Luksuz u BiH: Čak 27 osoba u vlasništvu ima privatni zrakoplov

U Registar civilnih zrakoplova BiH, koji vodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), od ukupno 85 zrakoplova, upisano je 27 zrakoplova koji su registrirani na fizičke osobe.

Izvod iz Registra nalazi se na web-stranici BHDCA i odranije je dostupan javnosti, a kako su kazali iz Direkcije, visina naknade za upis zrakoplova u Registar definirana je člankom 17. odluke o visini naknada za usluge iz nadležnosti BHDCA i ovisi o klasi i težini zrakoplova, piše N1.

Broj zrakoplova upisanih u Registar ima blagu tendenciju rasta od jedan do dva zrakoplova godišnje, u prosjeku. Posljednji put je ažuriran 21. kolovoza 2017. godine. Prema tom popisu, broj zrakoplova porastao je s 81 na 85, dok je broj privatnih, koje koriste fizičke osobe, također porastao s 21 na 27.

Imena osoba koje su vlasnici zrakoplova ne mogu biti objavljena javno jer Zakon o zaštiti osobnih podataka ime i prezime označava kao osobni podatak. Modeli zrakoplova koji su u privatnom vlasništvu su različiti.

Najviše je zrakoplova Cessna i riječ je o modelima C-172, C 500, a tu su i Officine Rodaro Storch, Aircraft Industries a.s. L13 Blanik, Elan DG 101G. Cijene ovih zrakoplova, barem sudeći prema oglasima koji se mogu naći na internetu, kreću se od 100.000 dolara pa sve do nekoliko stotina tisuća dolara.

Zanimljivo je kako se u BiH konstantno govori o ekonomskim problemima, a već godinama je u porastu broj osoba koje imaju privatne zrakoplove.

Za očekivati je kako će taj broj i dalje rasti u budućnosti, osobito ako u državi dođe do poboljšanja gospodarske klime i otvore se mogućnosti za nove suradnje sa stranim gospodarskim subjektima.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Zato 63 posto umirovljenika ima mirovinu 320 KM pa i oni koji su odradili 40 godina,branitelji nemaju ništa mnogo njih ni posao ni mirovinu, dječiji dvadesetak maraka, plaće kao soc pomoći . upisnine na fax i trošak školovanja od skupog vrtića pa dalje prevelik, vrtić 220 KM, plaće 500-600 KM…godinama se novci prelijevaju. Gdje ne treba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.