Marin Bago: Mostar truju i pljačkaju, a nikada nismo imali veći proračun – Jabuka.tv

Marin Bago: Mostar truju i pljačkaju, a nikada nismo imali veći proračun

U Podcastu Bura, urednika i voditelja Jurice Gudelja, gostovao je Marin Bago, aktivist za zaštitu prava potrošača, a razgovaralo se o problemu smeća u Mostaru te o netransparentnosti proračuna Grada Mostara.

Bago je kazao kako je problem smeća u Mostaru višeslojan te kako je jedan dio problema vezan za deponiju Uborak, a drugi za rad gradskih komunalnih poduzeća, kao i za funkcioniranje same Gradske uprave Grada Mostara.

Za deponiju Uborak je rekao da je ekološka bomba koja prijeti svim stanovnicima koji žive u dolini Neretve, ne samo Mostarcima. Istaknuo je kako se na Uborku godinama odlagao otpad koji se nije smio odlagati na deponiju, poput medicinskog otpada ili otpada animalnog porijekla. Također, određeno vrijeme se deponirao i otpad iz pročistača otpadnih voda.

Rekao je se na Uborku više ne bi smjelo odlagati otpad, ali da to nije razlog da Mostar bude zatrpan smećem.

Ne postoji niti jedan realan razlog da grad bude zatrpan smećem. Ako Uborak nije uvjetan, onda se može odlagati na drugim deponijama. Treba platiti deponiranje i problem je riješen, rekao je Bago pritom upozorivši na činjenicu da su zapadnohercegovačke općine svoj otpad deponirale na deponiju u Sarajevu za vrijeme blokade deponije Uborak.

Također, rekao je kako Mostar ima dovoljno novaca da bude jedan od najuređenijih gradova regije. Kao jedno od rješenja je predložio i privatizaciju komunalne djelatnosti u gradu, a istaknuo je i kako je u cijeloj priči velika i odgovornost gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

On sve to može riješiti jednim potpisom, kazao je.

U drugom dijelu emisije govorio je o proračunu grada Mostara za koji je naglasio da je netransparentan, nelegalan i neustavan.

Ne zna se ni tko piše proračun ni kako se izvršava, rekao je.

Kaže i kako je nedavno održana javna rasprava o mostarskom proračunu bila samo jedna predstava, jer je sve učinjeno nakon što je sam proračun usvojen.

Iako smo kao grad uništeni, i dalje imamo ogromne prilike. Samo treba skloniti politiku u stranu. Komunalna nam je struktura uništena, a imamo novaca da budemo najuređeniji, izjavio je.

Kazao je Mostar nikad nije bio bogatiji nego danas, ali da se prilike za razvoj uporno propuštaju.

Upozorio je i vodeće ljude Gradske uprave Mostara kako ih nefunkcionalno pravosuđe neće vječno štititi.

Osobno bih volio da oni samo odu, rekao je.

U ovogodišnjem proračunu je predviđeno i 600.000 za Gradsko vijeće što bi moglo upućivati na to da će se ove godine napokon održati izbori u Mostaru, piše Dnevnik.ba.

Zaključio je kako se ipak u Mostaru sve može riješiti relativno lako te kako su izbori rješenje i za trovanje i za proračunske pljačke.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.