Magnetići na hladnjacima mogu vas ubiti?!

Već neko vrijeme kruže priče o negativnom djelovanju ukrasnih magnetića na hladnjaku. Navodno mogu stvoriti elektromagnetsko polje koje utječe na hranu, a konzumacija takve hrane povećava pojavu raka za 87%. Predstavljaju li ovi simpatični ukrasi stvarnu prijetnju ili je riječ o podvali?

Zar elektromagnetsko zračenje iz ukrasnih magnetića zaista utječe na hranu? Nijedna zdravstvena ili znanstvena ustanova nije nikad objavila išta na ovu temu.

No, vijest o kancerogenom djelovanju magnetića na hranu u hladnjaku navodno je krenula sa Sveučilišta Princeton, gdje su proveli istraživanje na ovu temu.

Studija s Princetona na koju se upozorenje osvrće nije nikad postojala. Glasnogovornik sveučilišta je za hoax-slayer.com rekao: ‘Nismo upoznati da je itko s Princetona proveo takvo istraživanje, a nažalost ne znamo ni tko je ni kamo poslao prvi mail na ovu temu i pokrenuo lanac upozorenja. Cijenimo što ćete upozoriti svoje čitatelje da je ovaj e-mail neslana šala.’

Urednik spomenute stranice tvrdi da ni nakon opsežnog istraživanja nije mogao pronaći bilo kakvo znanstveno istraživanje na ovu temu.

Štoviše, ne postoji nijedan uvjerljiv dokaz koji bi ukazivao na to da bezazleni magnetići na hladnjaku mogu imati tako štetan utjecaj na hranu u hladnjaku. Ovdje je riječ o magnetiziranom materijalu koji stvara stalno magnetsko polje i ne ovisi o električnoj energiji.

Ozbiljne rasprave o mogućem štetnom djelovanju magnetskog polja vodile su se samo na temu elektromagnetskog zračenja koju generiraju dalekovodi i mobiteli. Međutim, magnetizirani materijali se koriste godinama i ne postoji nikakav dokaz koji bi ih povezao s pojavom raka ili drugih zdravstvenih problema.

Dodatne greške

Previđa se da mnogi hladnjaci imaju komponente koje generiraju magnetsko polje. Primjerice elektromotor koji pokreće rad većine hladnjaka također stvara elektromagnetsko polje. Kako to da slabašni magneti mogu imati tako štetno djelovanje, a snažni motor ne?

Zanimljivo je da znanstvenici razvijaju inovativni magnetski hladnjak koji bi koristio magnetsko polje za hlađenje hrane. Ovi znanstvenici očito ne vide nikakve zdravstvene opasnosti.

Osim toga, iako direktno izlaganje magnetskom polju može imati implikacije na ljudsko zdravlje, kako objasniti da magnetsko polje nekim čudom ostaje na hrani i kasnije prelazi na ljude.

Na koncu i potpuni nedostatak dokaza o postojanju znanstvenog istraživanja na ovu temu razotkriva da je priča u potpunosti izmišljena.

Jedina teoretska opasnost

Iako je upozorenje o utjecaju na pojavu raka neutemeljeno, treba spomenuti da neki magnetići za hladnjake i nakit izrađeni od neodimija (simbol Nd), kemijskog elementa iz grupe lantanida, mogu ometati rad pacemakera i drugih implantiranih naprava u srcu, pa čak dovesti i do po život opasnih posljedica. Naime, ako osoba s jednim od ovih uređaja za srce dođe vrlo blizu ovih magenta (neodimijski magneti su vrlo jaki), uređaj može postati nestabilan i početi nepravilno raditi. Opasnost postoji jer promjena magnetskog polja utječe na električni aparat koji steže srce, tj. magnetsko polje inducira električno polje. (Magazin.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.