Marijan Knezović: Koliko Hrvati u BiH koštaju Hrvatsku?

U četvrtak 13. travnja 2017. godine emitirana je još jedna epizoda HRT-ove emisije “Pogled preko granice – Hrvati u BiH”, koju vodi Sanja Gvozdanović.

Jedna od obrađenih tema u toj epizodi je pitanje koliko Hrvati iz BiH koštaju Republiku Hrvatsku, a gost koji je dao svoj komentar je bio Marijan Knezović. Marijan Knezović rodom je iz Posušja, trenutno živi i studira u Zagrebu, a osim toga je i bloger, kolumnist i politički aktivist.

U razgovoru s voditeljicom Knezović je istaknuo da Republika Hrvatska na mnoge načine pomaže Hrvate u BiH, ali tri vida pomoći su najbitnija: političko-diplomatski, financijski i deklarativni vid pomoći.

Političko-diplomatska pomoć u posljednje se vrijeme značajno popravlja, posebice u vidu djelovanja hrvatskih zastupnika u europskom parlamentu.

Deklarativna pomoć bi se mogla unaprijediti slijedeći primjer turskoga predsjednika koji je izjavio da svih 80 milijuna Turaka stoji i podržava Bošnjake u BiH, te da bi i hrvatski premijer mogao slijediti primjer turskoga državnika.

Što se tiče financijske podrške, rečeno je da Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspolaže s proračunom od 60 milijuna kuna. S obzirom na to da državni proračun Republike Hrvatske varira između 110 i 120 milijardi kuna, to bi značilo da Republika Hrvatska izdvaja oko 0,05% iz svoga proračuna, što u relativnom iznosu i nije tako mnogo.

>> Pročitajte i: Marijan Knezović: Državu u kojoj smo konstitutivan narod ne trebamo moliti da nam nešto da

 S druge strane, imamo situaciju u kojoj HEP godišnje ostvari dobit od oko 280 milijuna kuna od prodaje električne energije koja se generira hidrocentralama koje se pokreću vodom iz Buškoga jezera, koje se nalazi na području općina Tomislavgrad i Livno, i te dvije općine prihoduju 12 milijuna kuna od HEP-a za korištenje jezera.

Tu je također i veliki vanjskotrgovinski suficit koji Republika Hrvatska ima s BiH, koji iznosi otprilike milijardu eura, od čega je veliki dio toga suficita ostvaren na područjima s većinskim hrvatskim stanovništvom, što bi značilo, teorijski i praktično ekonomski gledano, da Republika Hrvatska puno više ima od Hrvata u BiH nego što im pomaže.

U nastavku emisije se također dotaklo pitanja masovnoga iseljavanja Hrvata, posebice mladih i što se može učiniti da se oni vrate u BiH. Odgovor Knezovića je bio:” Pitanje je uopće koliko Hrvata se može vratiti u BiH. Mislim da je puno ispravniji smjer razmišljanja kako zadržati ove koji su ostali, budući da ih i danas puno odlazi.”

Jedan od problema koji najviše pogađa sva tri naroda u BiH je negativna selekcija, što stvara jako nepovoljnu poduzetničku klimu, što, u konačnici, jako utječe na optimizam svih stanovnika, i onih koji su ostali i onih koji su otišli, te još više otežava njihovu odluku da se vrate natrag u BiH.

Kao ključne varijable Knezović navodi sustavno građenje povjerenja u BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja, koje je od vitalnoga značaja za opstanak Hrvata u BiH.

U nastavku pogledajte isječak iz emisije u kojoj je Knezović bio gost:

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.