Malo rustikalnog štiha u domu: Zid od cigle za topli ugođaj

Više rješenja: Ako se ispod žbuke doista nalazi zid od cigle, lako ga je izložiti pogledu, a zidove od drugih materijala možete obložiti pravom ili umjetnom ciglom.

U svijetu, ali sve više i kod nas, posljednjih su godina u trendu ogoljeni cigleni zidovi u interijeru.

Cigleni zidovi su moderni, a ujedno crveno-smeđe opeke djeluju rustikalno i stvaraju toplu atmosferu u domu.

Cigla se najčešće veže uz stare tvorničke hale i industrijski stil uređenja interijera, ali se jednako dobro može uklopiti i u stambenom prostoru. Sve je više onih koji tijekom preuređenja starijih objekata građenih od pune cigle odluče, barem jedan dio zidova ostaviti ogoljenim. Cigleni zidovi najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici ili dnevnom boravku. 

Također, cigla može oživjeti dosadan i jednoličan ulazni prostor u stan ili podrumski prostor koji će time dobiti starinski izgled pravoga vinskog podruma.

U prostoriji se obično samo jedan zid ističe ciglom.

Možete to učiniti i s čitavom prostorijom, ali vodite računa da ima dovoljno svjetla i velike prozore jer biste u suprotnom umjesto topline u domu mogli stvoriti mračnu atmosferu, piše 24sata.hr.

Ako je odabrani zid sagrađen od pune cigle, možete ga pretvoriti u supermoderni cigleni zid.

Sa zida najprije čekićem i ličilačkom lopaticom (špahtlom) skinite žbuku, a zatim finije ostatke sastružite čeličnom četkom koju namačite u vodu. Na kraju zid premažite posebnim uljnim premazima kako biste fiksirali površinu zida.

Ako je zid u lošem stanju, možete ga premazati odabranom bojom. Nemate li u domu originalnih ciglenih zidova, možete odabrani zid sami obložiti ciglom, bilo pravom opekom ili imitacijom u obliku ciglenih pločica.

  • U kuhinji ćete ciglom postići rustikalni štih. Odaberite zid na kojem neće biti visećih elemenata kako bi došao što više do izražaja.
  • Cigleni je zid dovoljno zanimljiv sam po sebi pa ga ne treba opterećivati s previše detalja i ukrasa. Na njemu će najbolje djelovati slike većeg formata i istaknutih okvira.
  • Zidovi mogu biti u raznim tonovima, od svjetlijih narančasto-crvenih do tamnijih nijansi smeđe.Najvažnije je da se uklapaju uz namještaj i ostatak interijera.
  • Stavljate li imitaciju zidnih obloga, važno je prethodno pripremiti podlogu. Zid koji se oblaže mora biti suh i s njega treba sastrugati staru boju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.