Martinović: Portali su najpozitivniji glas hrvatskog naroda u BiH

Danas je u Maloj galeriji Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru u organizaciji Udruge hrvatskih novinara održan okrugli stol o temi ‘Hrvatsko pitanje u BiH – medijsko predstavljanje’. Okrugli stol je organiziran s ciljem razvoja najviših profesionalnih i etičkih načela promicanjem prava na informaciju, slobodu izražavanja, kritiku i medije.

Govornici okruglog stola bili su doc. dr. Milan Vego, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, mr. sc. Drago Martinović, magistar društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, odsjek odnosi s javnošću, te Ivan Gašpar, djelatnik Kupreškog radija, koji je pročitao govor mr. sc. Željka Asića, zastupnika HSP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednika Povjerenstva za informiranje.

U izlaganjima govornika najviše pozornosti svakako je dobilo pitanje kanala na hrvatskom jeziku u BiH, čiji je Prijedlog zakona nedavno usvojen u Vijeću ministara.

Profesor Vego, inače dugogodišnji djelatnik RTV-a Herceg Bosne kazao je kako je taj medij zapravo predstavnik Hrvata u medijskom svijetu BiH i kako se za to naši političari trebaju boriti. – U svim dosadašnjim pitanjima o hrvatskim medijima razgovarali su političari četo zaobilazeći struku. Stoga i naši predstavnici snove veliki dio krivice za stanje hrvatskih medija. No, BiH po svim europskim deklaracijama ima pravo na svoj materinji jezik i medije na svome jeziku, istaknuo je Vego.

Drago Martinović je istaknuo detalje iz jednog od svojih znanstvenih radova na ovu temu koja je često u središtu njegova zanimanja i djelovanja. – U našim medijima se događa da uvijek jedna politička grupacija vodi konce uređivačke politike pojedinog medija. Upravom sam u svome istraživanju dokazao kako je FTV zrcalo naše medijske stvarnosti, kazao je Martinović te dodao kako su u današnje vrijeme portali najpozitivniji glas hrvatskog naroda i vapaj za jednakopravnošću.

U izlaganju pisma Željka Asića istaknuta je jasna potreba i pravo Hrvata u BiH na RTV kanal na svome hrvatskom jeziku koje nitko ne može osporiti. – Nažalost, često su fotelje bile najvažnije nacionalno pitanje u korpusu hrvatskog jezika, napisao je Asić.

okrugli_stol_mostar_2

okrugli_stol_mostar_6

okrugli_stol_mostar_5

okrugli_stol_mostar_4

okrugli_stol_mostar_3

okrugli_stol_mostar_7

okrugli_stol_mostar_1

(Tekst: Ivan Kraljević/ABCportal.info | Foto: Domagoj Ledić/Jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.