Martinović: Moramo omogućiti normalno funkcioniranje policije u HNŽ-u – Jabuka.tv

Martinović: Moramo omogućiti normalno funkcioniranje policije u HNŽ-u

Nakon što je u studenom prošle godine Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatrala stanje sigurnosti na području HNŽ-a, Kolegij Skupštine za današnju je sjednicu pripremio zaključke vezane za tu raspravu.

Uoči početka sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako očekuje da će zaključci biti usvojeni s obzirom da su usuglašeni na Kolegiju, a ti zaključci idu u smjeru deblokiranja procesa imenovanja čelnih ljudi županijskog MUP-a.

Martinović je podsjetio da je u prošlom mandatu Skupštine HNŽ-a započet proces imenovanja Neovisnog policijskog odbora, čija je zadaća izbor policijskog ravnatelja, međutim taj posao nikada nije završen zbog nepostojanja političkog dogovora.

On je najavio da će se najvjerojatnije poništiti natječaj za imenovanja članova Neovisnog policijskog odbora te da će se nakon toga raspisati novi.

To je pitanje koje je vezano za rad Uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova i koje ćemo naprosto morati riješiti.

Imamo neriješeno pitanje vezano za uspostavu Javno-žalbenog biroa i neriješeno pitanje Policijskog odbora, sve su to organi i tijela koje trebamo imenovati, a koji koče normalno funkcioniranje Uprave Policije i cijelog MUP-a, dodao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako će za provedbu nekih od zaključaka biti potrebno postizanje dogovora na političkoj razini.

Obveza Skupštine je da zaduži nadležne organe da počnu rješavati neriješena pitanja vezano za stanje sigurnosti. Mi smo pokušali definirati zaključke koje smatramo da Vlada HNŽ-a i nadležna ministarstva mogu riješiti u narednom razdoblju, istaknuo je Špago.

Predstavnici oporbe nisu bili zadovoljni predloženim mjerama. Po riječima zastupnika SDP-a BiH Anera Žuljevića, tekst zaključaka zastupnicima je podijeljen neposredno prije početka sjednice, a u tim zaključcima nisu definirani nikakvi rokovi za njihovo provođenje.

Tražit ćemo da se jasno navede tko je zadužen da se realizira pojedini zaključak i koji je rok za realizaciju tog zaključka. To su ozbiljni zaključci, ako želite riješiti ozbiljan problem koji se vuče već godinama, poručio je Žuljević.

Skupštini zastupnici na sjednici će razmatrati i Prijedlog zaključaka o zdravstvenom stanju stanovništva HNŽ-a, kao i Nacrt programa rada Skupštine HNŽ-a za 2020. godinu.

Vezano za temu zdravstvenog stanja stanovništva, Martinović je kazao da će Skupština HNŽ-a pružiti punu potporu projektima koji se realiziraju pri Ministarstvu zdravstva HNŽ-a i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, poput programa ranog otkrivanja raka dojke i programa ranog otkrivanja bubrežnih bolesti.

Opredijeljeni smo da ove godine ti programi idu puno bržim tempom, a sve u cilju prevencije, da naše stanovništvo shvati da je prevencija važnija od liječenja, kazao je Martinović.

Vezano za Nacrt programa rada Skupštine HNŽ-a za 2020. godinu, zastupnik oporbene Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž najavio je da će tražiti da se u taj dokument uvrsti obveza izravnih prijenosa skupštinskih sjednica.

HNŽ je jedina u BiH čije se sjednice ne prenose uživo. U 21. stoljeću, u eri internet tehnologije Skupština HNŽ-a je jedina koju nema tu transparentnost rada, kazao je Raguž.

Raguž je uputio kritiku i na sadržaj zaključaka o stanju sigurnosti i zdravlju stanovništva, ustvrdivši kako se samo zadovoljava forma, a da stvarnog sadržaja nema.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.