Mala škola Oklaji: Igra u smeću, prometna ugroženost i vandalizam najmlađih

Mala škola Oklaji primjer je zapuštenosti i jedan od gorućih problema u Širokom Brijegu, a u ljetnim mjesecima prepuštena je na milost i nemilost obijesnoj djeci koja uništavaju inventar i nagomilavaju smeće u školskom dvorištu.

Već dulje vrijeme Mala škola Oklaji kao da je postala od sporedne važnosti u Širokom Brijegu, unatoč činjenici da je pohađaju brojna djeca koja bi trebala biti dijelom budućnosti grada. Otprilike prije dvije godine uklonjeni su ležeći policajci na cesti koja prolazi neposredno ispred školskog dvorišta, trotoari su neadekvatni i djeca su tako izložena neopreznosti vozača.

No, uz zapuštenost u blizini škole koja se može pripisati gradskoj upravi, postoji i ona unutar školskog dvorišta, koja je ogledalo možda upravo dijela tih školaraca i djece koja žive u blizini. Naime, otkako su djelatnici Male škole 1. srpnja otišli na kolektivni godišnji odmor, ova škola sa svojim dvorištem počela je nalikovati zoni kaosa i izbacivanja rušilačkih nagona. A upravo u toj zoni djeca se i igraju tijekom ljetnih večeri.

Demoliranje inventara i (ne)kultura odlaganja otpada

Skupina djece u poslijepodnevnim i večernjim satima “hara” školskim dvorištem, uništavajući gotovo sve što se pronađe na putu. Policijskih ophodnji nema, škola nema čuvara, rasvjeta postoji, ali je ugašena iz nepoznatih razloga. Idealni uvjeti za djecu koja doma nisu naučena da ne uništavaju imovinu, a pogotovo ono što je njihovo.

Uništavanje školskog inventara traje već jako dugo. Nedavno sam prolazio blizinom ove škole i vidio da djeca lome daske koje ograđuju školsko igralište. Dio djece razbježao se jer ih znam iz škole, ali jedan dječak nastavio je lomiti i, kad sam došao do njega, uopće nije bježao. Djelovao je kao da se čudi što mu govorim. Rekao mi je: “Nisam ja iz ove škole”. U prijevodu – ne možeš mi ništa, rekao je o iznenađujućem iskustvu čitatelj portala Jabuka.tv.

Prepuni spremnici smeća pred ulazom u Malu školu

Kako je dodao čitatelj koji živi u blizini škole, stanje je kaotično, smeća se nakuplja sve više, a kontejner je iznova izvrnut nakon svake večeri.

Mala škola inače je u neposrednoj blizini JKP “Čistoća” d.o.o. Široki Brijeg, ali iz ovog poduzeća ističu da održavanje školskog dvorišta nije u njihovoj nadležnosti.

Kontejnere za smeće redovito praznimo, a male kante za otpad po dvorištu trebaju prazniti školski čistači, istaknuli su za portal Jabuka.tv iz širokobriješke “Čistoće”.

O prevrnutom kontejneru gotovo ispred ulaza u školsko dvorište mogli su samo ustanoviti da je uništavanje njihovih kontejnera pojava s kojom se svakodnevno susreću.

Jedna od priča koje ne govore o gradskoj vlasti i službama, nego o (ne)odgoju i (ne)kulturi mladih Širokobriježana

Problemi i u drugim školama

Miroslav Hrkać, ravnatelj Prve osnovne škole, kojoj kao područna škola pripada i Mala škola, mogao je samo konstatirati tužno stanje u kojem se nalaze širokobriješke škole.

Nije samo problem s Malom školom. Problema imamo i s drugim područnim školama, gdje također ima problema sa smećem i uništavanjem inventara. Sve naše škole prije polaska na godišnji odmor smo očistili i ostavljene su u urednom stanju. Problem je, nažalost, trajan, komentirao je ravnatelj Miroslav Hrkać za portal Jabuka.tv.

