Mali dioničari Aluminija uputili pisma Zdenku Klepiću i Fadilu Novaliću

Udruga malih dioničara Aluminija d.d. Mostar (DIAL) uputila je u ponedjeljak medijima dopise koje su pisali predsjedniku Nadzornog odbora Aluminija, Zdenku Klepiću te predsjedniku Vlade Federacije BiH, Fadilu Novaliću.

Oni navode da udruga već više godina aktivno radi na promicanju kompanije Aluminij, s ciljem zaštite interesa nas vlasnika u kompaniji, kao i očuvanju same tvornice. Zadnjih nekoliko godina, a pogotovo zadnju godinu dana, tvrde, poslali su nebrojen broj dopisa, prijedloga, analiza, strategija, i tako dalje, na Vladu FBIH, kao i sva relevantna tijela koja su bitna za rješavanje problematike u Aluminiju, prenosi Bljesak.info.

Iz udruge tvrde kako dopise koje su uputili nitko nije čuo, pa iste prosljeđuju javnosti.

Obzirom da do danas kada imamo ugašen Aluminij, nitko nije reagirao pozitivnim mjerama koje je moguće napraviti u Aluminiju, Vama medijima dostavljamo posljednja dva dopisa koja smo uputili predsjedniku NO i Premijeru F BiH, kao posljednji vapaj da se svi zajedno uključimo u donošenje konkretnih mjera koje će sačuvati radna mjesta i obnoviti proizvodnju. Naš glas do sada nitko nije čuo pa ga dostavljamo vama, naveli su.

Je li imovina Aluminija zaštićena?

Dopis oslovljen na predsjednika Nadzornog odbora Zdenka Klepića prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče NO Aluminij d.d., poznata Vam je činjenica da je gašenje tvornice Aluminij d.d. učinjeno nasilno, donošenjem jednostrane odluke o prestanku njegovog rada što je dovelo do: ogromne materijalne štete, prekida procesa financijske konsolidacije po Odluci Vlade FBiH, do prekida započetih procesa traženja strateškog partnera, gubitka 900 radnih mjesta i otežavanja ponovnog procesa pokretanja proizvodnje te do nemjerljivog negativnog učinka na BDP BiH. Prošlo je više od 40 dana od gašenja proizvodnje, a da po gore navedenom niste gotovo ništa konkretno učinili.

Pitamo Vas:

Jeste li nakon nastalog čina adekvatno zaštitili imovinu Društva?. Jeste li izvršili popis imovine Društva i utvrdili nastalu materijalnu štetu, te napravili zaključne bilance stanja imovine i bilance uspjeha u ovom razdoblju?

Zdenko Klepi, šef Nadzornog odbora Aluminija

Jeste li ispitali i utvrdili odgovornost Uprave u navedenom razdoblju? Posebnu pozornost Vam skrećemo na činjenicu da je Vlada dala suglasnost JP EP HZ HP i Aluminiju u 12/2018 da JP EP HZ HB bude opskrbljivač za el. energiju za Aluminij za cijelu 2019. godinu, a što je odobrila i Skupština JP EP HZ HB. Znači, Aluminij je imao ugovorenu i osiguranu el energiju za cijelu 2019 g. I postavljamo Vam pitanje, kako je ‘NETKO’ mogao raskinuti taj ugovor bez suglasnosti Vlade F BiH, a čime je doveden Aluminij da se ugasi.

“Znamo da ništa niste učinili”

Sve ovo ste trebali uraditi i sazvati Skupštinu Društva i predočiti joj stanje imovine i stanje Društva nakon gašenja proizvodnje i tražiti od vlasnika odluke i planove za poduzimanje daljnjih aktivnosti. Ova Vaša neaktivnost i nečinjenje je protivna zakonima i interesima Društva. U međuvremenu Vlada FBiH produžila je postojeću Odluku o financijskoj konsolidaciji Aluminija za dodatnih 6 mjeseci, a navodimo da je navedena Odluka o Fin. konsolidaciji vrijedila od 25. listopada 2018. do dana gašenja proizvodnje, te se pitamo što ste učinili da se rok financijske konsolidacije produži min na razdoblje od 2 godine, te zašto od Vlade niste tražili cjelovita rješenja o opskrbi i prijenosu el energije, te stavljanje Aluminija kao i ostalih sličnih poduzeća u poseban status snabdijevanja el energijom.

Znamo da ništa niste učinili, jer ništa niste učinili ni u razdoblju važenja financijske konsolidacije od 25.10.2018 do gašenja tvornice počev od izrade elaborata o financijskoj konsolidaciji do usvajanja Odluke na Skupštini, pa do poduzimanja konkretnih mjera na smanjenju cijene el energije u prvih 6 mjeseci 2019 koja je bila mimo tržišnih vrijednosti, a da ne govorimo da ste trebali još u ožujku 2019. definirati cijenu el energije za drugo polugodište.

Udruga Dial (vlasnici Aluminija – mali dioničari) već punu godinu dana upozoravamo, usmjeravamo, predlažemo iznosimo konkretne mjere koje je bilo potrebno poduzeti, mjere koje je sada potrebno poduzeti, te navedene prijedloge koji će dovesti do revitalizacije Aluminija dostavljali smo na : Vladu F BiH, Vladu RH, Ministarstvima, NO, HNS-u itd.

Više od 40 bez ikakvog poteza

Ne možemo se načuditi pasivnosti, nečinjenju, inertnosti te do sada niti jednom učinjenom ispravnom potezu ili aktivnosti od bilo kojeg gore pobrojanog aktera koji je bitan i relevantan da pokrene pozitivne procese u Aluminiju.

Više od 40 dana je prošlo od gašenja Tvornice te niti jedan konkretan zakonodavni pozitivan akt, potez ili poslovnu odluku nismo vidjeli da ih je donijela Uprava, ili NO ili Vlada. Žalosti nas posljednja izjava Vas predsjedniče NO objavljena 16. kolovoza 2019. kojom kažete:

NO ne može naložiti upravi da poveća broj zaposlenih. Nije moguć povratak više radnika u proizvodne pogone. Nakon više od 8 mjeseci šutnje NO i Vas prof. Klepiću, kada smo samo slušali izjave sindikalnih predstavnika koji su bili glasnogovornici Uprave i NO, sa iznenađenjem i nevjericom , MI kao vlasnici Aluminija primili smo ovu izjavu predsjednika NO koja u sebi sadrži ništa drugo nego priznanje nestručnosti i nesposobnosti kako od Uprave tako i NO da bilo šta pozitivno naprave u Aluminiju. Pa svjedoci smo da se pod vodstvom i palicom ovih ljudi Aluminij ugasio.

Kako očekivati da se ti isti koji su doveli do ovakvog stanja, znaju i umiju nešto bolje i drugačije – tj. ponovno pokrenuti Aluminij. Teško je povjerovati bilo kome u to. Mi udruga DIAL – vlasnici i predstavnici malih dioničara oštro se protivimo daljnjoj devastaciji i uništenju Kompanije, a što u posljednjim danima i izjavama gledamo, a to je da se Aluminij organizacijski i sistematizacijski devastira i svodi ga se na 1/3 radne snage koja treba da ostane u Aluminiju.

O gašenju nisu formalno upoznati vlasnici

Navedeni čin je protivan svim pozitivnim zakonskim aktima koja definiraju poslovanje gospodarskih društava, jer navedenu devastaciju sprovode Uprava i NO bez odobrenja Vlasnika tj bez Odluke Skupštine. Nakon vrlo bitnog i značajnog događaja koje je pogodilo Društvo (10.07.2019.) – gašenje proizvodnje nije sazvana Skupština Društva, tj nisu formalno i zakonodavno upoznati Vlasnici , te se bez suglasnosti i i odluka vlasnika (Skupštine) idalje sprovode i donose jednostrane mjere i odluke koje devastiraju Društvo kao i imovinu Vlasnika.

Ne možemo prihvatiti modele i planove kojima se planira samo pokrenuti ljevaonica, a bez elektrolize i anodne tvornice, te se ne može praviti razdor među radncima da jedni imaju pravo na rad a drugi ne, te da se preko otpremnina ‘šalju kući’. Svjedoci ćemo biti da u sljedećem razdoblju neće zaživiti faza 2 i 3, te smatramo da se nikada u ovom modelu neće pokrenuti elektroliza i anode, a pogotovo ne sa ovakvom strukturom vodstva. Mi, udruga DIAL kao predstavnici vlasnika kapitala malih dioničara tražimo od NO i Uprave: – da hitno obustavite organizacijsku devastaciju kompanije, jer navedeno ne doprinosi niti daje nadu da će se ikada te 2/3 ugašene Tvornice revitalizirati – naše povjerenje Uprava i NO – nemate – tražit ćemo sazivanje izvanredne Skupštine te vaše smjene , zbog loših odluka, zaključaka i nečinjenja u procesu financijske konsolidacije (prošlo više od 9 mjeseci), te nakon gašenja tvornice niste nas ubijedili da navedeni plan ponovnog pokretanja Tvornice može biti izvediv i održiv.

Ljevaonica neće započeti 1. rujna?

Izričito ste rekli predsjedniče NO, da će se proizvodnja u ljevaonici pokrenuti 1.09.2019. Nakon svih naših analiza vašeg rada mi čvrsto vjerujemo da neće, te da sa tim izjavama obmanjujete javnost, radnike i njihove obitelji. Dosljedni smo našem vjerovanju jer saznajemo da Uprava nije pronašla sirovine za pretapanje, izvore financiranja, nije napravila model isplativosti ljevaonice, te kako je za očekivati da će se to i dogoditi. Na posljednjoj sjednici NO 16.08.2019. bilo je stavova i razmišljanja o iznalaženju financijskih sredstava za isplate otpremnina radnicima kojima će se uručiti otkaz i to financijskim sredstvima koja bi se trebala osigurati prodajom osnovnih sirovina zatečenih na zalihama te imovine Društva (udjeli u drugim društvima). Oštro se protivimo navedenom jer je to protivno zakonu, tj za isto je potrebna suglasnost vlasnika.

Tražimo od Vas predsjedniče NO i Uprave da 01. 09. 2019. javno istupite i objavite da li je pokrenuta Faza 1 pokretanja proizvodnje u Aluminiju, a ako nije zašto nije., te u tom slučaju apeliramo na vašu savjest i moral i tražimo da svi kolektivno podnesete ostavke. Previše ste pogrešaka napravili, da bi ih se idalje od bilo koga mogle tolerirati. Ponovo napominjemo da je udruga DIAL u posljednjih 12 mjeseci poslala na desetine mjera, prijedloga i studioznih analiza prvenstveno na Vladu FBiH kojima se definiraju konkretne aktivnosti, strategije i koraci u vođenju i provedbi restrukture Kompanije te ćemo i dalje neumorno činiti te upozoravati sve vas na činjenje pogrešaka kao i propuste koje sprovodite u svakodnevnom radu.

Manje od dva tjedna je do 01.09.2019. to jest do najavljenog pokretanja proizvodnje, te sa nestrpljenjem iščekujemo vaš pozitivan i uvjeravajući stav da će se to i dogoditi. Čvrsto vjerujemo i priželjkujemo da oživite naš i vaš Aluminij. U suprotnom, savjesno izađite pred radnike, njihove obitelji i javnost i zahvalite se na ukazanom povjerenju, jer bi bilo smiješno i žalosno, da dalje upravljate sudbinama napaćenih radnika i nas suvlasnika”, naveli su.

Pismo Fadilu Novaliću

Dopis predsjedniku Vlade Federacije, Fadilu Novaliću, prenosimo u cjelosti.

”Poštovani Premijeru, i ovaj put Vam se zahvaljujemo za sve što ste učinili za Aluminij u razdoblju od 2015. do 2019., ali je naše mišljenje i stav da su to bila ne cjelovita rješenja i kao takva nedovoljna za krajnje pozitivan učinak u Aluminiju. Svjedoci smo da zbog Vašeg nečinjenja imamo za posljedicu ugašen Aluminij d.d. Uporno Vam tvrdimo da postojeća Uprava i N.O. ne znaju niti mogu dalje voditi Vašu i našu kompaniju – upozoravali smo Vas na to punu godinu dana, te smatramo da su posljedice odgovornosti na vašoj strani. Sada ponovo činite pogreške i dopuštate da postojeća Uprava i NO prave plan NOVOG podizanja proizvodnje.

Pogrešku koju dalje činite nakon gašenja jeste Vaša pasivnost i nečinjenje i ne predlaganje cjelovitih rješenja za revitalizaciju kompanije.

U vašim rukama je sudbina

U više navrata smo napominjali i pohvaljivali Vas da je mjera Financijske konsolidacije u kojoj se Aluminij nalazio od 25.10.2018. god, jedina cjelovita mjera koja je bila šansa za revitalizaciju Aluminija, međutim izostankom ispravne provedbe navedenih mjera od strane Uprave i NO, te izostankom nadzora sa vaše strane (ministarstva), izostala je Financijska konsolidacija Aluminija. Napominjali smo Vam da je za dopunu tih mjera bilo potrebno sa vaše strane inicirati pokretanje cjelovitih mjera izmjene regulatornog okvira snabdijevanja električnom energijom (jer BiH posjeduje 40% viškove el energije), te osiguranje obrtnog kapitala putom garancija. Na žalost sa svih strana je izostala provedba navedenih mjera što za posljedicu imamo ugašen Aluminij.

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH

Nakon gašenja Aluminija, Vi kao Vlada donijeli ste zaključke, da se izvrši analiza stanja poslovanja u Aluminiju putem Financijske policije i Porezne uprave te pozovu na odgovornost pojedinci zbog nastale štete. Dali ste suglasnost na reprogram duga za el. energiju iz 2019. god., te ste dali suglasnost za uvezivanje radnog staža svim uposlenicima koji u skladu sa zakonom idu u mirovinu do kraja 2019. godine. Tu vašu inicijativu podržavamo, ali to nije cjelovit plan za bilo kakvu vašu inicijativu za ponovno pokretanje proizvodnje, jer je u pitanju samo pojedinačni aspekt na koji ste se orijentirali. U vašim rukama kao Vlade jeste sudbina i budućnost ove firme. Vaša je zadaća uz pomoć resornog ministarstva (uz novu Upravu i NO) da napravite Projekt restrukture (pokretanja) od proizvodnog do ekonomskog aspekta. Ključ Projekta jeste da odgovorite na pitanje, da li je vama Vlado cilj dovođenje Aluminija u pun proizvodni kapacitet, povrat vrijednosti dionica te revitalizacija gospodarstva BiH i snabdijevanje BH prerađivača aluminija domaćim sirovinama proizvedenim u BiH? Jasno trebate reći jesu li ovo i Vaši ciljevi ili je jedini cilj traženje strateškog partnera. Po nama to će biti neodgovorno i tendenciozno rješenje za Aluminij i gospodarstvo BiH.

Napominjemo da traženje strateškog partnera neće biti nimalo lake i mislimo financijski uspješno jer osnovni problem će biti el. energija što se pokazalo u slučaju Glencore ili se rješenje može tražiti u vlastitim izvorima el. energije, ali uz dvostruko veće financijsko ulaganje i duži vremensko razdoblje.

Aluminija nema bez Elektrolize

Na kraju pitamo se znamo li sa sigurnošću zašto Aluminiju treba strateški partner, jesu li ti procesi upitni, jesu li to sirovinski izvori, tržište prodaje, kvalitete proizvoda, stručnost radne snage itd. lli Aluminiju trebaju samo financijska sredstva – financijski ga konsolidirati uz nove ekonomske politike i mjere. Pitamo se ako je za revitalizaciju Aluminija samo novac u pitanju pa u čemu je problem?

