Malala se vratila u rodni Pakistan pet godina nakon napada talibana

Mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai stigla je u subotu u znakovit i emocijama nabijen posjet dolini Swatu u kojoj je rođena, pet godina nakon talibanskog napada u kojemu je zamalo izgubila život i nakon kojega je postala svjetski simbol prava djevojčica na školovanje.

Dvadesetogodišnja djevojka je u pratnji roditelja i dvojice braće u subotu stigla vojnim helikopterom iz Islamabada u grad Mingoru, na sjeverozapadu Pakistana. Dočekali su je prijatelji i članovi šire obitelji a zatim se uputila u školu za dječake Guli Bagh, petnaestak kilometara od Mingore.

Malala se činila sretna, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Sastala se s učenicima te škole prije povratka u Islamabad kamo je doputovala u četvrtak i gdje ju je primio premijer Shahid Khaqan Abbasi.

“Otišla sam iz Swata zatvorenih očiju a sad se vraćam otvorenih očiju. Iznimno sam sretna. Moj san se ispunio”, rekla je za AFP tijekom posjeta školi za dječake Guli Bagh.

“Mir se vratio u Swat zahvaljujući golemoj žrtvi moje braće i sestara”, dodala je tijekom posjeta koji je potrajao nešto više od dva sata.

Pakistanski talibani su 2007. zauzeli dolinu Swat, nekad mirno turističko područje u podnožju Himalaje, i ondje počeli provoditi nasilje, odrubljivati glave i napadati škole za djevojčice.

Malala nije bila u Pakistanu od 2012. Njezin četverodnevni posjet nije bio najavljen i događa se uz snažne mjere sigurnosti.

U Mingori su Malala i njezina obitelj živjeli do napada 9. listopada 2012. u kojemu je bila teško ranjena.

Talibani su tada upali u autobus kojim se Malala iz škole vraćala kući. Napadač je upitao: “Tko je od vas Malala?” i ispalio joj metak u glavu.

Primljena je tamošnju vojnu bolnicu a zatim je hitno prevezena u Birmingham, u Velikoj Britaniji, gdje se nakon nekoliko dana vratila svijesti.

Danas ondje studira ekonomiju, filozofiju i političke znanosti na sveučilištu u Oxfordu.

Zbog neumorne borbe protiv ekstremizma i za pravo žena na izobrazbu 2014. je dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s Indijcem Kailashom Satyarhtijem.

Premda je na Zapadu slave, u domovini je neki smatraju “stranim špijunom” plaćenim da nanosi štetu Pakistanu.

Uz radikalne islamističke krugove koji se protive emancipaciji žena, Malalu kritizira i dio pakistanske srednje klase koji joj predbacuje da kvari ugled zemlje.

U petak su je na Twitteru nazvali “sramotom islama i Pakistana” i “američkim špijunom”.

Malala je pak nakon dolaska rekla da joj se čini kao da “sanja” i obećala je da će se nakon završetka studija vratiti u Pakistan. “Planiram se vratiti u Pakistan kad završim studij jer ovo je moja zemlja i imam na nju pravo kao i bilo koji drugi Pakistanac”, izjavila je u petak.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.