Manipulacije umrlima i dijasporom ugrozile vjerodostojnost izbora

Manipulacija imenima i prijavama bh. građana za glasovanje poštom, kao i velika razlika između broja građana na središnjem biračkom popisu i broja građana koji prema službenim podacima imaju važeće osobne iskaznice, ugrozili su vjerodostojnost izbornog procesa svega nekoliko tjedana pred održavanje izbora u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u srijedu donijelo odluku da će uputiti informacije Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i prvi kontingent od oko 150 prijava građana s pratećom dokumentacijom u vezi s prijavama građana koje je netko bez njihova znanja prijavio da glasuju poštom iz inozemstva, iako oni žive u Bosni i Hercegovini.

Nepotvrđeni listići

Objašnjeno je da će se pri podnošenju informacije u ovakvim slučajevima uputiti na kršenje više odredbi Izbornoga zakona, a koje se odnose na izbornu prijevaru. Do jučer je takvih prijava bilo 277.

Građani koje je netko prijavio za glasovanje poštom moći će glasovati na nepotvrđenim glasačkim listićima.

No, prije toga, oni koji to nisu već prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu, morat će o tome dati izjavu. Središnje izborno povjerenstvo će uputiti i instrukciju općinskim izbornim povjerenstvima da prilagode birački popis građana za glasovanje poštom kako bi bio dostupan javnosti i kako bi prvenstveno oni koji nemaju mogućnost pristupa provjeri registracije na internetskoj stranici Središnjega izbornog povjerenstva mogli vidjeti gdje im je biračko mjesto, piše Večernji list.

Veliku pozornost privukla je i razlika od 251 tisuće u broju registriranih birača u odnosu na broj građana koji posjeduju važeće osobne iskaznice.

Određene provjere će pokazati zašto je razlika tako velika, iako je jasno da se na biračkom popisu mogu naći i osobe koje nemaju osobnu iskaznicu, već putovnicu ili drugi važeći osobni dokument.

Istek osobne iskaznice

Pretpostavlja se da je posebno izvan Bosne i Hercegovine veliki broj tih građana koji nakon isteka osobne iskaznice nisu izvadili novu.

Središnji birački popis formira se temeljem podataka iz evidencije jedinstvenoga matičnog broja, prebivališta i boravišta te osobnih iskaznica, navodi Večernjak.

Tako je vjerojatno da se na Središnjem biračkom popisu nalazi i određeni broj umrlih osoba za koje nisu ažurirani podaci.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.