Masovno iseljavanje: Hrvatska pala ispod 4 milijuna stanovnika?

Ima li Hrvatska već danas manje od 4 milijuna stanovnika? Gruba računica, bazirana na podacima o iseljeništvu hrvatskih građana koje objavljuju inozemni statistički zavodi te na njima utemeljenim pretpostavkama, sugerira da je odgovor vrlo vjerojatno – potvrdan.

Državni zavod za statistiku svake godine objavljuje procijenjeni broj stanovnika države, koji temelji na podacima o razlici u broju umrlih i broju rođenih te službenim podacima o broju odseljenih i doseljenih.

Prema toj procjeni, Hrvatska je sredinom prošle godine imala 4,125.700 stanovnika – oko 155.000 manje nego tijekom popisa stanovništva 2011. godine, koji je prebrojio 4,280.600 stanovnika.

No, dok su podaci DZS-a o broju rođenih i umrlih visokopouzdani, podatke o iseljeništvu, koji čine bitan dio izračuna DZS-a, treba uzeti s rezervom. Kako redovito upozoravaju i u samom DZS-u, podatke o iseljeništvu naš statistički zavod dobiva od MUP-a, a oni se pak odnose samo na one iseljenike koji su uredno odjavili prebivalište u Hrvatskoj. A takvi su, prema procjenama, manjina, piše Jutarnji list.

Stoga treba pomno pratiti i podatke o tome koliko se stanovnika s hrvatskim državljanstvom prijavilo u neke druge države, o čemu pak podatke vode tamošnji statistički zavodi.

Naime, da bi ostvarili bilo koje pravo u drugim državama – od prava na rad do bilo kojeg prava iz domene socijalne skrbi – osobe moraju biti legalno prijavljene u toj državi. S druge strane, u stvarnosti ne snose nikakve posljedice činjenicom da se nisu odjavili u Hrvatskoj – čak štoviše, zadržavaju određenu razinu prava.

Stoga se može očekivati da su podaci država u koje se osobe doseljavaju pouzdaniji pa ne treba čuditi što se podaci o iseljenima hrvatskog statističkog zavoda i podaci o useljenima iz stranih statističkih zavoda ozbiljno razilaze.

Primjerice, u 2016. godini – što je zadnja godina za koju posjedujemo službene podatke – iz Hrvatske se u Njemačku, prema DZS-u, iselilo 20.432 ljudi. S druge strane, iste ih je godine, sukladno podacima njemačkog statističkog zavoda, u Njemačku doselilo 57.155.

Slične su razlike zabilježene u svim proteklim godinama. U periodu od 2011. do kraja 2016., prema DZS-u, u Njemačku se iselilo ukupno 45.455 osoba. U istom razdoblju, prema podacima njemačkog statističkog zavoda, u Njemačku ih se uselilo 206.654, piše Jutarnji list.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Nema veze, to su lazi i obmane komunista i orjunasa, imamo rvacku, liepu precjednicu, adeze je na vlasti, sve je dobro!

  15
  4
  • Svi smo svjstni da narod odlazi, a jeste li vi svjestni da vas svaki komentar donosi iz vasih USTA LOPATU IZMETA, mora da ste dijete komuniste dok se tako ponasate

 • Nikakvo cudo…
  Place nikakve a neredovne…rezije nebu pod oblake…vlast bez sluha…a narod podjeljen na “bogate” i “nebitne”.

  18
  1
 • potpuno se slazem s vama Artemida. dosla nam voda do grla besparicq. rob cim se zaposlis odmah si rob jer nema kodnas da te cijene ko radnika

  7
  1
  • Ma ne cijene nas ni kao covjeka.evo migranti imaju veca prava od nas.
   Pa gdje jedan hrvat moze doci da lezi i kupi socijalu a da mu onda daju drzavljanstvo?
   Stvarno me nekad sram gdje zivim!

   11
   1
 • Neka neka koce radit kodnas za 5 godina necete imat nikoga joscete molit za boga miloga poduzmite nesto je nisam da se ide za mladez katastrofa

 • Ovo je plod 80% hdz i 20% sdp politike. Tuđman je rekao da treba u hrvatskom biti sve u rukama 200 bogatih obitelji. Eto vam hdz fanovi.

  9
  2
 • Eeeee kako je pocelo ostat cemo samo mi lazni vojni branitelji. Jer pravi su poginuli i pomrli mozda ima jos neki prezivjeli ali taj nije na penziji tako da nije teret. E sad kad nam se iseli sve ovo i ostanemo mi laznjaci i umirovljenici onda cemo morat zaratit sa penzicima da i oni dadnu nama laznjavima svoj kolac. I kad to pomre i presusi jebai ga onda idemo u njemacku na socijali. Jer parazit je parazit bilo gdje da zivi.

  3
  1
 • A one partizanske udbaške i komunističke penzionere kojih sse nakotilo u zadnjih 25 godina više nego li što branitelja ima mirovinu ,ne spominjete.
  Te komunističke i partizanske stare danas bagre ima ko da je drugi svjetski rat završio peije 23 godine a ne stvarno 73 godine,
  Oni su glavni problem u Hrvatskoj i srpski četnici koji su rušili Hrvatsku, ubijali , klali i zatirali sve katoličko i crkveno i onda im je HDZ, ponudio aboliciju i ostali su uživati u Hrvatskoj u povlaštenim mirovinama u istoj državi koju su rušili i nastojali je ubojstvima zatrti. Njih ne spominjete a oni su veći problem nego braniteljska populacija koja je uglavnom bolesna i nestaje.

 • Glupane zatucani to se zahvali HDZ i Tuđmanu. Nudio im je i Plan Z-4 to jest autonomiju u Kninu i ex Krajini i njihov novac i njihovu Policiju. Uh da je to ponudio Račan ali bi licemjerni ljubitelji hdz lajali i jeli govna o tome. Ali kada je to ponudio Hdz sada njihovi ljubitelji šute o tome. Isto kao i ćiriličnim tablama u Vukovaru. A dok je Sdp bio na vlasti licemjerni hdz ljubitelji kao i šatoraši dizali su bune proteste. Sramota od branitelja iz šatora jer o tome i tajkunima šute kao podmukle pičkice zbog hdz koji sa njima upravlja na daljinski upravljač. To je očito.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.