Istrunuo i iskrivljen koš simbolika je ovog uništavanja jer je Mala škola dugo u prošlosti bila poznata po košu sa željeznom konstrukcijom u vlastitom dvorištu

Kako je dodao Hrkać, školsko igralište s umjetnom travom i ogradom obnovljeno je prošle godine, a već godinu poslije izgleda potpuno devastirano.

Isto je i s fasadom na školi. Više puta smo je bojali, ali gotovo dan poslije nakon bojanja na njoj se pojavljuju grafiti. Ove godine mještani su u školskom dvorištu gledali i utakmice, također je ostajalo smeća. Nažalost, sve to čine djeca koja žive u blizini škole, koja bi se njime upravo i trebala najviše koristiti u pozitivnom smislu, ustanovio je Miroslav Hrkać.

Grafiti na fasadi Male škole

Ugroženost školaraca

Osim što školski inventar uništavaju najvjerojatnije djeca koja žive u blizini Male škole, ova škola već je dugo jedan od gorućih problema o kojemu se raspravljalo i na jednoj od ovogodišnjih sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega.

Naime, otprilike prije dvije godine s ceste koja prolazi neposredno ispred školskog dvorišta uklonjeni su ležeći policajci koji su vozače primoravali da brzinu prilagode zoni kojom se kreću djeca školskog uzrasta. U prvoj polovini ove godine na ovoj se dionici dogodila i prometna nesreća u kojoj je automobil udario osnovnoškolca upravo ispred školskog dvorišta.

Djelomično istrošena upozorenja za prilagodbu brzine u blizini Male škole

Otada je prošlo već dosta vremena, a vidljivih promjena nije bilo. Usto, trotoar s jedne strane ceste već je odavno neuređeni i često zarastao makadam, što nikako ne odgovara zoni kojom šetaju brojni školarci.

Trotoar s jedne strane ceste često je samo zarastao makadam

Iako i dalje pored ove dionice stoje prometni znakovi za ležeće policajce, jednako kao i upozorenja za prilagodbu brzine, svi oni koji žive u blizini ove škole i čija djeca pohađaju učionice u njoj znaju da vozači najčešće gotovo dvostruko prekorače propisanu brzinu i stoga opravdano strahuju za svoju djecu.

Mala škola Oklaji tako je primjer i poziv za žurnije djelovanje gradske uprave, ali i primjer odnosa Širokobriježana prema javnoj imovini koja bi trebala služiti upravo njima.

(www.jabuka.tv)
52 komentara

 • ahahaha … “maloljetni delikventi” … pajdo, snimi jednog kako radi i naplati od tate i mame tisuću-dvije – da vidiš što će odgojne mjere proradit …

 • Za M Hrkaca i sve ravnatelje::: nste vi krivi vec sustav koji je dozvolio da se domari odmaraju tri miseca!!!! Koda su na frontu bili cilu godinu, pa liti odmaraju!! Tribate vidit , obac , druge skole! Svagdi isto!! Domari odmaraju, umisto da imaju tri tjedna liti, ostalo se raspiredi, triba omest, oprat, ibojiti, kante od smeca oprat, skolu ocistiti, a ne vidi ovo vidi ono!!! A ne smetaju vam slucajno one matere i babuskare sta dovoze i odvoze dicu u skolu, zakrce promet!! Mislio sam jednom kad sam isa udes!!! A ono, auta upaljena, prid ulazom, i one stoje!! Zabranite: unistavanje imovine; bacanje smeca( neka ciste ucenici, svaki tjedan jedan razred) pa ce bolje pazit; ometanje prometa!

