Mariupolj odbio predaju Rusima

Izaslanstva Ukrajine i Rusije trebala bi se sastati u ponedjeljak ujutro u novom krugu pregovora, nakon što je Kijev odbacio ultimatum Moskve o predaji opkoljenog Mariupolja.

Rusija je pozvala ukrajinske vojnike u Mariupolju da polože oružje i napuste grad u ponedjeljak ujutro te je postavila rok do 5 sati ujutro po moskovskom vremenu za ukrajinski odgovor.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je za Ukrajinsku pravdu kako je Moskvi odgovoreno da “nema govora o predaji”.

Novi krug pregovora počet će u ponedjeljak ujutro, a održat će se putem video veze, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kasno u nedjelju, objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Radne skupine obiju strana u posljednje su vrijeme intenzivno radile, rekao je.

Prošlog ponedjeljka održani su mirovni pregovori na visokoj razini.

Podoljak vjeruje da će razgovori s Moskvom o okončanju rata trajati nekoliko tjedana dulje, dodavši kako postoje znakovi da stajalište Moskve postaje “razumnije” i realnije.

Moskva zahtijeva demilitarizaciju Ukrajine i neutralni status, priznanje samoproglašenih republika i aneksije Krima.

Ukrajina je dosad pokazala spremnost na kompromis po pitanju neutralnosti, ali želi jača sigurnosna jamstva Zapada.

Ukrajina nije popuštala u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistira na eventualnom susretu sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, što je Kremlj dosad odbijao uzeti u obzir.

Zelenskij je u međuvremenu kritizirao ruske vojnike u svom najnovijem videoobraćanju rano u ponedjeljak.

Oni nastavljaju tražiti izmišljene naciste od kojih očito planiraju zaštititi naš narod, a još uvijek ne mogu pronaći Ukrajince spremne da ih dočekaju cvijećem, rekao je, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.