Luksuzan život BiH političara: Narod gladuje, a zastupnici za jedan mandat “zarade” 200.000 KM

Građanima novi nameti, a svojih novčanih privilegija političari se teško odriču. Samo na osnovne potrebe, plaće, tople obroke, prijevoz i odvojeni život, godišnje se, ne računajući županije, utroši više od 13,5 milijuna KM za parlamentarce i ministre okvirni su podaci nevladinoga sektora.

U to ne računamo povjerenstva, upravne odbore, paušale, dodatke na minuli rad, reprezentacije te brojne druge prohtjeve.

57 zastupnika i delegata u Parlamentu BiH potrošili su u protekloj godini blizu 3,450.000 KM, samo za plaće, tople obroke, prijevoz, odvojene živote. Predsjedavajući Vijeća ministara i 10 ministara za isto su u 2016. dobili iznad 600.000 KM. Sve iz proračuna, okvirni su podaci CCI-a, piše N1.

“Prosječni zastupnik na razini BiH u Parlamentu za četiri godine mandata uzme od države minimalno 200.000 KM samo po osnovi osnovne plaće. To nije dovoljno pa većina njih ima naknade za odvojeni život, službene telefone…bNeki od njih na rukovodećim pozicijama imaju široke diskrecijske proračune”, otkrio je Adis Arapović iz CCI-a.

Samo članovi Kolegija imaju mjesečno pravo na 1.000 KM troškova za telefon. Ne može se izračunati tko sve ima pravo na službena vozila, čije cijene su bezobrazne. Pa se u željama krše i vlastite odredbe. Umjesto predviđenih 60.000, zastupnici Borjani Krišto nabavljen je Audi od 120.000 KM. Za bijeli kruh, dok nije došlo do izmjena Zakona, zastupnici kojima je istekao mandat, za godinu su od države uzimali između 40 i 50 tisuća maraka. Pojedinačno.

“Također smo uspjeli izboriti se za smanjenje ili ukidanje honorara za rad u povjerenstvima tijekom radnoga vremena, gdje su ljudi već plaćeni. Bojim se da nas federalni i županijski nivo ne prate”, kazao je Fahrudin Radončić, zastupnik u Domu naroda .

Većina županija, kao i Federalni parlament, i dalje nemilice dijele novce bivšim političkim predstavnicima, u vidu tzv. bijeloga kruha. Tako prošlom sazivu još isplaćujemo blizu 2 milijuna maraka. Bez obzira na činjenicu što su 152 zastupnika i delegata u 2016. za osnovna primanja iz proračuna potrošili oko 5,5 milijuna. Ministri u Federalnoj vladi oko 606 tisuća. Ne uključujući prosinac. A gdje je minuli rad, zajedničke komisije na kojima godišnje zarade oko 3,5 tisuće.

“Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu, naši političari imaju neusporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regiji, pa i dobroga dijela EU. To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva i ministri kupuju službene automobile od 120 tisuća u zemlji u kojoj 20 posto stanovništva nema za večeru”, dodao je Arapović.

Previsoka su primanja 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osnovna su primanja prošle godine bila oko 3 milijuna. A premijerke i 16 ministara imali su oko 610 tisuća. Spomenimo i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 tisuća maraka, koje poslanici uzmu, odu kratko u mirovinu pa se vrate na posao. Poput Dušanke Majkić.

Uza sve to, svi parlamentarci, na svim razinama vlasti mjesečno uzimaju paušale, u visini od oko 800 KM. Svrha paušala je na primjer, kupovina dnevnoga tiska, opreme za računare, odijela, dakle potrošnoga materijala. Ali, doznajemo da veliki broj parlamentaraca te novce koristi za plaćanje raznih kredita.

Eto tako političari u tijeku jednoga, a pogotovo dvaju mandata, pokupuju stanove, vile, zemljišta. Tako isprazne državne kase, koje onda pune prosječne plaće građana od 800 KM.

(www.jabuka.tv)

 

8 komentara

 • Dabogda im sve ma nos izislo i uvjek im malo bilo. I opet nemaju mira, mozda smo mi mirniji koji imamo 320 km mirovine nego oni. Oteto, prokleto

 • Gladno srce kao i oci ,jadni pojedinci nisu svi .
  Narod ima srce pa trpi , imali jos kakvi zelja ,sve ce narod platit i dusu ispustit od tereta zivota .
  Sjete li se ti bogati da njihove prohtjeve gladni i bolesni isto placaju .

 • Samo naprjed!! Neka,neka,
  Doći će narod pameti, kad vam se svi odsele, nećete još dugo imat kome krasti, svi ćete vi ko Todorić završit, sada živite u zlatnom dvorcu, a na kraju ćete narod molit za pomoć!!!
  Bit će vam kasno, sramite se sami sebe
  Gadovi jedni, sve od reda

 • Ovi sto sada paradiraju .kazite sta ste dali hrvatskom narodu a sta ste mu uzeli.Uzeli ste mu dostojanstvo.drugujete s nasim ubojicama.stanite prid zrcalo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.