Made in China: Kinezi više ne idealiziraju američke i europske kompanije

Veliki dio Kineza rođenih prije 1985. godine i dalje smatra američke i europske brandove kvalitetnijim i pouzdanijim u odnosu na kineske kompanije te je ovakav način razmišljanja u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta prisutan desetljećima. No, u posljednje vrijeme, a pogotovo kod mlađih ljudi, sve je veća popularnost kineskih kompanija i domaćih proizvoda.

Koliko se situacija promijenila u posljednje vrijeme objasnio je novinarima Business Insidera milijarder William Li, osnivač kompanije koja proizvodi električne automobile Nio, konkurenta Teslinim automobilima: Kada sam prvi puta otišao u Veliku Britaniju 1997., mislio sam kako je razlika između Kine i Europe prilično značajna. No, oni rođeni u devedesetima, kada posjete SAD i europske zemlje, više ne vide neku veliku razliku.

Ovakvo razmišljanje potvrdila su i neka nedavna istraživanja – prema izvještaju Credit Suissea, mlade generacije Kineza ne vjeruju kako su strani proizvodi bolji u odnosu na domaće proizvode, što se vidi i po porastu udjela kineskih proizvoda na domaćem tržištu.

Made in China proizvodi uopće nisu loši te čak 90 posto mladih Kineza preferira kupovinu domaćih kućanskih aparata, a sve više kupuju i kineske proizvode za osobnu njegu, domaću hranu i piće itd., stoji u navedenom istraživanju.

Koliko se situacija promijenila najbolje možemo vidjeti i na tržištu pametnih telefona – među prvih pet kompanija nalaze se četiri kineske kompanije, a jedini “uljez” među Huaweijem, Oppom, Vivom i Xiaomijem je Apple, no i udio ove kompanije u posljednje je vrijeme u padu.

Slična je situacija i na tržištu automobila – 2014. godine udio kineskih automobila iznosio je 38,4 posto, prošle godine popeo se na 44,2 posto, a Li vjeruje kako bi tijekom sljedećeg desetljeća udio Made in China automobila na domaćem tržištu mogao dosegnuti čak 65 posto, prenosi Zimo.hr.

Li kaže kako su cijene automobila najpoznatijih kineskih brandova (JAC, Geely i SAIC) slične kao i cijene stranih automobila, što znači da se ovi automobili ne kupuju zbog cijene, već zbog kvalitete.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.