Marko Šošić: Od akademije u Širokom Brijegu do prvog doktora umjetnosti

Akademski slikar i profesor likovne kulture Marko Šošić iz Vinkovaca uspješno je obranio svoju doktorsku disertaciju “San – slikanje sna po neposrednom promatranju”, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvi je doktor umjetnosti u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji te među 20 u Hrvatskoj.

Zanimanje za slikarstvo, danas 40-godišnji Marko, pokazivao je još kao dijete za vrijeme boravka u vrtiću, gdje su tete u vrtiću njegove radove uvijek stavljale na pano.

– Jabuka ne pada daleko od stabla, a moja je mama uvijek voljela crtati, iako je bila učiteljica njemačkog jezika. Uvijek me poticala. Crtanje i ta umjetnička priča stalno su se provlačili kroz moj život, no u trećem razredu osnovne škole čvrsto sam odlučio biti kirurg, jer su me biologija i kemija jako zanimale. Nakon završene osnovne škole, upisao sam Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Vinkovcima, a onda se dogodio Domovinski rat pa sam školovanje nastavio u Austriji, na Umjetničkoj gimnaziji. Uslijedile su pripreme za ALU, uz prvog pravog mentora, Stjepana Jozića. Te 1994. nisam se uspio upisati u Zagrebu, pa sam ’96. upisao akademiju u Širokom Brijegu, gdje je i počeo moj put u slikarstvu – kaže Marko, koji je 2001. diplomirao u klasi prof. Ante Kajinića. Vratio se u Vinkovce i počeo raditi u srednjoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića.

– Nisam niti sanjao da ću raditi u školi, uvijek sam maštao da ću po završetku akademije putovati, izlagati i živjeti nekim američkim životom, no nije to baš tako. Malo umjetnika može živjeti od svoga rada, posebice u Hrvatskoj. Kada sam počeo predavati, ubrzo sam shvatio da jako volim svoj posao pa sam ostao gotovo tri godine u školi i u međuvremenu položio stručni ispit. Prije 10 godina počeo sam raditi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, kao profesor grafičkog dizajna i crtanja i slikanja. Uz pedagoški rad, uspijevao sam slikati i izlagati. Četiri godine kasnije doslovce sam preko noći odlučio upisati poslijediplomski doktorski studij. Prvo sam otišao u Ljubljanu, no oni nisu te godine upisivali novi naršataj pa sam se 2009. upisao na ALU u Zagrebu i doktorirao 28. ožujka – ističe Marko. Doktorat iz slikarstva najviša je moguća titula humanističkih znanosti ili društvenih znanosti.

– U dogovoru s mentorima Igorom Rončevićem i Marcelom Bačićem, došao sam na ideju napisati doktorat na temu slikanja slike sna. To me oduvijek zanimalo. Od srednje škole, gotovo 20 godina, vodim ‘Dnevnik snova’ u koji zapisujem i skiciram, pa sam dobro istrenirao sjećanje na san, do najsitnijeg detalja. Koliko je meni poznato, jedini sam u Hrvatskoj koji se bavi problemom slike sna, kako se san može vizualizirati, a ne tumačiti – zaključio je Marko Šošić.

(Glas Slavonije)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.