Marić: BiH će dobiti veću pomoć Hrvatske na putu ka EU

”Pretpostavljajući da će novi premijer Hrvatske biti Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Bosna i Hercegovina će dobiti veću pomoć Hrvatske na putu ka Europskoj uniji”, izjavila je Feni politička analitičarka Ivana Marić, komentirajući rezultate nedjeljnih izvanrednih izbora u Hrvatskoj na kojoj je relativnu pobjedu odnio HDZ sa 61 mandatom.

Plenković je, kaže, čovjek koji veoma dobro poznaje kako funkcionira Europska unija i na koji način se zemlja može približiti europskoj zajednici.

”Sa zastupnikom Toninom Piculom u Europskom parlamentu organizirao je razne skupove i pisao izvještaje u kojima je potencirao da se ubrza put BiH ka EU”, kazala je Marić.

Podsjećajući da je Picula jedan od kandidata za novog predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, zaključuje da bi njihovim imenovanjima na te funkcije BiH dobila dva istinska prijatelja, koji “ne razdvajaju BiH toliko na Hrvate i na ostale”.

”Oni će se boriti da svi građani Bosne i Hercegovine i država što prije uđu u Europsku uniju”, mišljenja je Marić.

S novim predsjednikom HDZ-a Hrvatske, smatra ona, doći će do promijenjenog tretmana Bosne i Hercegovine.

”Prije svega, prvi put smo vidjeli mimoilaženja mišljenja predsjednika HDZ-a Hrvatske Plenkovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića u pogledu referenduma u Republici Srpskoj, jer je Plenković izričito odbio, a Čović podržao referendum”, konstatirala je Marić.

Smatra da najavljena ostavka Zorana Milanovića kao predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) neće znatnije utjecati na BiH, jer se “ni do sada nisu pokušavali umiješati u unutarnju politiku naše zemlje”.

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo potpune neslužbene rezultate glasovanja Hrvatska demokratska zajednica osvojila je najviše mandata 61, Narodna koalicija predvođena SDP-om dobila je 54. Most se potvrdio kao treća politička opcija s 13, dok je koalicija sa Živim zidom na čelu dobila osam zastupničkih mjesta.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.