 • mogli ste prvo ispraznit kontejner koji stoji onako prevrnut vise od mjesec dana i stavit ga gdje uvijek stoji… “kontejnere za smece redovno praznimo” hahahahaahahaha citavo ljeto niste ispraznili nijednu kantu tamo a kamalo kontejner…

 • Kao prvo to je škola u Širokom Brijegu a ne u Oklajima a ovakvi su vam prizori i u vrticu u gradu svako subotnje jutro

 • Šta bi ti kamere pokazale?
  Treba Čistoća zbrinjavati smeće a ne da mjesec dana nije otjerala,a i kud da otjera ,ustvari premjesti smeće.
  I na raspustu treba prazniti kontejnere i kante,a ne misliti nema djece školske trebaju biti prazni.
  Ima djece i igraju se jer nemaju nikakva drugog sadržaja već vrtić i škole.

 • Poduzeće Čistoća može komotno promjeniti ime u “J.P.PLISKO”..Široki i okolica se pretvorio u najprljavije mjesto(jer se ne može smatrati gradom) u Hercegovini.Odvratno prljavo i zapušteno mjesto.Ovo poduzeće osim uhljebništva ne pruža ništa ovome mjestu.Gospoda uredno ispostavlja račune ali zamislite da najprometnija ulica u Širokom,Matije Gupca uopće nema ni jednog ontejnera za odlaganje smeća.Pa takvu idiotsku odluku može donijeti samo idiot i pravdati to samo kretenlukom..Ljudi moji pođite do Ljubuškog ili Gruda pa pogledajte kako su ta mjesta čista.O čapljini ne treba ni trošiti riječi.Naše prdonje nemaju pojma ni o čemu a nsrod takav kakav jeste samo šuti i trpi.Jeb.li vas više i izbori i partije dajte radite svoj posao a ne samo potpalite čas na Trnu,čas u Duhanskoj,čas ispod obilaznice..a danas u Knešpolju.Ali do ovog trenutka to niste ni objavili iako vjest ima na bljsku od jutros.
  tugo moja iboga ti jesmo jadni.Samo platit će nam djeca tumorima ovo budite sigurni.No oni jesu nsjveći krivci jer su na vlasti ali i narod je kriv što izabire ovakve kretene godinama.Lokalna vlast bi trebala raditi ovaj posao a ne samo pričat o Sarajevu,Zenici ,muslimanima.Jebe nam se za to ,ali smo plisnaviji od njih sto puta.Točka

 • Sramota od grada, gradske uprave i čistoće. Ne opravdavam djecu ali u nas je što je svačije je ničije. Da se redovno odvozi smeće i vodi računa o “našoj” imovini i djeca bi se drugačije ponašala. Otkinili bi im to malo sadržaja što imaju ljeti. Nema svak novaca za ljetovanja. Nego organizirajte nešto i pomozite djeci! Najlakše je lajat!

 • Zato domari i domarke na posa! Nema skole koja nije zapustena! Zato tribaju ucenici na pocetku cistiti: svoje klupe, stolice, okolis! A i domari naravno! Ucenici trubaju cistit. SVI! Onda bolje paze. A i domari i domarke:: leze , placa stize, a peksine…..! Travina, boce, plastike!

 • Nek su se zastave obisile po Klancu. Je.eš školu smeće koš kontejnere i sigurnost djece
  Ono što smo tražili to smo i dobili. Drugi put birajte vlast koja radi – čisti smeće i više brine o školama a manje o vješanju zastava i janjetini.

  • Bogu hvala na zastavama, a tebi ako smeta smece slobodno skupi ekipu pa satak malo obidjite.. ali da, nemas vremena buduci da samo kenjas po internetu

   • Imaju službw koji su plaćene za čišćenje smeća. Iz moje plaće se izdvajaju sredstva kkako bi moja djeca mogla ići u normalnu školu. Umjesto za školu očito završe u džepovima pojedinaca i ostatak za janjetinu. Kupe se zastave i okite samo da se svijetu zamažu oči.

