Mamograf u SKB Mostar pokvaren do daljnjega

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uređaj mamograf nije u funkciji još od mjeseca rujna i ne zna se kada će biti.

Žene kojima je hitno potreban pregled prisiljene su ići u RMC “Safet Mujić” ili kod privatnika gdje su pregledi znatno skuplji. Andrijana Pandža, glasnogovornica SKB-a Mostar, potvrdila je za Dnevni list da je rješavanje ovoga problema u tijeku, ali nije precizirala kada će on biti i riješen. “Pregled se može obaviti u drugim zdravstvenim ustanovama”, kazala je Pandža.

Predsjednica Udruge “Novi pogled” Maja Memić kaže kako od nadležnih institucija nisu dobile nikakav odgovor o mogućoj nabavi mamografa, unatoč brojnim apelima koje su zajedno s građanima Mostara slale na njihove adrese.

“Očekujemo uspostavu nove županijske vlasti pa ćemo zatražiti sastanak s ministrom zdravstva i predstaviti mu probleme s kojima se suočavaju onkološki pacijenti HNŽ-a”, kazala je Memić.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana nismo dobili konkretan odgovor zašto uređaj još uvijek nije nabavljen, je li možda moguć popravak već postojećeg i kolika je cijena popravka, odnosno nabave novoga.

55 pacijenata

Kada je u pitanju broj oboljelih od raka dojke, u HNŽ-u je tijekom devet mjeseci prošle godine registrirano 55 pacijenata, od toga tri muškarca, koji se redovito suočavaju s nedostatkom potrebne medicinske opreme pa i prijeko potrebnih lijekova. Nedostatak lijeka citostatika na onkološkom odjelu problem je koji se pojavljuje gotovo svake godine.

Memić je mnogo puta upozoravala na ovaj problem, kazavši kako je hitno potrebno mijenjanje Zakona o javnim nabavama, jer on ne ide u korist samom pacijentu. Naime, žene na području HNŽ-a znale su na citostatik čekati i do deset dana, nakon čega bi se opet uspio podmiriti samo jedan dio žena, dok bi drugi bio vraćen na čekanje.

Veliki problem

I predsjednica Udruge “Narcis” Radica Lasić kaže kako žene iz Širokog Brijega nemaju pravo na mamografski i ultrazvučni pregled u Mostaru. Širokobriješki Dom zdravlja uređaj mamograf ne posjeduje već više od 15 godina, tako da su žene prisiljene pregled obavljati u privatnim klinikama.

“Naše uputnice za mamografski pregled u Mostaru, nažalost, ne vrijede”, kazala je Lasić čija udruga broji oko stotinjak članova među kojima je i 25 žena oboljelih od raka dojke. Uputnice za onkološku terapiju u Mostaru im se priznaju, jednako kao i uputnice za specijaliste, ali pravo na mamografski pregled nemaju. Kada su pitali koji je razlog tome, rečeno im je da HNŽ i ŽZHimaju neke “neriješene račune” zbog čeka im takve vrste pregleda nisu dopuštene. Tako žene oboljele od raka dojke s područja ZHŽ-a nekada obavljaju mamografski pregled u Grudama, ali ni on trenutačno ne radi.

“U Ljubuškom postoji neki pokretni mamograf, ali ni on većinu vremena nije u funkciji”, kazala je Lasić ukazavši još jednom na izražen problem pacijenata diljem Hercegovine koji nemaju mogućnost prijeko potrebne zdravstvene skrbi.

(Dnevni list)

10 komentara

  • nemože se na mamografu uzimat provizija.a u bolnici neradi jer njihovi drugovi imaju privatni pa mora sirotinja nešto zaradit.a što nemogu iz širokog pitaj te vaši su glavni,vjerovatno znate treba dat lovu.

  • Dok god budu ravnatelji kriminalci i nemoralci bit ce il ovako stanje il u najboljem slucaju gore…
    Jadni moj narode pakuj prnje i put zapada to vam zeli nanovo probudjena UDBA..na celu s Dragancetom

  • RAVNATELJU KVESIĆU RIJEŠI TO ZA TEBE JE TO SITNICA KAD MOŽEŠ IMATI LJUBAVNICA TOLIKO KAKO NEMOŽEŠ RIJEŠITI TU JAKO BITNU STVAR ZA ŽENE NEDAJ BOŽE MORE I TVOJOJ TREBATI

  • Ma riješio bi Ante ali dolazi ljeto,pa sada ide nova garnitura ljetnih guma,dakle 8 auta x 4 gume,znači 32 gume,svaka najmanje 300 KM ha ha ha i eto toliko je popravak mamografa. Pozz iz Freiburga

  • Nekad ne tako davno udruga hercegovačkih studenata je pravila niz akcija vezano uz nabavku pokretnog mamografa za našu županiju. i bilo je nešto od toga- dosta žena je pregledano ..al to je bilo ima 6..7 godina Zanima me : zna li itko šta je bilo s tim strojčekom -jeli to taj u Ljubuškom što stoji

  • IMA U KLINIKI H APARAT JADNI NARODE PLATI 70KM I PLUS LIJEKOVE PA PRIŽIVI AKO MOŽEŠ AKO NE MOŽEŠ UMRI VIDIŠ DA SE SVE SVELO NA SIROTINJU PLATI MARKICE 20 KM A APARAT NERADI . OVI DIREKTOR JE ŽEŠĆA GUSINA .

Komentiraj: