Lukašenko Bjelorusima poručio da se ‘skinu i rade’, a oni ga masovno poslušali

Društvene mreže zadnjih su dana krcate fotografijama golih Bjelorusa i Bjeloruskinja na njihovim radnim mjestima – u uredima, pogonima, automibilima, čak i uz blagajne u trgovinama.

Sigurno se pitate zašto su, zaboga, Bjelorusi na poslu k’o od majke rođeni? Čak i ako im je vruće ili se dogodio nekakav masovni kvar na klima-uređajima ili je posrijedi opet neki hipsterski trend, opet sve to djeluje prilično uvrnuto.

No, razlog je jednostavan: Bjelorusi su navikli slušati svoga dragog vođu Aleksandra Lukašenka za kojeg bi tankoćutniji demokrati rekli da je posljednji (ex-komunistički) diktator u Europi. Pa kud Lukašenko okom, tu Bjelorusi i Bjeloruskinje skokom!

Svu ovu zavrzlamu, na koju mnogi nemaju prigovora, zakuhao je upravo on jednim lapsusom. Kada je ranije ovoga mjeseca držao govor na nekom svenarodnom skupu, Lukašenko je sunarodnjacima rekao: “Vi znate što treba raditi, kako to raditi i koje ciljeve postići. Sve je jednostavno: inovacije, IT tehnologija, privatizacija i tako dalje. Sve je jasno, sve smo mi to učinili. Čitav naš život zapravo je prilično jednostavan: trebamo se razvijati i raditi!”

Govor k’o govor, tipično politički. No, stvar je u tome što je frazu koja bi na hrvatskom jeziku najviše odgovarala onoj “zasukati rukave” Lukašenko izgovorio kao “razodjenuti se”. Na bjeloruskom, naime, te dvije riječi zvuče vrlo slično: ‘razvivatsa’ i ‘razdevatsa’.

Njegov lapsus dočekan je s oduševljenjem pa su mnogi dragog vođu odlučili shvatiti doslovno (i ironično, naravno) te odmah osvanuli na svojim radnim mjestima goli golcati.

Twitter, Instagram, Facebook i druge društvene mreže prepune su fotografija ovog bjeloruskog trenda. Neki su ‘golaći’ objasnili to riječima: ‘Vođa govori, mi slušamo’! Promatrači sa strane zaključili su, pak, da Bjelorusi i Bjeloruskinje izgledaju jako dobro.

(Danas.hr)

1 komentar

Komentiraj: