Male plaće: Radnih mjesta više, interesa za rad manje

Trgovci-prodavači, konobari, građevinski radnici, radnici u proizvodnji, samo su neka od najtraženijih zanimanja u prvoj polovini ove godine u BiH, no ujedno je riječ i o lošije plaćenim poslovima.

Prosječne plaće u trgovini su oko 600 KM, građevini 560, ugostiteljstvu 530 KM.

Ovaj podatak govori nešto o tome zbog čega poslodavci ne nalaze lako radnike.

Prema podacima istraživanja, unatoč velikom broju oglasa, najmanji interes nezaposlenih u prvoj polovini ove godine bio je za zapošljavanje u ugostiteljstvu, proizvodnji, građevinarstvu, potom za poslove zaštitara te u kategoriji pružanja usluga u segmentu ljepote i zdravlja, piše Večernji list BiH.

Ponuda poslova

Prema analizama statistike prikupljene preko portala Posao.ba kompanije “Kolektiv”, u prvoj polovini 2018. godine objavljena su 4.742 oglasa za posao, što je za 24 posto više u odnosu na prvu polovinu 2017. godine, preko kojih je oglašeno 11.285 radnih mjesta, što je za 34 posto više nego u prethodnoj godini.

Poslodavci su, u ovom razdoblju, primili 157.687 prijava za posao preko portala Posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 14 osoba, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba.

Kao što je spomenuto, kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su komercijala-prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

S druge strane, najveći interes za rad zabilježen je u kategorijama administrativne i slične usluge, arhitektonske usluge, pravo, bankarstvo, ekonomija i financije.

Porasla prosječna plaća u BiH

Oglasi iz inozemstva

Odlasci iz BiH u inozemstvo poprimaju sve veće razmjere, a poslodavci sve češće dolaze u BiH po radnu snagu. Prema podacima portala Posao.ba, broj oglasa iz inozemstva iznosio je devet posto od ukupnog broja oglasa i to predstavlja povećanje od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inozemstvu su Hrvatska, Njemačka i Slovenija.

Broj prijava za rad u inozemstvu iznosio je 4.650 i veći je za 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je taj broj iznosio 2.998. Za rad u inozemstvu prijavilo se najviše građevinskih radnika, zatim električara i konobara.

A koliko ljudi zapravo odlazi na rad u inozemstvo, pitanje je na koje nitko pouzdano ne može dati odgovor.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Hajmo ovako, tko god nije u stanju radnika adekvatno platiti i ispuniti neke minimalne propise o godisnjem odmoru i bolovanju, NE TREBA NI RADITI! Kakva je to firma ako ne moze ispuniti neke osnovne norme, zbog koga onda postoji, zbog vlasnika? Onda neka vlasnik sam radi i zaradjuje za sebe, a tko god nije u stanju omoguciti svom radniku pristojan zivot dostojan covjeka – neka odmah sutra propane taman mi caca bio! Dosta je vise polupismenih gazdetina koji su do jucer zicama vezali hlace jer nisu imali za kruha kamoli za remena, a danas se bogate preko ledja radnika i sav novac isisavaju van Hercegovine u Makarsku, Zagreb, Njemacku…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.