Luksuzne jahte iz Viteza zaplovit će Karibima

Brodogradilište u Vitezu ovih dana podsjeća na košnicu, gdje vrijedni radnici tvrtke “Derubis Yachth”, u vlasništvu Denisa Kraljevića, grade deset jahti koje će ploviti na Karipskim otocima.

Nakon svjetskog uspjeha na Sajmu nautike u Hamburgu, ovo je definitivna potvrda kvaliteta kompanije, ali i podvig za Vitez, piše Avaz.

Povećali brod

Kraljević ističe da su upravo u Hamburgu dobili narudžbu i dali se na posao.

Odmah smo krenuli s izmjenama po želji kupca. Brod smo povećali za metar, proširili ga i povisili, napravili još luksuznijim i zahtjevnijim od onoga što smo predstavili na Sajmu, govori Kraljević.

Prva jahta proizvedena u BiH, proizvođač iz Viteza najavio širenje proizvodnje

Za realiziranje ovog zahtjevnog projekta, dodaje Kraljević, napravili su veliki tim, s obzirom na to da se posao ne zasniva samo na njihovom radu pa je u projekt ušlo desetak firmi iz BiH i njihovih kooperanata.

Brod je toliko zahtjevan, vjerujte, znatno zahtjevniji od automobilske industrije, jer iziskuje puno više snage i tehnike. Tako da mi to ne bismo mogli sami napraviti bez naših kooperanata, govori on.

Jahta proizvedena u Vitezu zaplovila u Hamburgu

Trenutno se u Vitezu užurbano izrađuje model, što je, objašnjava Kraljević, redovan slijed u proizvodnji jahti.

Proces proizvodnje u ovoj industriji svodi se na to da prvo napravite modele, a zatim i kalupe. Trenutno u ovoj fazi radimo modele u prirodnoj veličini, koji će se kasnije pretvoriti u kalupe. To je trenutni proces, a osigurava veliku produktivnost. Dakle, kalupima prethode modeli, pojašnjava on.

Milijun maraka procjenjuje se vrijednost osnovnog modela jedne jahte koja će ploviti na Karibima, a koji se tamo isplati za godinu dana kroz najam.

Svaki mjesec

Prva luksuzna jahta trebala bi biti završena prije Nove godine, nakon čega će svaki mjesec proizvoditi po jednu jahtu, koje će onda biti transportirane na popularne Karibe.

Proizvode i kuće na vodi

Osim izrade jahti koje će uljepšavati Karibe, Kraljevića je kontaktiralo nekoliko grupacije iz SAD-a, Kanade, Nizozemske i Norveške sa željom da za njih proizvode kuće na vodi.

Denis Kraljević

Praktično, kuća bi imala temelje našeg broda, a gore bi imala nadgrađen dio koji je nalik na naš originalni brod. Ali, to ne bi bio brod u pravom smisu riječi, nego kuća od 120 kvadrata. Taj projekt već radimo, govori on.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ljudima svaka čast, inače Derubis Yachts proizvode taj katamatan od 2008, da bi do 2013 realizirali samo dva broda. Imali su i jednu havariju kod Pule kada se njihova jahta pozopila sa 18 ronioca. Naravno svi su preživjeli, potopila se zbog loše kvalitete ugrađenog dijela, a i zbog nesposobnosti posade koja je unajmila brod da zaustavi prodor vode. Uglavnom nije nepotopivo i nije neko iznenađenje na tržištu. Dizajn je grozan za vjetar.
    Uglavnom, lijepo je to kad ljudi sa naših prostora rade nešto smisleni, i isplaćuju plaće radnicima,a i da su našli kupca za svoj proizvod. Nadam se da će Vam ići super i da će biti još ovakvih priča.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.