Na kraju, ako za Aluminij nije upitna temeljna sposobnost i kapaciteti za generiranje buduće dobiti (due dilligence) pa što je onda problem? Revizija poslovanja KPMG nam je pomogla i pokazala stanje imovine, obveza, kapitala, a vaš i naš due-dilligence treba nam pokazati da li se može Aluminij financijski konsolidirati sa kojim sredstvima, mjerama i u kom vremenu. Mi odgovorno tvrdimo i dokazujemo da može, a ključ rješenja je u vašim rukama kroz donošenje cjelovitih zakonodavnih mjera prijenosa i opskrbe el. energijom potrošača priključenih na prijenosnu mrežu. (uz zajedničke odluke Vijeća ministara).

Trebali bi znati da nema Aluminija bez Elektrolize. Aktiviranje samo Ljevaonice stavlja Aluminij u uslužni servis pod nadzor i interese trećih osoba čime se gubi materijalno i stvarna (tržna) vrijednost Aluminija što vodi u propast.

”Zamajavanje javnosti”

Pismom broj: 04-02/19 od 10.02.2019 smo Vas i nadležno ministarstvo upozorili o nepravilnostima rada Uprave radi previsoko ugovorene cijene el. energije za prva dva kvartala 2019. godine. Uopće niste reagirali na to pismo, a znate dobro da je proizvodna cijena el. energije u EP HZ HB i EP BiH proizvedena u hidroelektranama 20 €/MWh kad je hidrologija dobra kao u prvi 6 mjeseci ove godine, a kad je loša onda je to 25€/MWh. Također znamo da je proizvodna cijena el. energije dobivena u termo elektranama oko 48€/MWh. Bilo da je riječ o Federaciji BiH ili BiH prosječna ponderirana proizvodna cijena el energije je cca 30€/MWh.

Pitamo se kako to da niste reagirali na naš dopis kad znate da EP HZ HB Mostar u 2019. nije ili je vrlo malo morala kupiti za nas el. energije jer je bilo mjeseci da nije morala uzeti ni MWh energije jer je imala sve to iz vlastite proizvodnje, a Vi ste nadležni nad poslovanjem vaše kompanije tj. JP EP HZ HB. Svjedoci ste sastanka u Sarajevu kod ministra Džindića (kad ste bili Vi i Jelka) kada je predstavnik EP HZ HB dobio pitanje ‘koliko ste kupili za Aluminij struje za protekli pet mjeseci 2019.’ predstavnik nije htio da odgovori jer bi to bio nonsens u poslovanju. Proizvodna cijena 20€/MWh, a prodaje se Aluminiju po 78€/MWh. To znači da Vi kao Vlada i resorno ministarstvo se tako skrbite o Aluminiju, a to ste znali u veljači 2019. godine.

I Vi i vaši ministri se pozivate na slobodno tržište el. energije te da se ne možete miješati. Navedenim tvrdnjama zamajavate javnost te je to apsolutna neistina, te kako pojašnjavate činjenicu da se samo Aluminij d.d. nalazi sam i jedini na tom slobodnom tržištu- kao potrošač. Da bi nešto nazvali tržištem na njemu je potrebno da postoje više subjekata (potrošača) a ne samo jedan. Ukoliko izostane vaš izravni angažman od izrade Projekta do njegove realizacije, propast će sve što poduzimate kao i aktivnosti oko revitalizacije proizvodnje (sa ovom upravom i NO), te se možete smatrati odgovornim za neuspjeh.

Nemojte dopustiti da uzroke tražite u upravi i NO Aluminija, te se pravdati da ste sve učinili, platili neplaćene doprinose za radnike, dali suglasnost za reprogram duga prema JP EP HZ HB i da jedino rješenje vidite u tzv. strateškom partneru, a ako treba prodati Aluminij za samo 1 KM samo da se sačuvaju radna mjesta. Po nama to će biti neodgovorno i tendenciozno rješenje za Aluminij. Molimo da ovaj put ne napravite istu pogrešku (kao što ste uradili 25.10.2018.).

Smjenjivanje uprave

Vaš angažman mora biti cjelovit i izravan, i molimo vas nemojte se pravdati da niste većinski vlasnik, jer to nije istina jer možete donositi ključne i većinske odluke jer na taj način spašavate 5% BDP-a države BiH. Najveći propust koji ste napravili jeste što niste realizirali vlastitu odluku koja je sastavni dio Odluke o financijskoj konsolidaciji od 25.10.2018. god., kojom ste se obvezali preuzeti većinsko vlasništvo u Aluminiju d.d., gdje ste ‘odlučili’ da za dio dugova Aluminija do cca 47 mil. KM ćete za taj iznos povećati svoj vlasnički udio u Aluminiju.

Danas tražimo od Vas da obustavite sve aktivnosti Uprave i Nadzornog odbora koje poduzimaju, a koje narušavaju sustav organizacije i radnog potencijala djelatnika koji će dovesti do organizacijske devastacije firme kojom planiraju da samo 30% radnika ostane u firmi. Od vas tražimo da vi kao Vlada preuzmete sudbinu Aluminija u svoje ruke te da:

 • smijenite Upravu i NO, uz izbor novih tijela donesenih uz odluku i nadzor Vlade
 • izrada Plana (projekta) restrukure i revitalizacije Aluminija koje će sprovesti nova Uprava NO i nadležno ministarstvo u nadzoru i praćenju – provođenje mjera donesenih u planu restrukure pod čvrstim nadzorom ministarstva i Vlade.
 • sadašnje sve aktivnosti Uprave i NO obustaviti, jer vode daljnjoj devastaciji firme.

U pismu broj: 01-07/19 od 04.07. 2019. smo Vas upozorili za najavljeni prestanak rada Aluminija d.d. od strane Uprave i da će te Vi kao Vlada biti odgovorni ako se to desi. To se dogodilo. U pismu broj: 04-07/19 od 11.07.2019. tražimo od Vas kao vlasnika i Vlade F BiH da se ispita tko je ugasio Aluminij i tko je odgovoran za učinjenu nam štetu.

U pismu broj: 06-07/19 od 18.07.2019. smo od vas tražili da se zaštiti naša imovina sa konkretnim prijedlozima, a što smo samo dopunili novim pismom broj: 08-07/19 od 25.07.2019. U pismu broj: 11-07/19 od 30.07.2019 smo rekli da nismo zadovoljni Vašim odgovorom (mail od ureda ministra Džindića-Samra Kadribegović) i da smo dali koje bi se aktivnosti trebale provoditi za dobrobit Aluminija d.d. Mostar. U svemu ovom imate našu podršku koju se nismo umorili pružati čitavo vrijeme i stojimo Vam na usluzi za provedbu svih prijedloga sa naše strane”, naveli su mali dioničari u pismu Novaliću.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • U pravu su mali dioničari iz Diala.Kriminalna hobotnica koju čine Uprava društva,NO,hrvatski ministri u Vladi federacije,HDZ sudstvo,tužilaštvo HNŽ ugasili su žilu kucavicu Hercegovine. Sada se kupuje vrijeme da ne bi izbili novi prosvjedi,ali oni su neminovnost.Ljudi su na ulici Aluminij je mrtav,i sva priča je koju lansira Nadzorni odbor i Uprava društva je čista laž.Kriminalce koje godinama štiti sud i tužilaštvo pod hitno procesuirati i oduzet svu pokretnu i nepokretnu imovinu njima rodbini i poslovnim prijateljima.A naš dobročinitelj i njegova stranka tjera Hrvate sa ovih prostora i odlazak u zemlje zapadne Europe poprima dramatične razmjere.

  • Ima nas koji imamo krov nad glavom, sigurne poslove Al idemo odavde jer sve što nudi ovo podneblje je nesigurnost, stalno prebiranje krvnih zrnaca i žestoki nepotizam i korupciju… Pričajte Vi šta hoćete dovoljno dugo su moji prijatelji vanka i mogu potvrditi da tamo nije tako, džaba Vam propaganda preko korumpirani medija, jedan je život ljudi, samo jedan, ja radi djece idem, ovdje nisam u stranci, niti imam ikoga tako da moja djeca šta god završe neće imati lijep posao…
   PS: za sve pitanje: evo ja znam da Vi svi znate kako se zapošljava u drzavne firme Al ovo što je Gilja i Gilja junior napravio u zadnjih godinu dana to je strašno… Kako su mogli Vaši (ovi zadnje 2 god. Uposleni) djelatnici dobiti liječnički kad ih ima narkića, kako su neki mogli dobiti potvrdu o nekažnjavanju kad su bili u zatvoru, kako su mogli dobiti posao kad su njihovi postupci na sudu (nanošenje teških tjelesnih ozljeda) itd itd… Samo bagru primate a normalan vrijedan svijet ode vani.. Oooo osjetit ćete Vi to jako brzo gospodo, jer vjerujte nije isto kad takvi rade ii ovakvi ko mi koji znaju hoće i mogu, Al opet mi možemo i vani a oni ne mogu nigdje nego tu… Dno dna sve ste sjebali, ne treba nama većih neprijatelja od nas (čitaj Vas) samih…

 • pricase vodi daje alminiski duzan cetiristo milijona maraka imatu vise duga samose otom neprica.jamicemo dugovanja za potrosenu struju vodu.krediti hadeze sa covicem ispisalise na peci alminiskog pai ugasili.alminiskije ugasen za sva vremena nitko.nece alminiski kupit satolikijem dugom.nitijeto moguce.alminijski kobinat pijackase ima.trideset godina sveje pocelo sa pijackom posije stranackih izbora.vidimo stajebilo sa soko mostar.fabrika duhana mostar hepok mostar predijonica mostar.sve usrane stranke upropastise umrtvu tacku.svesuovo krive dvije stranke hadeze i ezdea.pajedoslo do raspada drzavnih firmi pickavam materina lopovska.nakralse banda onda hajmo rusit kojebe raju sitnog zuba

 • deje covic zaradijo.novac danapravi vilu u mostaru.odaklemu novac dakupi stan u zagrebu.svejeto kupijo i napravijo upravo iz almiskog staje radijo brajkovic i ostala pijackaska bagra.

 • A naš Dragan ode u političku borbu za izborni zakon. Bori se naš Dragan za taj izborni zakon od 2006, i sad je vrijeme Dragane da se izboriš, jer naravno Aluminij nema nikakve veze sa tobom, ti si dobročinitelj, tebi se treba reći hvala, pa nisi ti određivao cijene struje, na ovim zadnjim sastancima sjedio si kako bi neukima otvorio oči i dao konstruktivna rješenja a na najveću korist radnika, njihovih obitelji i čitave zajednice.
  Dragane, opet si pobjegao u Bihać, umjesto u Australiju, SAD ili Kanadu na dvotjedni posjet našoj emigrantskoj zajednici.
  Ugasi ga ti Dragane

 • U Draganovoj borbi za nasu ravnopravnost mi cemo ostati bez ista. Kad su se god oni borili za prava hrvata mi smo pusili. Jos samo da rijese Postu, Eronet, EP-HB i onda smo ravnopravni sa migrantima. Mozemo u vecim grupama ka granici. A nismo daleko od toga. Ako Bog da Dragan i ekipa imaju namjeru to rijesiti u ovom mandatu vlasti. Zato im se i zuri uci i uspostaviti vlast pod svaku cijenu. Pred Izborna obecanje, izborni zakon ce se ostaviti za bolja vremena.Sad je prioritet rijesiti i spasiti i ove nabrojane firme, poduzeca. Soko, spasen, Aluminij- spasen, Zitopromet – spasen, branitelji i invalidi- spaseni, mladi spaseni idu vani, umirovljenici zbrinuti sa 350 km super zive, Bolnica u Mostaru na izdisaju- samo sto nije spasena. I eto obecanja koja nam daju oni upriliku i sprovedu. Oni koji su zasadili smilje spaseni, duvan isto. Sve nam ide pravo dobro… Dosta toga se zaboravi ima tu jos dobri stvari nasih voda….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.