 • to je odgovornost jednog grada, škole, učitelja i samih učenika,
  ja osobno sam bio učenik u nekoj drugoj školi i drugome gradu,
  škola je imala u to vrjeme prije nekih 20 god. ogromno dvorište od nekih 500m vanjske terene i igralište, i bilo je ograđeno ogradom,
  u tome dvorištu nikada nije bilo niti jednog papirića,
  to dvorište su održavali učenici,
  morali smo sami donjeti alat,
  kramp, lopate, metlu, grablje,
  sami smo to nosili kroz grad, redovno smo imali radne akcije,
  i danas je ta škola jednako čista i uredna,
  tako da je to je odgovornost cjelog društva

 • trla baba dlan da joj prođe dan,
  roditelji čija djeca pohađaju ovu šugavu školu su obavještena o renoviranju iste,
  koje je opravdanje za to?????
  ista stvar kao o navodnom uređenju borka i nogostupima u širokom brijegu,
  ????????
  sami ste obećali

 • Eno izvitoperile vam.se zastave što ste.načakarili na zaobilaznici…
  Slika “grada” ….jer onako nam je sve,od predsjednika nanajvišoj razini do primitivaca na gradskoj koji su si umislili da.su pametni…
  Kreativnost I kvaliteta nula…
  Etika I moral da ne spominjemo…

 • Kako vas je lako natjerat da lajete sirokobrijezani moji, to vam je struka i zanat, ometi isprid svoje kuce a onda dalje seri..zgrade pune stanara a nisu u stanju sici ispred zgrade i pokosit jebenu travu ili pokupit smece cekaju da im dodje covic ili miro a na portalima svi znate srat

  • Zare ja mislim da si ti ograničena osoba .Reci ti nama ima li uopće kontejnera ili nema u ulici M.Gupca ?Ma da si otac Bog ili uhljeb ili djekatnik čistoće neće ti se plaćat to jeb.smeće ako nemamo gdje odložit smeće.Počeo si igrat opasnu igru i zadirat narodu..Nećeš dugo jer ćeš izgubit tu utakmicu zato što si glup.Samo glupani traže novac za nakaradnu uslugu.A kad se to dogodi budi siguran da če te smjenit jer nitko nemože protiv baroda pa ni ti,ma tko da si.Ishod isčekujemo s nestrpljenjem..Koji trol.Jer ono je odvratno vidjeti kako paščad i mačke razvlače na stotine ženskih ulođaka po ulici.ODVRATNO IDIOTE.

   • Pozivam sve stanovnike ulice Matije Gupca da bojkotiraju plaćanje smeća do daljnjeg, jer se od smrada i gadosti ne može hodati tom ulicom.Kad “gospoda ” postavi uredno kontejnere onda ćemo i mi izmirivati svoju obvezu.Ovi iz TZV. “ČISTOĆE” zaista nisu svoji.

 • Znate kako je kod nas, i domari i cistacice, drzavno vlasnistvo, niti treba cistiti , niti odrzavati. Nesto se slomi ucenici platiti. A vidi im se radno vrijeme tih sto ciste po skolama. Jer toliko su sposobni da sve ociste za 1h i trka kuci. Na kvadraturu skole ne mogu sve ni preletjeti na metli a kamo li omesti. A dobro im dodje mogu ljeti komotno na sezonski posao tri mjeseca. A do duse i kroz godinu… Ne mislim na jednu skolu , vec tako je u svakoj,…a mislim da se ne zaboravi ponijeti kuci koje sredstvo za ciscenje, “sta ce im u skoli”

  • Ti Realni radnice, samo da te pitam tko bi to trebao platit sto tvoje divlje dijete grune nogom kroz vrata ili knauf? Daj ne s..vidi se da si jadnik neki ljubomorni sto radi za minimalac jer nema skole ni znanja pa mu svatko kriv..e crkni od ljubomore ljeti ce svi odmarat a ti ces baustelit jer samo znas stemat he ha he

