Macron stao u obranu djevojke koja je uvrijedila islam: Bogohuljenje nije zločin

Francuski predsjednik Emmanuel Macron konačno se uključio u raspravu koja već tjednima diže prašinu u Francuskoj, vezanu uz srednjoškolsku djevojku koja je pod policijskom zaštitom jer je uvrijedila islam.

U ovoj raspravi izgubili smo iz vida to da je Mila adolescent. Dugujemo joj zaštitu u školi, u njenom svakodnevnom životu, u njenom kretanju, rekao je Macron u intervjuu za novine Le Dauphiné Libéré

Macron je poručio da bogohuljenje u Francuskoj nije zločin. Naglasio je da je “država ispunila svoje dužnosti” i da djeca moraju biti “bolje zaštićena” od “novih formi mržnje i maltretiranja online koje mogu biti destruktivne”.

Ta potreba odvojena je od kritike religije. Zakon je jasan: imamo pravo bogohuliti, kritizirati, karikirati religije. Republikanski poredak nije moralni poredak… ono što je zabranjeno zakonom je izazivanje mržnje i napadi na dostojanstvo, dodao je Macron.

Podsjetimo, 16-godišnja Mila Orriols, iz mjesta u blizini Lyona, našla se u središtu velike kontroverze kad je u live streamu na Instagramu nazvala islam “sranjem”, Kuran “knjigom punom mržnje” i poručila da bi “zabila prst u šupak tom bogu”.

Taj je uvredljivi monolog, međutim, bio reakcija na to što ju jedan muslimanski mladić u prethodnom live streamu nazvao “prljavom kurvom” i “prljavom lezbijkom” zato što je odbila njegovo agresivno udvaranje.

Djevojka se praktički odmah našla izložena bujici online uvreda, napada i prijetnji silovanjem i smrću, a objavljena je i njena adresa i škola koju pohađa, zbog čega se morala skrivati i prestati ići u školu.

Macron je, međutim, dao do znanja da su obrazovne službe u međuvremenu našle drugu školu za Milu.

Državni tužitelj u Lyonu otvorio je istragu zbog prijetnji upućenih njoj, ali i zbog “provociranja vjerske mržnje” s njene strane. Druga je istraga ipak brzo odbačena.

Usto, generalni delegat Francuskog vijeća za muslimansku vjeru Abdallah Zekri izjavio je u intervjuu za francuski radio da “ta djevojka zna točno što je napravila” i da “oni koji siju, žanju”, dodajući da njene izjave nisu pokrivene slobodom govora jer su “uvredljive i provokativne”.

No novi predsjednik ovog vijeća Mohammed Moussaoui javno se usprotivio svom kolegi i poručio da se kritika islama mora prihvatiti i da nikakvi komentari ne mogu biti opravdanje za prijetnje smrću. “Moramo prihvatiti sve rasprave i odbiti svo nasilje”, dodao je.

Mila je s druge strane postala simbol borbe za sekularne vrijednosti i slobodu govora, a ubrzo je postao viralan i slogan “Je suis Mila”, po uzoru na raniji čuveni slogan “Je suis Charlie”. Tim se sloganom, podsjetimo, izražavala solidarnost s 11 članova redakcije satiričkog časopisa Charlie Hebdo koje su islamistički teroristi pobili zbog naslovnica u kojima se karikirao muslimanski prorok Muhamed.

U obranu Mile stala je i francuska desnica pa je tako Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog skupa (bivše Nacionalne fronte), izjavila da njene riječi “možemo smatrati vulgarnim, ali ne možemo prihvatiti da je u Francuskoj u 21. stoljeću neki osuđuju na smrt“, prenosi Index.hr.

S druge strane, Macronova ministrica pravosuđa Nicole Belloubet izazvala je ogorčenje oporbe i dobrog dijela javnosti kad je nazvala Miline izjave o islamu “napadom na slobodu vjeroispovijesti”. Oporbenjaci su je brzo podsjetili da ne postoji zakon o slobodi vjeroispovijesti i da bi to kao ministrica pravosuđa trebala znati, na što je Belloubet povukla svoju izjavu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.