Mario Kordić: Neki će u Mostaru odgovarati za nerad ili početi raditi posao za kojeg su plaćeni

Aktualni ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić bit će kandidat za gradonačelnika Mostara ukoliko se ne dogode neki veliki preokreti u izbornom procesu li stavu hrvatskih stranaka.

Upravo je on za portal Pogled.ba govori o stanju u Domu zdravlja Mostar, problemima koje donosi pandemija koronavirusa i što će prvo uraditi ako i kada preuzme dužnost gradonačelnika.

Podaci su pokazivali lagani pad broja novozaraženih, a sada ponovo imamo eskalaciju. Kakvo nam je stanje u Domu zdravlja Mostar?

Trenutna epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća. Jedna smo od najpogođenijih Županija u Federaciji i prateći broj novozaraženih iz dana u dan ne vidimo da će se to u skorije vrijeme promijeniti. Međutim, zahvaljujući dobroj organizaciji za vrijeme krize prouzročene ovom pandemijom, Dom zdravlja Mostar funkcionira jako dobro i ulaže maksimalne napore kako bi svi naši korisnici bili zbrinuti i dobili najbolju moguću uslugu.

Koliko pacijenata na dnevnoj bazi imate koji se dovode u vezu sa covidom? Koliko je sustav u biti opterećen ovim stanjem?

Broj pacijenata koje dovodimo u vezu s Covidom na dnevnoj razini je poprilično veliki ako uzmemo u obzir sve naše usluge. Naime, svaki pacijent koji ima neki simptom covida je covid suspektan pa se, vođeni tom pretpostavkom, postavljamo maksimalno odgovorno trudeći se zaštiti sve dionike koji se dovode u vezu s tim. Također, svako jutro radimo testiranja na korona virus gdje imamo do 150 pacijenata dnevno, a u našem Febrilnom punktu, odnosno, Izolatoriju imamo oko 30 do 40 pacijenata dnevno kojima se rade pregledi i nalazi. Sustav je dosta opterećen ovim stanjem, posebice ljudi koji su već mjesecima na “prvoj liniji obrane”, ali im entuzijazam i ljubav prema njihovom pozivu ne jenjavaju i zaista se daju 300% na čemu smo im beskrajno zahvalni.

Koliko još mogu izdržati ovakav tempo rada i izazove?

Osoblje se drži jako dobro, premda su svi iscrpljeni, svjesni su činjenice da ih građani sada najviše trebaju. Većina djelatnika nisu bili u prilici ni korstiti godišnje odmore, pacijentima su bili na raspolaganju 24 sata dnevno, nerijetko su radili i duple smjene mijenjajući kolege koji su bili u izolaciji. Iskreno se nadamo da će uskoro doći kraj ovoj pandemiji i da ćemo se vratiti uobičajenom načinu rada.

Što pandemija koronavirusa u financijskom smislu znači za Dom zdravlja Mostar, kakve su posljedice?

Pandemija koronavirusa u financijskom smislu je imala negativnu refleksiju na Dom zdravlja Mostar. Iako smo imali raznih donacija u smislu zaštitne opreme, sve se to velikom brzinom crpilo zbog potreba rada. Posljedice su takve da nam kronično nedostaje zaštitne opreme, pa očekujemo da će se djelovanjem nadležnih tijela osigurati dovoljne količine opreme i u predstojećem razdoblju kako bismo i dalje mogli pravovremeno odgovarati na izazove koje nam pandemija postavlja i osigurati skrb za sve korisnike naših usluga.

Koliko je Dom zdravlja morao odustati od planiranih projekata zbog pandemije koronavirusa?

Kriza izazvana pandemijom je imala negativan utjecaj na globalno poslovanje, pa tako i na poslovanje Doma zdravlja Mostar. Dosta projekta je već u fazi implementacije pa su oni ipak nastavljeni nešto sporijom dinamikom, ali se provode. Neke smo čak uspjeli i realizirati kao što je to projekt “Lift u bolji život” koji nam je omogućio ugradnju lifta u centralnu zgradu, dok smo za neke i aplicirali pa se nadamo pozitivnim rezultatima.

Kandidat ste za gradonačelnika Mostara. Koliko će vas politika i vjerojatno nova dužnost koju biste imali odmaknuti od medicine?

Za sada sam nositelj liste ispred HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Mostara, stoga u ovom trenutku ne bih prejudicirao nikakve uloge nakon izbora. Ukoliko bih ušao u Gradsko vijeće kao vijećnik to bi predstavljalo jednu simbiozu medicine i građanskog aktivizma. U slučaju da ipak budem gradonačelnik Mostara, to bi uvjetovalo privremeni odmak od medicine i maksimalni angažman svih djelatnosti kojima se gradonačelnik mora svakodnevno baviti.

Kako vidite Mostar u iduće četiri godine? Što mislite prvo mijenjat?

Kada bih bio izabran za čelnu osobu ovog grada svakako bih se zalagao za mnoge promjene. Akcent bih stavio na funkcionalno djelovanje javnih poduzeća i određenih segmenata gradske administracije. Smatram da je potrebno omogućiti djelotvorno pružanje svih gradskih usluga u potpunosti. S druge strane se mora raditi na participaciji građana, odnosno, građani moraju sudjelovati u kreiranju gradskih politika, a svi djelatnici Gradske uprave i gradskih poduzeća i ustanova preuzeti odgovornost odgovornost za svoj rad ili nerad na temelju kojeg će se, između ostalog, poboljšavati stanje u Gradu Mostaru.

