Mađarska će blokirati ulazak Ukrajine u NATO

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je da će Mađarska blokirati ukrajinsko članstvo u NATO-u dok Kijev etničkim Mađarima ne vrati prava koja su imali prije no što je zakon o jeziku manjinama ograničio pristup edukaciji na njihovim materinskim jezicima.

Mađarska se sukobila s Ukrajinom zbog ograničenja prava za oko 150.000 etničkih Mađara da koriste svoj materinski jezik, pogotovo u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. donijela zakon o ograničenju uporabe manjinskih jezika.

Ne tražimo dodatna prava za Mađare u Transkarpatiji, nego samo ona prava koja su imali prije, rekao je Peter Szijjarto za državnu agenciju MTI na samitu NATO-a u Londonu.

Mađarska je rekla da je otvorena za konzultacije s Ukrajinom o tom pitanju.

Odnosi Ukrajine i Rusije narušeni su zbog ruske aneksije Krimskog poluotoka 2014. i njihove potpore separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini u sukobu u kojemu je život izgubilo više od 13.000 ljudi.

Jezik je osjetljivo pitanje u Ukrajini gdje neki ukrajinski govornici tvrde da je rusko nametanje naslijeđe iz sovjetskog doba koje potkopava ukrajinski identitet.

Proteklih godina vlasti su nastojale promicati ukrajinski jezik u državnim institucijama, školama, televiziji i u medijima.

Venecijanska komisija, tijelo EU-a za ljudska prava, 2017. je pozvala Ukrajinu da osigura osnovnu razinu obrazovanja na službenim jezicima Europske unije, poput mađarskoga i rumunjskoga, budući da obje te zemlje imaju značajne manjine u Ukrajini.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.