 • Ipak smo mi uglavnom nekulturno , primitivno, neobrazovano drustvo.
  Dzaba nam slavna Gimazija, Akademija, galerije, festivali, franjevci, škole….ako još nismo shvatili da nije normalno baciti smece gdje nam padne na pamet, i ne samo bacati nego ga ravnodusno gledati na svakom koraku.
  Na zalost naše vlasti, obrazovne institucije i crkva, ne rade svoj “posao” kako treba, tako da taj jadni covjek kad baci smece na ulicu nece ni najmanje osjecati griznju savjesti, nece se osjecati vandalom, nece se bojati da dobije kaznu za to sto je napravio, a i sigurno nece imati potrebu ispovjediti kod svecenika svoje neljudsko ponasanje….

  “Preskocili” smo sate pravila lijepog ponasanja, ekologije, vjeronauka, preskocili smo bon ton, preskocili smo svasta nesto sto je neophodno da bi funkcionirali kao civilizirano drustvo….
  Ali zato ne preskacemo svatove, sprovode, turnire, derneke….
  Tako da nije cudno sto se dušimo u smeću!

 • Gradska skola a trotoar do oklaja od skole ne postoji. Bolji su krave imale u svoje vrijeme nego jadna djeca u 21stoljecu. Treba nekoga auto udariti da bi se nešto učinilo.

 • Na svim radnim mjestima u državnoj upravi bi trebali raditi najškolovaniji, najradišniji, najpametniji, a kod nas je sve obratno, zato i imamo društvo koje imamo i ne čudi me ama baš ništa. Zašto grad Široki Brijeg i gosp. Miro Kraljević ne uposli te pametne mlade ljude kojima je davao stipendije godinama a na to se grad obvezao potpisom na ugovor

 • da ne spominjemo sat tjelesnog kada je nastava,
  učiteljice laprdaju u jednom kutu a vi djeco izbisnite se bit ćete poslje mirniji,
  jeli itko ikada od vas vidio da svaka učiteljica vodi sat tjelesnog svome razredu,
  ne može ima štiklu, nema dvoranu, ali zato joj je Bog dao mozak da smisli igru za djecu dao joj je ruke i noge, mogla bi i ona uzeti loptu u ruke, hulahop, uže zapreskakanje, malo volje i zainteresiranosti za tu djecu,
  ili ako su vec toliko nesposobne i bez ideje onda angažirajte trenere da dolaze djeci održati sat tjelesnog odgoja

  • Nije sve baš tako crno. Mislim da sve ili većina polazi od kućnog odgoje. Ako ćaću i mater nitko nije naučio, tko će onda naučiti dijete. Ima dobre i jako lijepo odgojene djece, ali nažalost ima i onih drugih. Ja stanujem u blizini Male škole i djeca većinom bacaju otpad u privatne kante za smeće. I to je dobro, ali ima i onih koji bacaju na sve strane iako im je bilo mnogo lakše staviti ga tamo kamo pripada. Ovdje je i “dobro” ako ćemo se šaliti. Ima škola kojima je oštećene fasada prije nego je urađen tehnički pregled zgrade Tko je kriv? Svi mi od A do Ž da slučajno ne bih nekoga preskočio. Uzalud je nama ovdje pametovati i komentirati ako se nešto ozbiljno ne uradi. Ne sjećam se da se pričalo da je neki učenik platio kaznu za oštećeni namještaj. Je je kažnjen, ali nije platio jer smo mi šampioni u ismijavanja zakona. Dok je tako, bit će nam ovako.

 • Sramota jednog grada,svi se prave neka gospoda obuceni svi kopiranima markama,u djepu im 18 maraka a u kaficu kao neki biznismeni,to su sve napravile mlade generacije sto se opijaju scaku vecer napuše se jer im je to moda sad,a neznaju da unistavaju sami svoje susjedstvo,ko to radi samo po djepu udarat to najvise boli.

 • U vrijeme partije Tita široki je bio za primjer drugima čisti grad. Nigdje papira na ulici itd. Eto vam vaših adz rvatina koliko brinu o gradu.

