Manje od tjedan dana do početka MOSTIMUN-a

3. travnja bit će otvorena peta međunarodna studentska konferencija simulacije rada Ujedinjenih naroda – MOSTIMUN 2013.

Otvaranje će biti upriličeno u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s početkom u 13 sati, a konferencija će trajati  do 7. travnja. Ove godine u radu konferencije sudjeluje više od 115 delegata iz 20- tak zemalja.

Sudionici će tijekom konferencije imati priliku da lobiraju, pregovaraju, daju svoje prijedloge i raspravljaju o najvažnijim međunarodnim problemima, te razvijaju svoje diplomatske vještine. MOSTIMUN 2013 sastoji se od pet vijeća: Vijeća sigurnosti, Vijeća za ljudska prava, Vijeće za razoružanje i međunarodnu sigurnost, Međunarodni sud pravde i Sjevernoatlantsko vijeće.

Neke od tema na kojima će se raspravljati na ovogodišnjem MOSTIMUN-u su:  „Novi napredak u Izraelsko- Palestinskom konfliktu“;  „Kršenje ljudskih prava u Myanmaru“, „Privatni sigurnosni korpus ratnih regulacija“; „Održiva budućnost saveza – pametna odbrana“.
Cilj konferencije jest usvojiti rezolucije, tj. dokumente u kojima će biti izražena stajališta zemalja o navedenim temama.

Bitno je naglasiti da je ova konferencija jedina na studentskom nivou u BiH, a njena kontinuiranost i neprestani napredak je iznimno bitan za sve studente iz BiH, ali i svijeta. Ovo je još jedna prilika da svi studenti iz Mostara i naše zemlje dobiju internacionalno iskustvo te olakšaju putovanja putem poznanstava stečenih na MOSTIMUN-u.

Iz Organizacijskog odbora MOSTIMUN-a ističu da je ovo veliki izazov i čast za sve nas, jer još jednom dokazujemo da se trud i rad isplate, te da smo prepoznati od strane naših vlasti kao bitna sastavnica bh. društva.

Donatori i partneri MOSTIMUN 2013 su: Njemačko Veleposlanstvo u BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Eronet, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Unija studenata Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Vijeće mladih Grada Mostara, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Zvečevo Lasta, Bernina Voće, Podrumi Andrija, Vinarija Vilinka, Restaurant Prestige, Red Bull, Print Shop, Večernji list, Bljesak.info, Radio RSG, Fondacija Heinrich Böll.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.