Vjerujem da će se i to promijeniti formiranjem Gradskog vijeća, jer će one usluge ili segmenti koji iz objektivnih razloga ne mogu biti na razini koju građani traže dobiti sve što je potrebno za unaprjeđenje, a tamo gdje se radi o “ne radu”, također dobiti “jednaku količinu pažnje”. Nažalost, jedan od problema smo i mi sami, jer svojim “neodgovornim” ponašanjem pogoršavamo stanje u kojem se kao grad nalazimo. Istina, najlakše je tražiti izgovor u nefunkcioniranju određenih institucija i svu odgovornost prebaciti na službenike koji će opravdanje tražiti u nepostojanju Gradskog vijeća što nas vodi u jedan začarani krug gdje se iznova traže izgovori i obrazloženja. Tako da se opet vraćamo na onu građansku participaciju, odnosno, jedino simbioza Gradskih vlasti i građana može rezultirati pozitivno za sve nas i omogućiti provedbu reformi na obostrano zadovoljstvo. Na sreću, zahvaljujući naporima HDZ BiH, u prosincu ćemo imati lokalne izbore i svi će imati priliku da sudjeluju i da gledaju kanal koji su izabrali. Oni koji traže izgovore u nepostojanju ovog ili onog će nakon ovih izbora biti primorani da ili odgovaraju za svoj nerad ili da napokon počnu raditi ono za što su dugi niz godina nezasluženo primali plaću.

Ako budete gradonačelnik, tko bi umjesto vas trebao doći na čelo Doma zdravlja Mostar? Kakvo stanje ostavljate
svome nasljedniku?

Ja sam nedavno dobio drugi mandat kao ravnatelj Doma zdravlja Mostar. U protekle četiri godine ste i vi bili svjedoci velikog pomaka i napretka ove Ustanove koja je zahvaljujući njenom vodstvu uspješno realizirala niz projekata, izvršila sistematizaciju poslova te uvela mnoge novitete, a sve u svrhu unaprjeđenja usluga za sve naše korisnike. Malo je reći da smo zadovoljni – ponosni smo na sve ono što smo uradili u ovako kratkom vremenskom razdoblju i posebno nas raduje što je javnost to prepoznala dajući nam pozitivan “feedback s terena”, što nas opet iznova motivira da nastavimo u tom smjeru.

Naša misija i vizija su imale jasan cilj, a to je unaprjeđenje svih sektora kako bismo u konačnici mogli pružiti bolje, brže, kvalitetnije i efikasnije usluge svim našim korisnicima iz oblasni primarne zdravstvene zaštite. Tu smo stavili prevenciju bolesti u fokus svega te se svakodnevno trudimo educirati naše pacijente o važnosti očuvanja zdravlja. Vođeni ovom mišlju, ulažemo u naše djelatnike koji se educiraju tijekom cijele godine kako bi bili u korak sa svim znanstvenim dostignućima. Djelatnicima je povećana plaća za 25 % što je opet rezultiralo velikim zadovoljstvom i motivacijom.

Osim svega navedenog, objekte Doma zdravlja Mostar smo konceptualizirali kao pametne, samoodržive zgrade te provodimo niz ekoloških projekata koji imaju za cilj očuvanje životne sredine što se odnosi na sve građane Grada Mostara, dajući i svoj doprinos globalnoj ekološkoj osviještenosti. Što se tiče daljnjeg poslovanja Doma zdravlja Mostar, bez obzira radi li se o nastavku mojeg mandata ili nekog drugog, smatram da je situacija u Domu zdravlja vrlo dobro posložena te je sada ova uloga znatno olakšana. Prostora za dalji rast i razvoj ove ustanove itekako ima, tu su i projekti koji su planirani za budućnost. Ukoliko ja ostanem na ovoj poziciji – nastavit ćemo raditi u smjeru kojeg smo odabrali, a ukoliko to bude netko drugi, svakako ću biti na raspolaganju za pomoć i podršku u svakom trenutku.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • Dr.Kordic. to je sve ok.ako se probijete krön ovu debelu maglu koja je god. Oko nas treba mlade ljude sa skolom pustiti da nesto posteno rade uMostaru nazalost kod nas u Sirokom Kraljevic bi trebao vec u staracku mirovinu ali nazalost kod nas magla deblja a ne prorjedjuje nikako do kada Dragi Bog samo zna kako to promjeniti dajte nam savjet Sirokobrijezanka?????

  • Bozr boze sacuvaj nas kaze nece imat ko radit a sta rade guraju se po hodnjicim i cere tuga jad preblokirani ma sta ti nek nas dragi bog sacuva samo da knjima ne iden
    mo

  • E dragi moji,prica se drugcije,prema bogatim postupate bogato,naravno plate vam,a o icns ljudd i ne vidite.Prema tome same lazi i lazi,na vasu sramotu,ko je jadan nek bude jos jadniji i tuzniji u svemu tome bitno je da je vama dobro..nek ima novca,ostalo ko te sisaaa..

  • Za komentar iznad, bravo. Testirajte iz Tabooa, koliko ce ih biti zarazenih ccc ili Drugog načina, koji dođu svojim roditeljima i zaraze ih i tako se širi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.