Makedonija promijenila ime i otvorila sebi put u EU i NATO

Vlada Makedonije čestitala je u petak navečer građanima i svim zastupnicima usvajanje ustavnih izmjena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO-u i Europskoj uniji.

Kako se navodi, prihvaćanjem ustavnih izmjena kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, “građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo povijesno poglavlje naše države”.

To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsolutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO-u i EU… ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Sjeverna Makedonija, istaknula je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana zastupnici su glasali za dogovor koji omogućava “međunarodno integriranje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana”.

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti “makedonsko/Građanin Republike Sjeverne Makedonije”.

Danas smo otvorili novu, svijetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše djece. Za mirnu, sigurnu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živjeti bolji i prosperitetan život, navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

Dvotrećinska većina za promjenu imena

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju, kao što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Za usvajanje amandmana glasovao je 81 zastupnik u Sobranju. Zastupnici VMRO-DPMNE bojkotirali su glasovanje. Sjednica parlamenta dva dana je odgađana zbog neizvjesnosti hoće li vladajuća koalicija na čelu sa Zoranom Zaevom, moći osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 zastupničkih glasova.

Čin u Sobranju u petak navečer znači da je došao kraj 20 godina dugog spora između Skoplja i Atene čime su se otvorila vrata Makedoniji za ulazak u NATO i Europsku uniju.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.