uredi Mostar Jugozapad i Mostar Stari grad. Razlog je taj što se u ova dva područna matična ureda vode upisi u matične knjige svih osoba rođenih ili umrlih u mostarskim bolnicama.

Nakon što Federalni MUP aktivira pristup matičara Središnjem matičnom registru očekuje se smanjenje gužvi u pojedinim matičnim uredima, jer će građani moći izvode iz Mostara dobiti u matičnim uredima svojih općina. Naravno, uvjet je da su sve bilješke o promjenama ažurno unesene i da su podaci verificirani kao potpuni.

U slučajevima da se neki od matičnih podataka u matičnim knjigama ne slažu, morat će se provesti postupak za ispravku ili dopunu podataka, a za što su nadležni matični uredi u kojima se vode matične knjige rođenih, vjenčanih, umrlih ili državljana, navedeno je na stranici Grada.

U skladu sa Zakonom o matičnim knjigama FBiH, izvodi su trajni, odnosno vrijede do nove promjene podatka o građanskim stanjima. Izvode preuzimaju osobno stranke ili članovi najuže obitelji, a razlog je upravo u provjeri podataka i alarmiranju na provođenje određenih izmjena u podacima.

Naime, velik dio zahtjeva za ispravkama odnosi se na neslaganje podataka u matičnim knjigama i osobnim dokumentima građana. Građanima se predlaže da na natječajima ili u druge svrhe ne predaju originale, već ovjerene kopije izvoda iz matičnih knjiga i da osobno provjere ispravnost podataka.

(Bljesak.info)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.