Marin Vukoja izabran za suca Ustavnog suda BiH

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru točke „izbori i imenovanja“ Marin Vukoja je izabran na poziciju suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na temelju 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tijekom rasprave o izboru suca Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala opozicija jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je zastupnicima ponuđeno samo jedno ime s Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Zastupnici opozicije istaknuli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se cijeli postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju suca Ustavnog suda BiH opozicija je najavila da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

Uoči rasprave predsjednik Radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH, i ujedno zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma, Mladen Bošković, izvijestio je zastupnike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog suca Ustavnog suda BiH.

Bradara o imenovanju Vukoje: Namjerno se odugovlači cijeli proces

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 14. veljače 2022. godine pokrenuo postupak izbora suca Ustavnog suda BiH, zbog odlaska u starosnu mirovinu.

Radna grupa je, između ostalog, kako je podsjetio Bošković, obavila razgovor sa svim kandidatima, koje je i bodovala. Zatim je načinjena Rang lista, prema kojoj je prvorangirani Marin Vukoja. Njega je na kraju Povjerenstvo za izbor i imenovanje predložilo kao jedini prijedlog za izbor suca Ustavnog suda BiH.

Radna grupa je formirana 6. lipnja 2002. godine u sastavu Mladen Bošković, lsmet Osmanović i Samer Rešidat, članovi Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, te predstavnici Udruga sudaca Federacije BiH: Hakija Zajmović i Božana Banduka.

Na javni natječaj prijavilo se 14 kandidata, jedna prijava je bila nepotpuna te je odbačena. Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata jer troje nije željelo pristupiti tim razgovorima, a to su bili Bariša Čolak, Mirko Milićević i Ivan Milićević.

Rang lista je sačinjena po sposobnostima kandidata, prema kojoj se na prvom mjestu nalazi Marin Vukoja s 46, 50 bodova, zatim ga slijedi Sanela Gorušanović-Butigan s 45 bodova, a trećerangirani je Ivo Rozić s 43,50 bodova, piše Fena.

Svi kandidati koji su sudjelovali u intervjuu, istaknuli su da su hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je utvrđena Rang lista zasjedalo je Povjerenstvo za izbor i imenovanje, koje je Marina Vukoju na kraju predložilo da bude izabran za suca Ustavnog suda BiH.

Predstavnici vladajuće većine istaknuli su da Vukoja nije nikada obnašao niti jednu stranačku dužnost te da je došao s pozicije na kojoj moraju biti nestranačke osobe.

Vukoja na poziciju suca Ustavnog suda BiH dolazi s pozicije tajnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)

33 komentara

  • Čestitke gosp.Vukoji !

    Ultraradikalni Boŝnjaci iz SDA, i DF-a su joŝ jednom pokazali koliko su protiv Hrvata nastrojeni.

    • Tako je. Izabran je da pošteno radi, za nas, kao što su i njegovi prethodnici radili pošteno, za nas. Ne vidim kakve ćemo mi, obični smrtnici., koji nismo u Stranci, imati koristi?

  • Barem dvojica od ove četvorice (Bakir Izmetbegović, Sejdo Poturica Komšić, Denis zalizani pederčić Bećirović i I Damir Poturixa Argonaut) u sljedeća će 24 sata pretrpjeti srčani infarkt od puste muke i žalosti. Moždani nijdan neće pretrpjeti, jer nijedan od ove četvorice nema mozga!

  • bosanski mudžahedini opet jasu po hrvatskim portalima..shvatite da nikad necemo prihvatiti vasu religiju mira jer vidimo kako religija mira se ponasa cak i prema vlasitom narodu u iranu,afganistanu,jemenu,siriji…na ne nabrajam…a ovdje u europu su dosli pripadnici iste te religije…zive na socijalnoj pomoci..razmnozavaju se …prijete…izvrsavaju teroristicke napade…sve ono sto izrael sa pripadnicima religije mira napravi i radi,apsolutno podrzavamo..koliko god vi uporni bili i jahali po nasim portalima…ne podrzavamo vas i nikada necemo.

  • Pederčić Denis Bećirović i njegov prika Damir Arnaut pozelenili od muke. A i bez toga su bili zeleni. Ne samo zato što su islamisti, nego što pojma ni o čemu nemaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.