 • Ovdje je svak podjednako kriv i ustanova, ali takodjer i danasnja djeca
  Primjer je ova fasada koja je tek nedavno obnovljena a vec je unistena garfitima!! Zasto? Želimo da nam bude fino, a sami unistavamo?! Ovo sigurno nije uradilo skolsko osoblje, vec danasnja djeca kojima ocito smeta “čistoća”! Nogometno igralište takodjer- odgoj odgoj! Roditelje pozvat na red!

 • I da jos da dodam, i ajmo zamislit da ce se sve preuredit, fasada ofarbat, igraliste obnovit, smece pokupit, ali čekaj? KOME? Pa brate moj za mjesec dana ce bit isto ako ne i gore! Zelimo da nasoj djeci bude fino, a i ugled grada popravit? Ne pajdo moj, to dijete kome ti zelis bolje ono i unistava! Mame i tatezapitajte se sta vase dijete radi kraj skole?! Igra se?

 • Niko to ne treba cistit nego samo roditelji od te neodgojene djece.A ti sto kazes da si poznavao onoga djecaka,zasto ne kazes ciji je.!!!?? Sta bi trebalo??!! Komunalno svaku dan iza te neodgojene gamadi cistit??!! Komunalno treba odgoniti smece iz kanternera,a da komunalno cisti svacije dvoriste onda bi trebalo iz svakog domacinstva jedno radit u komunalnom.A lezeci pilicajci ne trebaju,samo neka gospida ne parkiraju auta na cesti dok cekaju svoju dicu.Onda neka se stave lezeci od male skole do dobrkovica .Istina da ima nesavjesnih sofera,al naj prije rjesit auta koja se nakace na cesti dok dolaze po djecu.Za cistocu i razbijanje,unistavanje dvorista i skole to trebaju stanovnici oko skole platit i napravit drugo.Samo se njihova djeca tu igraju.

 • Prolazim svaki dan pored skole., istina je da je prljavo i neuredno, ali i jadno! Beton okolo, asfalt, ona jadna ograda, nigdi zelenila. Meni se cini da je bio zeleni tepih ali nisam sigurna. Nekad vidim mlade, side na ogradi, nista lose! Mislim svaka kuca iz Oklaja more dati po 1. marku za boju. Neka ucenici boje. Bolje ce cuvat . Bice i ponosni!

 • Sve ove kritike na račun smeća i okoliša oko škole ne piju vodu .Svakoga dana cujemo mi susjedi oko škola takovu psovku tih mladih ljudi da ti se sledi krv u žilama .Istina da nemaju niti kućni , a pogotovo skolski odgoj.Nije istina da su tu samo djeca iz susjedstva škole .Ima ih iz cijeloga grada .Čak ulaze u dvorišta piti vodu i nitko im ne brani .Ali ima nešto gore što im roditelji ne znaju.Ta djeca puše cigarete , čak i u susjednoj kući koja je u izgradnji .Tužno i žalosno.Apelirajmo svi zajedno .

 • Fali odgoja, fali kazne, fali reda i rada na svakom koraku…Ipak mislim da se po džepu opletu ne bi ga više razbijali niti šarali…Veliki broj dice goje mobiteli, serije i ulica. Fino stavite kameru i polako, po redu…Bez gledanja čiji je ko i tako to…

 • Domar lil cistacica bit u skoli to ti je bolje nego presjednik drzave mores sta hoces i kako hoces dodes na poso popijes kavu malo prosetas sa metlon a nekad i sa doerom onda dorucak d vi kante smeca.a jmo doma podne cistoca na visokom nivovuonda kad je smece u razredu prica boze sacuvaj koliko su ga na bacili da je kogod odnijo nebi bilo lodmor od srpnja a vec pet dana na odmoru a stace jadni treba im bar tr mjeseca da se odmore

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.