Manchester City ostvario rekordan profit

Nakon što su prošle sezone osvojili svoj prvi trostruki naslov, Manchester City je u srijedu izvijestio da je prošle sezone briljirao i na financijskom planu ostvarivši rekordni profit.

Klub, koji je u većinskom vlasništvu Sheikha Mansoura od kolovoza 2008., ostvario je prihod od 712,8 milijuna funti (889,4 milijuna dolara) do lipnja 2023. prema godišnjem izvješću Manchester City FC Ltd., što je povećanje od 99,8 milijuna (16,3 posto) u odnosu na prethodnu sezonu, uz rekordnu neto dobit od 80,4 milijuna funti.

U sezoni 2022./23. Manchester City je dosegnuo nove visine i postavio nova mjerila, izjavio je predsjednik Cityja Khaldoon Al Mubarak. Ukratko, prošle je sezone Manchester City ostvario najbolju nogometnu i komercijalnu godinu u svojoj legendarnoj povijesti.

City je doživio rast u odnosu na prethodnu godinu u prihodima od reklama, prihodima na dan utakmice i od emitiranja. Komercijalni prihodi iznosili su 341,4 milijuna funti, prihodi od prijenosa 299,4 milijuna, a prihodi na dan utakmica 71,9 milijuna, što je gotovo dvostruko više od rekordne dobiti iz prethodne godine koja je iznosila 41,7 milijuna funti, javlja Hina.

Prihodi od utakmica porasli su za 17,4 milijuna funti uz stopu popunjenosti stadiona Etihad od 99 posto, iako je prosječna posjećenost od 53.249 navijača u 19 utakmica Premier lige bila malo manja od one rekordne od 54.130 iz sezone 2018./19.

Prihodi od emitiranja porasli su za 50,4 milijuna funti u odnosu na prethodnu godinu (20,2 posto), prvenstveno zahvaljujući tome što je klub stigao i osvojio finale Lige prvaka i FA kupa. Profit se ostvario i od značajnog trgovanja igračima sa 121,7 milijuna funti od transfera, što je značajnih 79,8 posto više u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

City je osvojio prvo mjesto na popisu Brand Finance Football 50 s vrijednošću brenda od 1,51 milijardu funti, prestigavši Real Madrid (1,46 milijardi). Manchester United je bio četvrti s 1,36 milijardi.

City je također drugu godinu zaredom na vrhu Deloitte Football Money League s najvećim prihodima od svih europskih nogometnih klubova, ispred viceprvaka Real Madrida. Klub je s trenerom Pepom Guardiolom osvojio prošle sezone treći uzastopni naslov u Premier ligi, zatim naslov pobjednika FA kupa i prvi naslov pobjednika Lige prvaka, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Manchester City)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.