Marljiva djevojčica Marijana bez interneta, mobitela i laptopa odlična je učenica

Dvanaestogodišnja Marijana Markov iz Medvedičke, kraj Novoga Virja, napisala je sastavak koji je, nakon objave na portalu Epodravina, rasplakao Hrvatsku, a onda i cijelu regiju.

S istim sastavkom se prije nekoliko mjeseci natjecala na Lidranu, a u njemu piše o svom djetinjstvu bez mnogih stvari bez kojih brojni njeni vršnjaci ne mogu ni zamisliti dan.

Marijana nema ni mobitel, ni kompjutor, ni internet.

Odlična je učenica, a sad je kroz humanitarnu akciju Udruženja obrtnika Molve dobila laptop, printer i mobitel. Njezin sastavak rasplakao je i njezine prijatelje u razredu.

Djevojčica redovito pomaže roditeljima koji se bave poljoprivredom.

Volim pomesti, oprati suđe, brati grah, kukuruz. To je moj život, kaže ova skromna djevojčica koja je veoma aktivna i u izvannastavnim aktivnostima.

Ovako glasi njezin sastavak:

Ja sam Marijana.

Ne poznajete me? Istina, nema me ni na instagramu, ni na fejsu. Ne četam, ne snepam. Ako me želite upoznati, možete doći k meni. U moju ulicu ili školu. Ili mi mašite dok čekam na autobusnoj stanici. Lako ćete me prepoznati. Ja sam ona koja ne drži mobitel u rukama. Mahnut ću i ja vama na pozdrav. U životu sam imala dosta problema. U vrtiću su mi se rugali i govorili da nisam za školu.

Marijana i njezini roditelji

“Sad ću ja njima pokazati”, pomislila sam krenuvši u prvi razred. “Ako ja to hoću, onda i mogu”. I, evo me u jednoj uspješnoj priči petoga razreda. Pitaju me katkad koja je tajna mojeg uspjeha kad toliko školskih zadataka ne mogu izvršiti, a iz svega imam petice. “Potražite na internetu, pogledajte taj video do kraja, izradite prezentaciju…”, česte su riječi učitelja koje slušam u školi. Ništa od toga ne mogu napraviti kod kuće.

Zato odgovore koje sama ne znam potražim u knjigama, časopisima, udžbeniku ili pitam sestru. Pitam čak mamu i tatu. Makar kod kuće nemam ni laptop, ni tablet, ni mobitel, ni internetsku vezu, ipak pronađem način i ispunim svaki zadatak. “Pretražite po ključnim riječima pa donesite vama najljepšu fotografiju sa svjetskog nogometnog prvenstva…”, a ja u bilježnicu nacrtam hrvatsku zastavu, dres i nogometnu loptu. I nema problema. Svi zadovoljni. Tajna mog uspjeha je i pozorno gledanje i slušanje učitelja. Ne zato što su lijepi i krasni i imaju odličnu majicu ili hlače, nego zato da ih pažljivo pratim dok se trude protumačiti nam lekciju koju su za nas pripremili. Ponekad ne razumijem da moja braća i prijatelj jedva čekaju praznike, a ja sasvim obrnuto: jedva čekam školu. Takvi su ljudi – neki misle ovako, neki onako. Smatram da ne možemo svi biti jednaki.

Kad bi svi voljeli školu, onda se učitelji ne bi morali truditi s onima koji je ne vole.

Priznajem da mi je katkad žao što sam u ovakvoj situaciji, bez interneta. Na primjer, teško mi je saznati koju sam bilješku ili ocjenu dobila iz nekog ispita jer ne mogu do e-dnevnika. Tužna sam jer ne mogu u naprijed saznati datume pisanja ispita. A kad smo išli na izlet, nisam imala čime fotografirati pa svojoj obitelji nisam mogla pokazati slike s razgledavanja Splita, Trogira i slapova Krke.

Nije mi bilo svejedno. Donijela sam im magnetić. Moja mi je obitelj važna. Sjetim se da postoje djeca koja nemaju obitelj. Kakva bi bila njihova priča o djetinjstvu?

Ja se žalim što nemam internet, a neki nemaju ni obitelj…kad se toga sjetim, shvatim da je moje djetinjstvo dobro! 

A na tom internetu ima stvarno ludih stvari. Nevjerojatno mi je da jedno jaje dobije pedeset milijuna lajkova! Tako mi je ispričala prijateljica. Uopće ne znam što da o tome mislim. Mene su učili da je jaje vrijedna i ukusna namirnica… Nagovaram roditelje da mi kupe barem mobitel, ali tata samo odmahne rukom i kaže: “Kaj će ti to, imaš svega, a ti bi nekaj posebno bila… ni ja nemam.” I što sad ja tu mogu? Sretna sam i bez mobitela.

Marijana voli ići u školu gdje skuplja mnoga priznanja

Razrednica mi kaže da sam baš radi toga posebna, a ja o tome nisam ni razmišljala na taj način. Imam dobre ocjene, volim sve predmete i volim učiti. Ne znam kako bi izgledalo moje odrastanje i kakva bih bila učenica da imam internet. Još bolja? Gora? Ne znam. Zaista ne znam.

(Epodravina.hr/Novizivot.net)13 komentara

 • I naravno neće biti puno komentara za ovu skromnu, dobru marljivu djevojčicu, a divite se kretenima i debilima okruženim kompjutorima, vilama, BMW itd.
  Jednostavno skrmno “Božje stvorenje”
  Bravo !!!!

 • Svaka čast ovoj djevojčici. Sigurno postoji karma te za 10 godina nadam se da će idući članak biti ” najpoznatija Hrvatska znanstvenica otkrila lijek protiv…”. Samo naprijed i želim ti svu sreću u životu.

 • Bravo dijete drago samo budi i dalje tako dobra i pametna i biti ćeš blagoslovljena i nagrađena u životu

 • Upravo i jeste odlična zato šro nema interneta i mobitela. Dijete koristi svoju inteligenciu, uči pamti …
  A ovi drugi jedino što znaju je google, facebook i instagram i pitati roditelje za novce. Ali doći će to na naplatu.

 • Ma bolje ti je sto ga nemas ,nasoj djeci mobitel ukrade djetinjstvo.Njima je internet samo za zabavu i postali su ovisnici a uspjeh u skoli zakazuje unatoc pristupu moru informacija.!!!

 • Ni ja ga nisan ima kasan bi njeni godina! Pomaga sam caci i materi sve od cupanja slatkovine do kopanja , frezanja, tovariti drva, duvan radit u bi san odlucan djak! Ko je to pripozna?? Niko!! Svi smo radili i imali poljoprivredno osiguramje!! Ma ni pratar nije ima interes!!

 • Ajme pa rasplaka me.Ova curica nas moze sve posramit koliko smo postali oholi,bahati,samo nek imamo materijalno.Hvala Bogu da ima jos uvijek normalni,obični ljudi,mogu nam biti primjer svima.Marijana samo tako nastavi,Bog ce nagradit tvoj trud.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.